Ένα πλήρες λειτουργικό και ψαλτικό τριήμερο βίωσε 11μελές κλιμάκιο σπουδαστών της εκ Θεσσαλονίκης Ακαδημίας Ψαλτικής Ειρμός στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, από την Παρασκευή 10 έως και την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023.

Οι νεαροί μαθητές και ψάλτες της μοναδικής στην Ελλάδα Παιδικής και Νεανικής Βυζαντινής Χορωδίας με λειτουργικό χαρακτήρα, υπό τον διευθυντή τους Σπυρίδωνα Ασπιώτη, Μουσικοπαιδαγωγό – Λειτουργιολόγο, έφθασαν στην Ι.Μ.Μ.Β. το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Μονής, έψαλλαν κατά σειρά: την Παρασκευή το μεσημέρι τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, το απόγευμα τη Β’ στάση των Χαιρετισμών, ενώ για τη Θεία Λειτουργία το πρωί του Σαββάτου μοιράστηκαν σε 2 παρεκκλήσια: της Αγίας Ζώνης και των Αγίων Αναργύρων.

Το βράδυ του Σαββάτου έψαλλαν την Αγρυπνία προς τιμήν του Βατοπαιδινού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, και ακολούθως το πρωί της Κυριακής Β’ των Νηστειών τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Στο ψαλτικό αυτό τριήμερο ερμήνευσαν βατοπαιδινά και παλαιά βυζαντινά ψαλτικά μέλη και συνέψαλλαν σε μια λειτουργική και μουσική αρμονία με τους αγιορείτες πατέρες.

Κατά τις ιερές Ακολουθίες ο καλλικέλαδος Χορός των Βατοπαιδινών πατέρων παραχώρησε στον «Ειρμό» τον δεξιό Χορό Ψαλτών.

Τα παιδιά της Ακαδημίας Ψαλτικής Ειρμός αφού ανέλαβαν και ορισμένα διακονήματα, περιηγήθηκαν στους χώρους της Ιεράς Μεγίστης Μονής.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.