Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα σύμφωνα με το εορτολόγιο: Σήμερα 26 Οκτωβρίου είναι η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, του Μυροβλήτου και πολιούχου της συμπρωτεύουσας. Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στο 280 μ.Χ. και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 26 Oκτωβρίου: Γλύκων, Γλυκός, Δημήτριος, Δημήτρης, Δημητρός, Μίμης, Τζίμης, Μήτσος, Δημητράκης, Τζιμάκος, Μητσάκος, Μήτρος, Δήμητρα, Μιμή, Μιμίκα, Δημητρούλα, Δημητρία, Ντίμι, Δήμος, Λέπτινος, Λεπτίνα, Λούππος, Λούππης, Κυπαρισσία, Παρεσίνα, Παρεσσία, Παρέσια, Παρέσσα

Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Κατατάχτηκε στο ρωμαϊκό στρατό πολύ νέος και στα 22 του χρόνια έγινε χιλίαρχος. Έγινε Χριστιανός επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού και φυλακίστηκε το 303 μ.Χ. γιατί αρνήθηκε να απαρνηθεί την πίστη του. Θανατώθηκε επί Μαξιμιλιανού με λογχισμό μαζί με τον συγκρατούμενό του Νέστορα (ο οποίος αποκεφαλίστηκε).

Ο Δημήτριος τάφηκε στον τόπο του μαρτυρίου του. Επάνω από το σημείο του μαρτυρίου του, έχει χτιστεί η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Εκεί βρίσκεται μέχρι και σήμερα ο τάφος του που αναβλύζει μύρο. Γι’ αυτό ονομάζεται και Μυροβλήτης.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Δημήτριος θεωρείται αδερφός του Αγίου Γεωργίου. Την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου ξεκινάει η καλοκαιρινή περίοδος και οι γεωργικές εργασίες και ολοκληρώνονται την ημέρα της εορτής του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου, όπου και ξεκινά η χειμερινή περίοδος. Στις 26 Οκτωβρίου, μάλιστα, συνηθίζεται να στρώνουμε στο σπίτι τα χαλιά.
Στις εικόνες, παρουσιάζεται πάντα καβάλα σε ένα κόκκινο άλογο.

Στις 26 Οκτωβρίου 1912, απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη και για αυτό το λόγο ο Άγιος που την προστάτευσε θεωρείται πολιούχος της. Στη Θεσσαλονίκη, οι εορτασμοί την ημέρα του Αγίου Δημητρίου είναι λαμπροί και, ιδιαίτερα, η μεγαλοπρεπής Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της πόλης.
Μετά τη θεία λειτουργία την ημέρα της γιορτής, στήνονται μεγάλα πανηγύρια και το γνωστό κλουμπάνι, δηλαδή ένα μεγάλο τραπέζι με 3 ειδών φαγητά, τα οποία έχουν φτιαχτεί όλα με προϊόντα που έχουν προσφερθεί από τους πιστούς.
Στην Κέρκυρα, την ημέρα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, ξεκινά το έθιμο κατά το οποίο οι νοικοκυρές φτιάχνουν λουκουμάδες κάθε μέρα μέχρι τη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.