Ο Ιερός Ναός Αγίων Ακινδύνων στους Αγίους Αναργύρους Αττικής. Οι Άγιοι Μάρτυρες Ακίνδυνος και οι συν αυτώ ήταν όλοι αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαπώρ του Β'. Το 330 μ.Χ.. Οι Άγιοι Ακίνδυνος, Αφθόνιος, Πηγάσιος, Ελπιδηφόρος και Ανεμπόδιστος μαρτυρικά και ένδοξα, παρέδωσαν όλοι τη μακάρια ψυχή τους στο ζωοδότη Χριστό. Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένας Ιερός Ναός προς τιμή των Αγίων Ακινδύνων και βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

Ίσως δεν έχετε ακούσει για τους πέντε μαρτυρήσαντες Αγίους Ακίνδυνους, τους τόσο θαυματουργούς. Ίσως δεν γνωρίζετε τον υπάρχοντα υπό ανέγερση Ιερό Ναό στο δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού, αφιερωμένο στους Αγίους Ακίνδυνους πλησίον του ιστορικού ναΐσκου, του από ετών υπάρχοντος στην περιοχή. Μα το σπουδαιότερο ίσως δεν έχετε ακούσει για το τεράστιο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται εκεί.

Στην Ελλάδα μας δεν υπάρχει δεύτερος Ιερός Ναός προς τιμήν των Αγίων Ακινδύνων.

Ιερός Ναός Αγίων Ακινδύνων 2019

Ιστορικό μικρού Ναϊδρίου των Αγίων Ακινδύνων

Ιστορικά το πότε χτίστηκε το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων αποτελεί ένα αναπάντητο ερώτημα καθώς δεν βρέθηκε κάποια επιγραφή μέσα σε αυτό και δεν αναφέρεται, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, κάτι σχετικό σε κάποια βιβλιογραφία. Οι εκδοχές είναι δύο.

  1. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή η ανέγερση του ανέρχεται στα μέσα του 15ου αιώνα περί το τέλος της φραγκοκρατίας και στα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας.
  2. Μία δεύτερη εκδοχή θέλει το κτίσιμό του στους βυζαντινούς χρόνους τον 17ο με 18ο αιώνα. Η αναγέννηση και η ανάδειξη του μικρού Ναϊδρίου έγινε γύρω στο 1920 ύστερα από αιώνων σιωπής.

μικρό εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων

ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων

Ιερός Ναός Αγίων Ακινδύνων

Το 1996 με μεγάλη προσπάθεια και αρωγή του μακαριστού Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μαραθώνα κυρού Μελίτωνα αλλά και των κατοίκων της περιοχής του Ιερού Ναού δημιουργήθηκε η ενορία των Αγίων Ακινδύνων. Την 15η Ιουλίου του 2000 έγινε με κάθε λαμπρότητα η θεμελίωση του νέου μεγάλου ναού των Αγίων Ακινδύνων. Στην ακολουθία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Δαμασκηνός με ευλογία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.

Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Ακινδύνων είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Μαλούφ, ο οποίος στηρίζει παντοιοτρόπως επί οκταετία το ενοριακό και φιλανθρωπικό έργο. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσπάθεια που επιτελεί με την πολύτιμη συνδρομή του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για την αναστήλωση του Ιερού Ναού των Αγίων Ακινδύνων.

Ιερός Ναός Αγίων Ακινδύνων

Ιερός Ναός Αγίων Ακινδύνων στους Αγίους Αναργύρους

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται το (υπό ανέγερση), εντυπωσιακό, καμπαναριό του Ιερού Ναού Αγίων Ακινδύνων που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία.

Ιερός Ναός Αγίων Ακινδύνων καμπαναριό

Ιερά Λείψανα Αγίων Ακινδύνων

Τεμάχια των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ακινδύνου φυλάσσονται στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό. Τα Ιερά Λείψανα προϋπήρχαν στο μικρό Ναΐδριο και είναι μοναδικά σε όλη την Ελλάδα. Κατά τις μέρες εορτής των Αγίων Ακινδύνων (2 Νοεμβρίου) τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ακινδύνου τίθενται προς προσκύνηση στους ευλαβείς πιστούς.

Ιερά Λείψανα Αγίων Ακινδύνων

Ιερά Λείψανα Αγίου Ακινδύνου

Ιερός Ναός Αγίων Ακινδύνων – Εικόνες

Στον Ιερό Ναό Αγίων Ακινδύνων φυλάσσονται σπάνιες και θαυματουργές εικόνες.

Από τις πιο σημαντικές εικόνες είναι της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας η οποία χειροτεχνήθηκε από αγιοταφίτες αγιογράφους. Βρίσκεται στον υπό ανέγερση μεγάλο Ιερό Ναό Αγίων Ακινδύνων μπροστά από το Ιερό.

Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα

Επίσης φυλάσσεται μία εικόνα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, που τιμάται ως δεύτερος Άγιος στον Ναό. Παρακάτω εμφανίζεται η εικόνα με τα τάματα των πιστών για να τον ευχαριστήσουν.

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Στο μικρό εκκλησάκι (μικρό νυδρίο) στο οποίο, επίσης, τελούνται Θείες Λειτουργίες φυλάσσονται εικόνες του Αγίου Ακινδύνου και συν αυτώ μαρτύρων όπως και του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου του Αποστόλου.
Γνωρίζετε ποιος ήταν ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος;

εικόνα Αγίου Ακινδύνου

εικόνα Αγίων Ακινδύνων

Ιερός Ναός Αγίων Ακινδύνων – Εορτές

Ο Ιερός Ναός Αγίων Ακινδύνων εορτάζει και πανηγυρίζει στις 2 Νοεμβρίου προς τιμή του Αγίου Ακινδύνου. Την 1 Νοεμβρίου τελείται Εσπερινός και Ιερά Αγρυπνία και στις 2 Νοεμβρίου τελείται η Θεία Λειτουργία με μνημόνευση ονομάτων και η πανήγυρη. Την ημέρα εορτής των Αγίων τίθενται προς προσκύνημα και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ακινδύνου.

Ο Ιερός Ναός Αγίων Ακινδύνων πανηγυρίζει και στις 27 Μαΐου εκάστου έτους, κατά την ημέρα εορτής του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, που τον τιμά ως δεύτερο Άγιο.

Ιερός Ναός Αγίων Ακινδύνων – Χάρτης

Μήνυμα από τον Ιερό Ναό Αγίων Ακινδύνων

Ολόθερμη η ευχή, η φλογερή πίστη, η αφοσίωση, η θυσία και το μαρτύριο αυτών των Αγίων πέντε ανδρών (Άγιοι Ακίνδυνοι – Άγιος Ακίνδυνος, Αφθόνιος, Πηγάσιος, Ελπιδηφόρος και Ανεμπόδιστος) να φωτίσουν τα βήματά σου σε μία γνήσια και αληθινή ανοδική πορεία προς την τελειότητα, με στόχο να κερδίσεις την πολυπόθητη αιωνιότητα κοντά στον Θεό, για την οποία ζούμε και αναπνέουμε.

Ιερό Αγίων Ακινδύνων

Ιερά Τράπεζα Αγίων Ακινδύνων

Εικόνες Αγίων Ακινδύνων

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (1)
  1. Στέλλα Ζαχαρόγιαννη 4 χρόνια πριν

    Yπάρχει και στην ΚΥΘΝΟ Ι. Ναός Τους, όπου τους τιμούν ιδιαίτερα. Δημοσιεύτηκαν το 2019 φωτ/φίες από τον εορτασμό Τους στο Ναό αυτό. Πιθανόν να υπάρχει και αλλού. Μεγάλη Εικόνα Τους βλέπουμε στον Ι. Ναό του Αγ. Θεράποντα στη Λέσβο κ.α.

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.