Μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ, έλαβε χώρα σήμερα Σάββατο 21η Ιανουαρίου τ.έ., Ιερατική Σύναξη, διευρυμένη με τους νεοεκλεγέντες για την τριετία 2023 – 2025 Εκκλησιαστικούς Συμβούλους, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ενοριών, ως και τις Διοικούσες Επιτροπές των Ιερών Προσκυνημάτων μας και των λοιπών ευαγών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η Σύναξη αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά τον διορισμό των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, για τούτο και ο Ποιμενάρχης μας εθεώρησε καλό να συναντηθή μαζί τους, να τους επιδώση τα διοριστήρια και κυρίως επί τη βάσει των Ιερών Κανόνων και των Νόμων της Πολιτείας να περιγράψη τον τρόπο της εκλογής τους, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, τις αρμοδιότητές τους δηλαδή, που αποβλέπουν στην αρμονική και εύρυθμη διοίκηση των Ενοριών της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Ανταπεκρίθησαν, λοιπόν, στη μεγίστη πλειοψηφία τους τόσο οι Κληρικοί μας, όσο και τα Λαϊκά Μέλη των Εκκλησιαστικών μας Συμβουλίων, προς μεγάλη ευχαρίστηση του Επισκόπου μας, που ως πατέρας Πνευματικός και Επίσκοπος άνοιξε την αγκαλιά του και τους εδέχθη στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας.

Αρχικώς ευλογήθηκε και κόπηκε η Αγιοβασιλόπιττα της Ιεράς Μητροπόλεως, το δε παραδοσιακό ‘’φλουρί’’ έτυχε στον νέο Εκκλησιαστικό Σύμβουλο και τέως Πρόεδρο Στρατωνίου κ. Νικόλαο Ζαγοράκη, λίαν αγαπητό αδελφό του Επισκόπου μας και τετιμημένο στέλεχος της Τοπικής Εκκλησίας.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τα της θέσεως του Εκκλησιαστικού Συμβούλου στην Ενορία, όπως ακριβώς διαλαμβάνονται τόσο στον ‘’Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος’’ και μάλιστα στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 37 του Ν. 590/1977 (Φ.Ε.Κ. 146/31-5-1977 Τεύχος Α΄), όσο και στον υπ’ αριθμ. 8/1979 Κανονισμό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ‘’Περί Ιερών Ναών και Ενοριών’’ (Φ.Ε.Κ. Α’ 1/1980). Ο ομιλητής είχε φροντίσει εν φωτοτυπία να διαμοιραστεί στον Ιερό μας Κλήρο και τους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους το Φ.Ε.Κ. Α’ 1/1980, που όπως παρατηρήθηκε εμπεριέχει δημοσιευμένο τον ως άνω Κανονισμό και μάλιστα τα άρθρα του 7, 8 και 9, που αναφέρονται στα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, στις συνεδρίες τους, στις αρμοδιότητές τους και στις δυνατότητές τους να αποφασίζουν τα αφορώντα στη διοίκηση των Ενοριών.

Ο εισηγητής με πατρικό ύφος, με περίσσεια αγάπης, αλλά και με την αρμόζουσα σοβαρότητα περιέγραψε τον ρόλο και την ανιδιοτελή προσφορά των Λαϊκών Μελών στα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, μάλιστα δε επέμεινε σε τρία βασικά σημεία:

α) Τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια διορίζονται από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο εκάστης Μητροπόλεως, κατόπιν προτάσεως των Προέδρων των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, πράγμα που επεκράτησε ως έθος πλέον στην Εκκλησία μας. Άρα, τα Λαϊκά Μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων εκλέγονται και οφείλουν να είναι το στήριγμα των Κληρικών μας και του Επισκόπου τους το καύχημα!

β) Χαρακτήρισε τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια ως καθρέπτη, μέσα στον οποίο και από τον οποίο προβάλλεται η διαφάνεια όλων των ενεργειών της Τοπικής Εκκλησίας, της Ενορίας δηλαδή και κατ΄ επέκτασιν της Ιεράς Μητροπόλεως. Οι Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι επιλέγονται ως στήριγμα των Εφημερίων και όχι ως ανταγωνιστές τους. Είναι η βακτηρία τους, είναι τα χέρια τους, είναι τα μάτια τους, είναι η ψυχή τους! Είναι τα όργανα ενός Ιερού Σώματος που ως χορδές οφείλουν να συνεργάζονται με την Εκκλησιαστική Λύρα, ώστε η αρμονία αυτής της συνεργασίας να προβάλλεται προς το Ποίμνιο. Και

γ) Σκοπός του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου είναι ένας: να διακονήση τον κοινό της Εκκλησίας νου, δηλαδή να συμβάλη ουσιαστικά στην έσωθεν και έξωθεν καλή μαρτυρία της Εκκλησίας, νοουμένης ως Θεανθρώπινου Οργανισμού, εντός του οποίου επιτελείται η σωτηρία του ανθρώπου. Τίποτε άλλο! Διακονία λοιπόν, και όχι αξιώματα!

Επίσης συζητήθηκαν και θέματα διοικητικής φύσεως και αναπτύχθηκε πλατειά συζήτηση και εποικοδομητικός διάλογος, μεταξύ των συνέδρων και του Ποιμενάρχου μας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.