Αν θέλουμε να δώσουμε ένα σύντομο ορισμό, όπως σημειώνεται και σε βιβλίο της Ιεράς Μονής Παρακλήτου, μπορούμε να πούμε, ότι τάμα είναι η συνειδητή υπόσχεση κάποιας αγαθής πράξεως η προσφοράς προς τον Θεό, την Παναγία ή τούς Αγίους μας.

Είναι γεγονός ότι σχετικά με το θέμα αυτό υπάρχουν πολλές και διάφορες ερμηνείες.

Με το τάμα δεσμεύουμε την συνείδησή μας. Αυτή ακριβώς η συνειδησιακή δέσμευση είναι που κάνει το τάμα να ξεχωρίζει από την απλή πρόθεση ή ακόμα και την σταθερή απόφαση.

Πώς και Πότε μπορούμε να κάνουμε ένα Τάμα;

Αναφορικά δε με το πώς – πότε μπορούμε να κάνουμε ένα τάμα, χρειάζεται να πούμε ότι προϋπόθεση είναι η ήρεμη και ώριμη σκέψη, χωρίς πίεση, εξαναγκασμό, φόβο ή βία και με πλήρη επίγνωση του τί και σε ποιόν υποσχόμαστε.

Δεν μπορούμε επίσης να κάνουμε τάμα που να αφορά άλλα πρόσωπα, ή πράγματα και θέματα που δεν αφορούν άμεσα εμάς. Επίσης δε μπορούν να αναφέρονται σε άλλους χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Προσοχή χρειάζεται και στο αντικείμενο του τάματος, το οποίο θα πρέπει να είναι καλό και άγιο.
Ό,τι είναι ανώφελο και άπρεπο δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο ταμάτων.

Δεν πρέπει επίσης να κάνουμε ένα τάμα, ακόμα και άγιο, αν η εκπλήρωσή του δεν συμβιβάζεται με άλλες σημαντικές υποχρεώσεις της ζωής μας.
Π.Χ.: Μία μητέρα δεν μπορεί να τάξει ένα πολυήμερο προσκύνημα σε ιερό τόπο, αν για την εκπλήρωση του τάματός της πρέπει να αφήσει τα μικρά παιδιά της μόνα και απροστάτευτα.

Χρειάζεται επίσης να γνωρίζουμε ότι για να γίνει το τάμα μας ευπρόσδεκτο από τον Θεό πρέπει να είναι καρπός γνήσιας ευλάβειας, να συνοδεύεται από μετάνοια, αγώνα εναντίον τής αμαρτίας και προκοπή της αρετής.

Είναι ανώφελα τα τάματα χωρίς διόρθωση βίου και ελπίδα σωτηρίας.

Εκπλήρωση του Τάματος

Η εκπλήρωση του τάματος χρειάζεται να είναι δυνατή-εφικτή σε χρόνο εύλογο και όχι αόριστα. Τάζοντας κάτι που δεν μπορούμε να το εκπληρώσουμε δείχνουμε ασέβεια και επιπολαιότητα.
Ένα βιβλίο της Π.Δ., ο Εκκλησιαστής, αναφέρει σχετικά:

Όταν τάξεις κάτι στον Θεό μην αργήσεις να το εκπληρώσεις, γιατί δεν αρέσουν στον Θεό οι επιπόλαιοι. Εσύ λοιπόν ό,τι τάξεις να το εκπληρώνεις. Καλύτερα να μην τάξεις, παρά να τάξεις και να μην εκπληρώσεις το τάμα σου (5,3-4).

Γνωρίζετε ποιες είναι οι 10 εντολές του Κυρίου;

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (4 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

11 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

Είναι θεμιτό να θέλω να απαλλαγω από κάποιον /κάποιους στον κύκλο μου (δεν ξέρω πως να το κάνω και νιώθω έντονη πίεση τους τελευταίους μήνες, είμαι σε απόγνωση)

2

καλησπερα μια ερωτησουλα για κατι που δεν εχω καταλαβει ακομη. την εκπληρωση του ταματος γινεται αφου γινει αυτο που ζητησες η πριν? εγω ηξερα ή καλυτερα θεωρω οτι ειναι αφου πραγματοποιηθει η ευχη προσευχη σου αλλα καπου ακουσα οτι πρεπει πριν για να γινει αυτο που ζητησες. μπορει καποιος να βοηθησει ? ευχαριστω πολυ.

3

Η πεθερά μου έταξε χωρίς να το ξέρω αν μείνω έγκυος να βαπτιστεί σε συγκεκριμένη εκκλησία.
Πρέπει να εκπληρωθεί?
Περνει αμαρτία που το εταξε?

4

Σε τέσσερις μήνες θα γαινήσω ένα κοριτσάκι είναι επηπωλαιοτητα να κάνω ένα τάμα για να έχει γαλάζια μάτια

5
Άλεξ αλεξ

Σοβαρά τώρα?

6

Έχω μια μεγάλη απορία σε τέσσερις μήνες θα γεννήσω ένα κορίτσι είναι επιπολαιότητα να κάνω ένα ταμα το παιδί να έχει γάλαζια μάτια

7

Είμαι έγκυος έχω κορίτσι θέλω να κάνω ένα τάμα το οποίο είναι το παιδί μου να έχει γαλάζια μάτια
Είναι επηπολαιοτητα ;;;;;;;

8

Μας δουλεύεις;

9

Η πεθερα μου έταξε το αγέννητο παιδί μου χωρίς την συγκατάθεση μου να πάω να το βαφτίσω στην Μυτιλινι στον Άγιο ταχιαρχη. Θέλω να ρωτήσω αν αυτό το τάμα πρέπει να πραγματοποιηθεί.

10

Eυλογείτε. Οταν έχω αφαιρέσει ξένο τάμα-φυλαχτό από Εικόνα τής ΠΑΝΑΓΙΑΣ, σέ κάποια εκκλησία πρίν 2 χρόνια, προκειμένου νά βοηθηθώ σέ κάποιο πρόβλημα, χωρίς τήν άδεια κανενός παππά η νεωκόρου, είναι αμαρτία; Τί πρέπει νά κάνω; Νά έχη σχέση μέ τό ότι πηγαίνουν στραβά τά πράγματα τό τελευταίο καιρό;

Σάς ευχαριστώ γιά τήν απάντησή σας.

Μετά τιμής.

11

Κι αν τελικά συμβεί αυτό που θα τάξουμε να είναι βλαβερό και επιζήμιο για μας και τη ζωή μας και δεν γνωρίζαμε το πόσο όταν το τάζαμε; Τι μπορούμε να κάνουμε εκ των υστέρων ώστε να μην γίνει καταστροφικό για μας ,τη ζωή μας και να μην θυμώσει αυτός στον οποίο τάξαμε αρκετά ώστε να τιμωρηθούμε;