Τετρακόσια (400) χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την κοίμηση του Αγίου Διονυσίου, Επισκόπου Αιγίνης του Ζακυνθίου και η Ζάκυνθος γιορτάζει με λαμπρότητα την μετακομιδή του Ιερού Σκηνώματος του Πολιούχου της από τις νήσους Στροφάδες, που συνέβη το 1717.

Μάλιστα, οι εορταστικές εκδηλώσεις τελούνται προεξάρχοντος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, που έφτασε χθες στο νησί, προσκεκλημένος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, για να προστεί στην πανήγυρη.

Το απόγευμα, ώρα 7.30, θα γίνει η Λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου στην πόλη.

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022, ώρα 8.30 το πρωί, θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο και στη συνέχεια, ώρα 11, η περιφορά του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ιερό Ναό και η εναπόθεσή Του στην Ιερά Λάρνακα.

Η Kάθοδος του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Η Kάθοδος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας από την Ιερά Αυτοκρατορική και Σταυροπηγιακή Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω στον ομώνυμο Ιερό Ναό έγινε στις 7 το απόγευμα ακριβώς. Μετά εψάλη Δοξολογία με Περιφορά του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ναό.

Πλήθος πιστών συνέρρευσε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, για να προσκυνήσει τον Άγιο.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΙΟΝΙΑΝ για την επίσκεψη του στη Ζάκυνθο και την εορτή του Πολιούχου:

Κατά τις 11 το πρωί , στο Ιερό Βήμα του Καθολικού της Ιεράς Αυτοκρατορικής και Σταυροπηγιακής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω, κατά τα παραδεδομένα θέσμια, η Αδελφότητα της εν λόγω Μονής έθεσαν όρθιο ενώπιον της Αγίας Τραπέζης το σεπτό Σκήνωμα του Προστάτου και Πολιούχου Ζακύνθου, Αγίου παρουσία του Μακαριωτάτου κ.κ. Θεόδωρου.

Nωρίτερα, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αφίχθη στο αεροδρόμιο του νησιού, όπου τον υποδέχτηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Διονύσιος, Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Ζάμπιας κ. Ιωάννης, Αξώμης κ. Δανιήλ και Γουινέας κ. Γεώργιος.

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του προγράμματος των Ιερών Ακολουθιών και τελετών από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου:
Κατά το τριήμερο από 23 έως 26 Αυγούστου 2022 η Ζάκυνθος εορτάζει με κάθε επισημότητα την Μετακομιδή εκ Στροφάδων του σεπτού Σκηνώματος του Προστάτη και Πολιούχου της Αγίου Διονυσίου, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα :

Την Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022, ώρα 7 το απόγευμα, θα γίνει η Κάθοδος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ από την Ιερά Μονή στον Ιερό Ναό.

Αμέσως μετά θα ψαλεί Δοξολογία με Περιφορά του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ναό, στη δε συνέχεια θα τελεσθεί Μέγας Εσπερινός.

Την Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ώρα 2 μετά τα μεσάνυχτα, θα αρχίσει ιερά Αγρυπνία.

Το πρωί, ώρα 7.30, θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και αμέσως μετά θα τελεσθεί Πατριαρχική θεία Λειτουργία.

Το απόγευμα, ώρα 7.30, θα γίνει η Λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου στην πόλη.

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022, ώρα 8.30 το πρωί, θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο και στη συνέχεια, ώρα 11, η περιφορά του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ιερό Ναό και η εναπόθεσή Του στην Ιερά Λάρνακα.

Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες και Τελετές, καλούνται να παραστούν ο Λαός και οι Αρχές κατά την καθιερωμένη τάξη.

Την Ιερή Πομπή θα πλαισιώσουν έξω από τον Ναό, άγημα αποδόσεως τιμών της Πολεμικής Αεροπορίας, η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθου, οι Φιλαρμονικές Κατασταρίου και Αρτεμισίων, τμήματα Προσκόπων και Οδηγών, αντιπροσωπείες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών.

Παρακαλούνται, ο κ. Δήμαρχος Ζακύνθου και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου να φροντίσουν για τον σημαιοστολισμό της πόλεως και του λιμανιού. Επίσης ο κ. Αστυνομικός Διευθυντής και ο κ. Λιμενάρχης για την τήρηση της τάξεως.

Συστήνεται η χρήση μάσκας εντός και εκτός του Ναού για τους προσκυνητές και τους παρευρισκόμενους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.