Ε' Χαιρετισμοί: Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου Παρασκευής 3 Απριλίου 2020. Ακάθιστος Ύμνος: Χαιρετισμοί της Θεοτόκου. Από το πρωτότυπο κείμενο. Ολόκληρος ο Ακάθιστος Ύμνος, οι τόσο δημοφιλείς «Χαιρετισμοί» στην Παναγία, είναι ένα από τα πιο σημαντικά υμνογραφικά κείμενα της βυζαντινής περιόδου.

Ο Ακάθιστος Ύμνος
Ο Ακάθιστος Ύμνος είναι συνδεδεμένος όχι μόνο με την εκκλησιαστική (λατρευτική) ζωή, αλλά και με την εθνική πορεία του Ελληνισμού, ο οποίος αναγνώρισε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου την «Υπέρμαχο στρατηγό», τη σκέπη και την προστασία του. Ο ύμνος αυτός (Ακάθιστος Ύμνος), ψάλθηκε με όρθιους όλους τους πιστούς στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών προς τιμή της Θεοτόκου οπότε και ονομάστηκε Ακάθιστος Ύμνος.

Γνωρίζετε τι είναι οι Χαιρετισμοί της Παναγίας;

Χαιρετισμοί Ε’
Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, συμψάλλεται με το Μικρό Απόδειπνο τμηματικά την Παρασκευή το εσπέρας των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και ολόκληρη την Παρασκευή της πέμπτης εβδομάδος των Νηστειών (Χαιρετισμοί Ε’).

Το Μικρό Απόδειπνο μέχρι το «Ἄξιόν ἐστι…»
Δι’ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ημών, ελέησον ημάς. Αμήν.

Εὐλογητὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, πάντοτε· νῦν, καὶ ἀεί, καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.

Η συνέχεια στα άρθρα Χαιρετισμοί Ε’, Παρασκευή 3 Απριλίου 2020 – Ακάθιστος Ύμνος (Πρωτότυπο)

Χαιρετισμοί Ε’, Παρασκευή 3 Απριλίου 2020 – Ακάθιστος Ύμνος (Απόδοση)

 

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (0)
  1. Αργύρης 3 χρόνια πριν

    Καλησπέρα σας,
    Την φωτογραφία με την προσκυνηση της εικόνας της Παναγιας που την βρήκατε αν επιτρέπεται; Γνωρίζεται την ιστορία της. Ότι μυροβλιζει; Μπορώ να έχω και γω αυτή την φωτογραφία?
    Σας ευχαριστώ πολύ και βοήθεια μας η Παναγία μας!

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.