ΜΟΝΗ ΑΒΒΑΚΟΥΜ – Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι αποκαλύψεις σχετικά με τη Μονή Αββακούμ στην Κύπρο, με τις ανακρίσεις που πραγματοποιούνται να φέρνουν στο φως παρεμβάσεις προς τους αστυνομικούς, ώστε να… παραλείψουν να αναφερθούν σε λιπαντικά και προφυλακτικά που είχαν βρει στα κελιά των μοναχών.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι αστυνομικοί οι οποίοι στις 5 Μαρτίου βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία στο μοναστήρι στην περιοχή Φτερικούδι προσεγγίστηκαν ώστε να γίνουν πιο «αφαιρετικοί» στις καταθέσεις τους προς τους δύο ποινικούς ανακριτές που διόρισε ο Κύπριος γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης. Οι ανακριτές είναι ο ανώτερος δικηγόρος του κράτους Νίνος Κέκκος και ο δικηγόρος Γιώργος Παπαϊωάννου, ο οποίος επίσης έχει θητεύσει στο παρελθόν στη νομική υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, από τους αστυνομικούς ζητήθηκε να παραλείψουν στις καταθέσεις τους κάποιες λεπτομέρειες, όπως το γεγονός ότι εντόπισαν πληθώρα προφυλακτικών και λιπαντικών σκευασμάτων (τζελ) στα κελιά των μοναχών. Οπως αναφέρουν κυπριακά δημοσιεύματα, τα ευρήματα είχαν παραληφθεί από τους ανθρώπους που είχαν σταλεί από τον μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και είναι άγνωστο αν έχουν τεθεί υπόψη της ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, η οποία εξετάζει και καταγγελίες για σεξουαλικές επαφές ανάμεσα στους μοναχούς.

Μάλιστα, ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος -εν αργία ηγούμενος της μονής- έσπευσε να απολογηθεί και να «προλάβει» όσα θα αποκαλύπτονταν μέσα από ανάρτηση που έκανε στο facebook, καθώς γνώριζε πως τα τεκμήρια είχαν δοθεί στον μητροπολίτη Ησαΐα.
«Ουδέποτε ήλθαμε σε πράξεις ερωτικής συνεύρεσης μεταξύ μας ή επιδιώξαμε να έλθουμε με άλλα άτομα ή πιστούς. Για φράσεις όμως της καθημερινότητας, που ακούγονται σε δημοσιευμένα στιγμιότυπα και που επαναλαμβάνουμε ότι παράνομα καταγράφηκαν, απολογούμαστε και ζητούμε τη συγχώρεσή σας, στο μέτρο που κρίνετε ότι αυτές δεν έπρεπε να ακουστούν από χείλη μοναχών» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Είμαστε όμως άνθρωποι που φέρουν ένα βαρύ φορτίο με το οποίο παλεύουν κάθε μέρα. Τις ανθρώπινες αδυναμίες τους, που άλλοτε τις νικούμε και άλλοτε μας νικούν. Και είναι, επαναλαμβάνουμε, ανθρώπινο η καθημερινή συνύπαρξή μας να δημιουργεί οικειότητα, εμπιστοσύνη και εγγύτητα μεταξύ μας, που κάποιες φορές εξωτερικεύεται μέσα και από -εν τίνι μέτρω για πολλούς- “τολμηρούς” αστεϊσμούς, χωρίς όμως καμία περαιτέρω συνέπεια ή υπονοούμενη συνέπεια».

Την ίδια ώρα, ένα από τα ζητήματα που έχουν ανακύψει είναι η μη καταγραφή υπερωριών για την 5η Μαρτίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί δεν δέχονται να αποσύρουν την απαίτησή τους για πληρωμή των υπερωριών. Αλλωστε, αυτό θα ήταν δύσκολο να συμβεί, δεδομένου ότι θα έπρεπε να γίνει παρέμβαση στα συστήματα της Αστυνομίας, όπου είναι καταγεγραμμένες οι υπερωρίες, καθώς οι αστυνομικοί είχαν μεταβεί στο Φτερικούδι με οδηγίες της ηγεσίας, μετά την παράκληση του μητροπολίτη Ησαΐα.Εντούτοις, το στοιχείο που έχει επίσημα δηλωθεί είναι ότι ο μητροπολίτης Ταμασού είχε ζητήσει από την Αστυνομία συνοδεία για ένα φορτηγό αυτοκίνητο το οποίο θα παραλάμβανε από τη Μονή Αββακούμ κάποια αντικείμενα αξίας για να τα μεταφέρει στη Μητρόπολη. Ομως, τελικά οι δύο αστυνομικοί φαίνεται πως δεν περιορίστηκαν στη συνοδεία, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ήταν παρόντες και στις έρευνες που έγιναν από τους ανθρώπους που φορούσαν κουκούλες. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια λεπτομέρεια που μένει να ξεκαθαριστεί από τους ανακριτές μέσα από τις έρευνες και τις καταθέσεις που λαμβάνουν.

Τέλος, ακόμη μία παράκληση προς τους δύο αστυνομικούς είναι να παραλείψουν να αναφέρουν στις καταθέσεις τους ποιοι έκαναν τις «ανακρίσεις» των μοναχών που είχαν μεταφερθεί στη μητρόπολη. Εκτός από τον μητροπολίτη Ησαΐα, φαίνεται πως ακόμα δύο άτομα είχαν αναλάβει ρόλο… εκκλησιαστικών ανακριτών. Πρόκειται για δύο εκ των θρονικών επιτρόπων, που στις 5 Μαρτίου βρίσκονταν στη μητρόπολη. Κατά τη διάρκεια εκείνων των ανακρίσεων ορισμένοι εκ των μοναχών είχαν παραδεχτεί κάποια πράγματα, τα οποία όμως αργότερα έσπευσαν να αποδώσουν σε εκφοβισμό, απειλές και πιέσεις. Στις παραδοχές αναφέρθηκε και ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος στην ανάρτησή του: «Υποχρεωθήκαμε με αφόρητη πίεση και απάνθρωπη συμπεριφορά σε ομολογία πράξεων, που ουδέποτε κάναμε».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.