Η Κανταμπίνι Γκάγκουλι ( Βεγγαλικά: কাদম্বিনী গাঙ্গুলি‎ ; 18 Ιουλίου 1861 - 3 Οκτωβρίου 1923) [1] ήταν μια από τις πρώτες Ινδές γυναίκες γιατρούς που άσκησαν με πτυχίο τη δυτική ιατρική, μαζί με άλλες πρωτοπόρες γυναίκες, όπως η Anandibai Joshi και η Anne Jagannathan . Η Γκάγκουλι ήταν η πρώτη γυναίκα που απέκτησε μια θέση στο Ιατρικό Κολλέγιο της Καλκούτας το 1884, στη συνέχεια εκπαιδευμένη στη Σκωτία, και καθιέρωσε μια επιτυχημένη ιατρική άσκηση στην Ινδία.

Η κόρη του Brahmo μεταρρυθμιστής Braja Kishore Basu, γεννήθηκε στις 18 Iουλίου του 1861 Bhagalpur, Μπιχάρ, στην Βρετανική Ινδία. Η οικογένειά του ήταν από Chandsi, στο Barisal, που είναι τώρα στο Μπαγκλαντές. Ο πατέρας της ήταν διευθυντής της Bhagalpur Σχολείο. Αυτός και Abhay Charan Μάλικ ξεκίνησε το κίνημα για τη χειραφέτηση των γυναικών στο Bhagalpur, για την ίδρυση της οργάνωσης γυναικών Bhagalpur Μαχαϊλα Samiti το 1863, το πρώτο στην Ινδία.

Παρότι προερχόταν από μια ανώτερη κάστα της Βεγγαλικής κοινότητας που δεν υποστήριζε την εκπαίδευση των γυναικών, η Κανταμπίνι ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στο Banga Mahila Vidyalaya και παράλληλα στη Σχολή Bethune (ιδρυθείσα από τον Bethune) το 1878 και έγινε η πρώτη γυναίκα που πέρασε τις εισαγωγικές εξετάσεις του University of Calcutta. Οφειλόταν εν μέρει στην αναγνώριση των προσπαθειών της το γεγονός ότι το Bethune College σύστησε για πρώτη φορά τις ΠΚ (Πρώτες Τέχνες) και έπειτα μαθήματα αποφοίτων το 1883. Αυτή και η Chandramukhi Basu έγιναν οι πρώτες απόφοιτες του Bethune College και επί τη ευκαιρία έγιναν οι πρώτες γυναίκες απόφοιτες στη χώρα και σε ολόκληρη την Βρετανική Αυτοκρατορία .

Επαγγελματική ζωή
Ο Kadambini εντάχθηκε στο ιατρικό κολλέγιο το 1883 παρά την έντονη κριτική της κοινωνίας που ήταν αντίθετη στην απελευθέρωση των γυναικών. Έλαβε υποτροφία των Rs 15 για δύο χρόνια. [2] Το 1886, απονεμήθηκε GBMC και έγινε η πρώτη γυναίκα γιατρός με πτυχίο Δυτικής Ιατρικής σε ολόκληρη τη Νότια Ασία. Αυτό προσέλκυσε την προσοχή της Florence Nightingale, η οποία το 1888 έγραψε σε έναν φίλο ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τον Ganguly. [3]

Το 1893, ταξίδεψε στο Εδιμβούργο, όπου σπούδασε στο Edinburgh College of Medicine for Women. Δεδομένου ότι είχε ήδη αποκτήσει αρκετά προηγούμενες δεξιότητες, η Ganguly μπόρεσε να αποκτήσει ένα «τριπλό δίπλωμα» σε σύντομο χρονικό διάστημα, [4] όντας κατοχυρωμένο LRCP (Εδιμβούργο), LRCS (Γλασκόβη) και GFPS (Δουβλίνο). [5] Επισκέφτηκε το Νεπάλ το 1895 για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη μητέρα του μονάρχη βασιλιά του Νεπάλ, Dev Shumsher Jang Bahadur Rana . [6]

Η Γκάγκουλι συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία για την κοινωνική αλλαγή στην Ινδία. Ήταν μία από τις έξι γυναίκες εκπροσώπους στην πέμπτη σύνοδο του Εθνικού Κογκρέσου της Ινδίας το 1889, και οργάνωσε το Συνέδριο των Γυναικών του 1906 στην Καλκούτα μετά το χωρισμό της Βεγγάλης . Η Γκάγκουλι κατάφερε επίσης να ασκήσει πίεση στο Ιατρικό Κολλέγιο της Καλκούτας για να επιτρέψει τις γυναίκες φοιτήτριες.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.