ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Οι Ουκρανοί Καθολικοί εδρεύουν κυρίως στη δυτική Ουκρανία.

Εμφανίστηκαν το 1596 όταν ορισμένοι Ορθόδοξοι Ουκρανοί, τότε υπό την κυριαρχία της καθολικής Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας, υποτάχθηκαν στην εξουσία του Πάπα βάσει μιας συμφωνίας που τους επέτρεπε να τηρούν διακριτικές πρακτικές, όπως τη βυζαντινή τους λειτουργία και τους παντρεμένους ιερείς.

Οι Ορθόδοξοι ηγέτες έχουν από καιρό καταγγείλει τέτοιες συμφωνίες, όπως την Καθολική και ξένη καταπάτηση στα ποίμνιά τους.

Οι Ουκρανοί Καθολικοί έχουν μια ιδιαίτερα ισχυρή ιστορία αντίστασης στις διώξεις από τσάρους και κομμουνιστές. Καταπιέστηκαν σκληρά από τους Σοβιετικούς, με αρκετούς ηγέτες να μαρτυρούν. Πολλοί Ουκρανοί Καθολικοί συνέχισαν να λατρεύουν κρυφά και η εκκλησία έχει ανακάμψει έντονα από το τέλος του κομμουνισμού και μετά.

Με αυτό το είδος ιστορίας, έχουν ισχυρούς λόγους να αντιστέκονται σε μια ακόμη κατάληψη από τη Μόσχα.

Οι πρόσφατοι Πάπες προσπάθησαν να «ξεπαγώσουν» τις σχέσεις με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Αλλά μετά τη ρωσική εισβολή, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε τη Ρωσική Πρεσβεία την Παρασκευή για να «εκφράσει προσωπικά την ανησυχία του για τον πόλεμο», είπε το Βατικανό, σε μια εξαιρετική παπική χειρονομία που δεν έχει πρόσφατο προηγούμενο.

Πώς αντηχεί το Ορθόξοδο σχίσμα πέρα από την Ουκρανία
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να σπάσει την «ευχαριστηριακή Κοινωνία» με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως το 2018, καθώς κινήθηκε για να αναγνωρίσει μια ανεξάρτητη εκκλησία στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη των εκκλησιών που συνδέονται με τη Μόσχα και την Κωνσταντινούπολη δεν μπορούν να κοινωνήσουν στις εκκλησίες των άλλων.

Οι διαφωνίες έχουν εξαπλωθεί στις ορθόδοξες εκκλησίες της Αφρικής, όπου οι Ρώσοι Ορθόδοξοι έχουν αναγνωρίσει ένα ξεχωριστό σύνολο εκκλησιών, αφότου ο πατριάρχης της Αφρικής αναγνώρισε την ανεξαρτησία της εκκλησίας της Ουκρανίας.

Αλλά πολλές άλλες εκκλησίες προσπάθησαν να αποφύγουν τη διαμάχη. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι περισσότερες ομάδες εξακολουθούν να συνεργάζονται και να λατρεύουν από κοινού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.