Αν θέλουμε να δώσουμε ένα σύντομο ορισμό, όπως σημειώνεται και σε βιβλίο της Ιεράς Μονής Παρακλήτου, μπορούμε να πούμε, ότι τάμα είναι η συνειδητή υπόσχεση κάποιας αγαθής πράξεως η προσφοράς προς τον Θεό, την Παναγία ή τούς Αγίους μας.

Είναι γεγονός ότι σχετικά με το θέμα αυτό υπάρχουν πολλές και διάφορες ερμηνείες.

Με το τάμα δεσμεύουμε την συνείδησή μας. Αυτή ακριβώς η συνειδησιακή δέσμευση είναι που κάνει το τάμα να ξεχωρίζει από την απλή πρόθεση ή ακόμα και την σταθερή απόφαση.

Πώς και Πότε μπορούμε να κάνουμε ένα Τάμα;

Αναφορικά δε με το πώς – πότε μπορούμε να κάνουμε ένα τάμα, χρειάζεται να πούμε ότι προϋπόθεση είναι η ήρεμη και ώριμη σκέψη, χωρίς πίεση, εξαναγκασμό, φόβο ή βία και με πλήρη επίγνωση του τί και σε ποιόν υποσχόμαστε.

Δεν μπορούμε επίσης να κάνουμε τάμα που να αφορά άλλα πρόσωπα, ή πράγματα και θέματα που δεν αφορούν άμεσα εμάς. Επίσης δε μπορούν να αναφέρονται σε άλλους χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Προσοχή χρειάζεται και στο αντικείμενο του τάματος, το οποίο θα πρέπει να είναι καλό και άγιο.
Ό,τι είναι ανώφελο και άπρεπο δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο ταμάτων.

Δεν πρέπει επίσης να κάνουμε ένα τάμα, ακόμα και άγιο, αν η εκπλήρωσή του δεν συμβιβάζεται με άλλες σημαντικές υποχρεώσεις της ζωής μας.
Π.Χ.: Μία μητέρα δεν μπορεί να τάξει ένα πολυήμερο προσκύνημα σε ιερό τόπο, αν για την εκπλήρωση του τάματός της πρέπει να αφήσει τα μικρά παιδιά της μόνα και απροστάτευτα.

Χρειάζεται επίσης να γνωρίζουμε ότι για να γίνει το τάμα μας ευπρόσδεκτο από τον Θεό πρέπει να είναι καρπός γνήσιας ευλάβειας, να συνοδεύεται από μετάνοια, αγώνα εναντίον τής αμαρτίας και προκοπή της αρετής.

Είναι ανώφελα τα τάματα χωρίς διόρθωση βίου και ελπίδα σωτηρίας.

Εκπλήρωση του Τάματος

Η εκπλήρωση του τάματος χρειάζεται να είναι δυνατή-εφικτή σε χρόνο εύλογο και όχι αόριστα. Τάζοντας κάτι που δεν μπορούμε να το εκπληρώσουμε δείχνουμε ασέβεια και επιπολαιότητα.
Ένα βιβλίο της Π.Δ., ο Εκκλησιαστής, αναφέρει σχετικά:

Όταν τάξεις κάτι στον Θεό μην αργήσεις να το εκπληρώσεις, γιατί δεν αρέσουν στον Θεό οι επιπόλαιοι. Εσύ λοιπόν ό,τι τάξεις να το εκπληρώνεις. Καλύτερα να μην τάξεις, παρά να τάξεις και να μην εκπληρώσεις το τάμα σου (5,3-4).

Γνωρίζετε ποιες είναι οι 10 εντολές του Κυρίου;

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (23)
 1. Έλενα 9 μήνες πριν

  Καλησπέρα..είχα τάξει το μωρό να το βάπτισω στην Τήνο…εκεί είχα βαπτίσει κ το πρώτο μου παιδί… ωστόσο ο μπαμπάς μου έκανε ένα πολύ σοβαρό χειρουργείο (Ζήτημα ζωής η θανάτου που λένε) κ δεν δύναται να ταξιδέψει…μου ζήτησε να βάπτισω τον μικρό κάπου κοντά να μπορεί να είναι παρών, να πάρει την χαρά που θα πάρει κ το όνομα του…ρώτησα έναν πατέρ μου είπε ότι εφόσον συντρέχει λόγος υγείας δεν πειράζει, να το βάπτισω στα μέρη μου κ να το πάω μετά στην Τήνο, να το κοινωνήσω κ να αφήσω εκεί την λαμπάδα του παιδιού…μέσα μου έχω κάποιες αμφιβολίες..τι θα μπορούσα να κάνω;

  ΑπάντησηΆκυρο
 2. Ελεονωρα 1 χρόνο πριν

  26 Αυγούστου 2020 ο πατέρας μου έπαθε εγκεφαλικό
  29 Αυγούστου τον έταξα στον αγιο Ιωάννη στην βουλιαγμένης να τον έχει καλά να γίνει καλά και εγώ κάθε χρόνο θα του ανάβω κεριά, και αν δεν είμαι Αθήνα θα πάω σε άλλη εκκλησία να ανάψω προς τιμήν του. 29 Αυγούστου 2022 εκπλήρωσα το ταμα μου. Την αμέσως επόμενη ο πατέρας μου πέθανε. Γιατί?? Ένα γιατί θέλω!

  ΑπάντησηΆκυρο
 3. Ευα 1 χρόνο πριν

  Καλησπέρα πριν ένα χρόνο είχε ταξιδέψει στην Λιμνο και επισκέφτηκα την Παναγία την Κακαβιωτισα ,χωρίς να συντρέχει κάποιος λόγος, άφησα όπως όλοι την εκκλησία κάτι δικό μου και παρακάλεσα να μείνω έγκυος. Σήμερα ειμαι έγκυος στον 4ο μήνα χωρίς να το προσπαθήσουμε και χωρίς κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.
  Έχει δυο μέρες που θυμήθηκα την προσεχή που έκανα πριν ενα χρόνο και με έχει προβληματίσει ποιο είναι το σωστό κάνω;

  ΑπάντησηΆκυρο
 4. Σπυρίδων 1 χρόνο πριν

  Ζω στο εξωτερικό και θελώ να κάνω τάμα στον Άγιο Δημήτριο πολιούχος της Θεσσαλονικής, ώστε να καταφέρω να μεταναστατεύσω στην Θεσσαλονίκη επιτυχώς και να ριζώσω εκει, να παντρευτώ με την κοπέλα μου στην Θεσσαλονίκη και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας στην πατρίδα.

  Ωστόσο δεν είμαι σίγουρος τι να προσφέρω στον Άγιο Δημήτριο. Σκέφτομαι να νυστέψω, 4 μήνες εφόσον ειδικά η νυστεία είναι κάτι που το απέφυγα όλη μου την ζώη, άρα δεν είναι κάτι μικρό η εύκολο. Το σκεφτομαί σωστά; Παρακαλώ χρειάζομαι απόψεις, δεν ξέρω ποιόν να ρωτήσω.

  ΑπάντησηΆκυρο
  • Σοφία 1 χρόνο πριν

   Το τάμα σου φίλε μου είναι πολύ ωραίο και θα είναι ευπρόσδεκτο από τον Άγιο γιατί θα ωφελήσει την υγεία σου και την ψυχή σου μέσω της εγκράτειας..πολύ ωραία λοιπόν η σκέψη σου!!!

   ΑπάντησηΆκυρο
  • Fani 1 χρόνο πριν

   Αγαπητέ φίλε εν Χριστω Σπυρίδωνα, καλό κι ευλογημένο το τάμα σου.
   Βρέθηκα και γω σε παρόμοια περίπτωση και σκέφτηκα να ταξω κάτι για τη καλή έκβαση της εγκυμοσύνη της κόρης μου. Κάτι όμως που να μπορούσα να το πραγματοποιησω. Στη εκκλησια μας στη μεγάλη τιμώμενη εικόνα της Παναγίας έταξα να πηγαίνω στη Κυριακάτικη Λειτουργια πρώτη την ώρα που άνοιγε ο παπάς την εκκλησια γιατί μέχρι τότε ποτέ δεν κατάφερνα να πάω από τον ορθρο και να ανάβω εγώ το καντηλι Της. Ήταν χειμώνας και δύσκολος καιρός όμως μόλις το ακουσε ο άνδρας μου προσεφερθη και κείνος ναρχεται και να με πηγαίνει με το αυτοκίνητο! Έτσι πραγματοποιησα το ταμα μου και όλα πήγαν καλά. Μάλιστα η νεωκορα με άφηνε να ανάβω κι άλλα καντήλια Αγίων για ευλογία!
   Σου εύχομαι να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες σου.

   ΑπάντησηΆκυρο
 5. Κατερινα 1 χρόνο πριν

  Καλημερα σ ολους!!! Εχω μια ερώτηση προσπαθω με τον άντρα μου για μωράκι και δυστυχώς δεν τα έχουμε καταφέρει θέλω να κάνω τάμα αλλά δεν γνωρίζω πως γίνεται τι κάνουμε?? Μπορεί να με κατατοπισει κάποιος σας παρακαλω

  ΑπάντησηΆκυρο
  • Μαριαγγελα 1 χρόνο πριν

   Καλημέρα!και εγώ το ίδιο έκανα αλλά δυστυχώς ήταν εξωμήτριο..πήγαινε μπροστά στο εικονοστάσι σου η ότι άλλο έχεις προσευχή σου και πες θα κάνω νηστεία,θα δώσω χρήματα,θα φορέσω μαύρα για την Παναγία ,θα τάξω στη τάδε εκκλησία να το βαπτισω η να το ονομάσω έτσι όπως θέλεις εσύ δηλαδή..εννοείται για νηστεία και για όλα τα άλλα που μπορεί να γίνουν πριν να μείνεις να τα κάνεις τώρα..για όνομα και για βάπτιση πειρμενε πρώτα να μείνεις έγκυος…νηστεία ,προσευχή και καλή τύχη σου εύχομαι..πίστη σε όλα..

   ΑπάντησηΆκυρο
  • Hrissula Angelaki 1 χρόνο πριν

   Κοπέλα μου γλυκιά. Έχουμε την Αγία Χρυσοβαλάντου!! Προσευχήσου και τάξε το μωράκι σου στη χάρη της. Θα νηστέψεις θα πάρεις το Άγιο μήλο … και το θαύμα της θα γίνει

   ΑπάντησηΆκυρο
  • Fani 1 χρόνο πριν

   Αν δε βρίσκεσαι στην Αθήνα να ξέρεις ότι όλα τα θαύματα και οι προσευχές περνούν δια της Παναγίας μας. Η εικόνα Της ως Γοργουπηκόου τα ενεργεί γρήγορα. Το τάμα είναι μια θυσία που κάνεις που αλλιώς δεν θα την έκανες.
   Οποιαδήποτε που να έχει σχέση με αποφυγή αμαρτίας πχ να μη ξανακατακρινεις η να ελέγχεις το θυμό σου η να δώσεις κάτι στην εκκλησια η να αλλάξεις μια κακή συνήθεια όπως το τσιγάρο και άλλα τέτοια. Ο καθένας γνωρίζει τα ελαττώματα του……Αυτό ζητά ο Θεός, διόρθωση, μετάνοια και βέβαια ΠΑΝΤΑ εξομολογηση.

   ΑπάντησηΆκυρο
 6. Σία 2 χρόνια πριν

  Η πεθερά μου έταξε χωρίς να το ξέρω αν μείνω έγκυος να βαπτιστεί σε συγκεκριμένη εκκλησία.
  Πρέπει να εκπληρωθεί?
  Περνει αμαρτία που το εταξε?

  ΑπάντησηΆκυρο
 7. ΜΑΡΙΑ 3 χρόνια πριν

  καλησπερα μια ερωτησουλα για κατι που δεν εχω καταλαβει ακομη. την εκπληρωση του ταματος γινεται αφου γινει αυτο που ζητησες η πριν? εγω ηξερα ή καλυτερα θεωρω οτι ειναι αφου πραγματοποιηθει η ευχη προσευχη σου αλλα καπου ακουσα οτι πρεπει πριν για να γινει αυτο που ζητησες. μπορει καποιος να βοηθησει ? ευχαριστω πολυ.

  ΑπάντησηΆκυρο
  • Έλενα 9 μήνες πριν

   Καλησπέρα..είχα τάξει το μωρό να το βάπτισω στην Τήνο…εκεί είχα βαπτίσει κ το πρώτο μου παιδί… ωστόσο ο μπαμπάς μου έκανε ένα πολύ σοβαρό χειρουργείο (Ζήτημα ζωής η θανάτου που λένε) κ δεν δύναται να ταξιδέψει…μου ζήτησε να βάπτισω τον μικρό κάπου κοντά να μπορεί να είναι παρών, να πάρει την χαρά που θα πάρει κ το όνομα του…ρώτησα έναν πατέρ μου είπε ότι εφόσον συντρέχει λόγος υγείας δεν πειράζει, να το βάπτισω στα μέρη μου κ να το πάω μετά στην Τήνο, να το κοινωνήσω κ να αφήσω εκεί την λαμπάδα του παιδιού…μέσα μου έχω κάποιες αμφιβολίες..τι θα κάνατε στην θέση μου; Παρακαλώ όχι σχόλια αντιπαράθεσης για την πίστη , τα τάματα κλπ..ας απαντήσουν μαμάδες με τις οποίες έχουμε κοινή αντίληψη της πιστής… Ευχαριστώ.

   ΑπάντησηΆκυρο
 8. Georgia 3 χρόνια πριν

  Σε τέσσερις μήνες θα γαινήσω ένα κοριτσάκι είναι επηπωλαιοτητα να κάνω ένα τάμα για να έχει γαλάζια μάτια

  ΑπάντησηΆκυρο
 9. Χριστινα 3 χρόνια πριν

  Έχω μια μεγάλη απορία σε τέσσερις μήνες θα γεννήσω ένα κορίτσι είναι επιπολαιότητα να κάνω ένα ταμα το παιδί να έχει γάλαζια μάτια

  ΑπάντησηΆκυρο
 10. Χριστινα 3 χρόνια πριν

  Είμαι έγκυος έχω κορίτσι θέλω να κάνω ένα τάμα το οποίο είναι το παιδί μου να έχει γαλάζια μάτια
  Είναι επηπολαιοτητα ;;;;;;;

  ΑπάντησηΆκυρο
 11. Vasia 3 χρόνια πριν

  Η πεθερα μου έταξε το αγέννητο παιδί μου χωρίς την συγκατάθεση μου να πάω να το βαφτίσω στην Μυτιλινι στον Άγιο ταχιαρχη. Θέλω να ρωτήσω αν αυτό το τάμα πρέπει να πραγματοποιηθεί.

  ΑπάντησηΆκυρο
 12. Γιάγκος 5 χρόνια πριν

  Eυλογείτε. Οταν έχω αφαιρέσει ξένο τάμα-φυλαχτό από Εικόνα τής ΠΑΝΑΓΙΑΣ, σέ κάποια εκκλησία πρίν 2 χρόνια, προκειμένου νά βοηθηθώ σέ κάποιο πρόβλημα, χωρίς τήν άδεια κανενός παππά η νεωκόρου, είναι αμαρτία; Τί πρέπει νά κάνω; Νά έχη σχέση μέ τό ότι πηγαίνουν στραβά τά πράγματα τό τελευταίο καιρό;

  Σάς ευχαριστώ γιά τήν απάντησή σας.

  Μετά τιμής.

  ΑπάντησηΆκυρο
  • Fani 1 χρόνο πριν

   Να το επιστρέψεις αθόρυβα στη θέση του και να το εξομολογηθεις.

   ΑπάντησηΆκυρο
 13. Φ 5 χρόνια πριν

  Κι αν τελικά συμβεί αυτό που θα τάξουμε να είναι βλαβερό και επιζήμιο για μας και τη ζωή μας και δεν γνωρίζαμε το πόσο όταν το τάζαμε; Τι μπορούμε να κάνουμε εκ των υστέρων ώστε να μην γίνει καταστροφικό για μας ,τη ζωή μας και να μην θυμώσει αυτός στον οποίο τάξαμε αρκετά ώστε να τιμωρηθούμε;

  ΑπάντησηΆκυρο
 14. Ανώνυμος 6 χρόνια πριν

  Είναι θεμιτό να θέλω να απαλλαγω από κάποιον /κάποιους στον κύκλο μου (δεν ξέρω πως να το κάνω και νιώθω έντονη πίεση τους τελευταίους μήνες, είμαι σε απόγνωση)

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.