Οι Δέκα εντολές, επονομαζόμενες και ως "Δεκάλογος", είναι ένας κατάλογος δέκα ηθικών εντολών, οι οποίες, σύμφωνα με τη Βίβλο, υπαγορεύτηκαν στον Μωυσή από τον Θεό στο όρος Σινά και του δόθηκαν, (δύο φορές), χαραγμένες σε δύο πέτρινες πλάκες, όπου αφήνεται να εννοηθεί ότι ο ίδιος ο Θεός (και τις δύο φορές) λατόμησε και εγχάραξε.

Οι εντολές αυτές αποτέλεσαν τη βάση ενός ολόκληρου κώδικα ηθικής και θρησκείας, πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης, που αποτελούν ως πρώτη Διαθήκη τις βασικές ηθικές αρχές του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού. Οι πρώτες τέσσερις εντολές έχουν να κάνουν με τη σχέση μας με το Θεό. Οι επόμενες έξι εντολές έχουν να κάνουν με τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Οι Δέκα Εντολές αναφέρονται στην Αγία Γραφή στην Έξοδο 20:1-17 και στο Δευτερονόμιο 5:6-21.

Οι 10 εντολές

Οι 10 εντολές πρωτότυπο

 1. Εγώ ειμι Κύριος ο Θεός σου. Ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλήν εμού.
 2. Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα. Ου προσκυνήσεις αυτοίς, ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς.
 3. Ου λήψει το όνομα Κυρίου τού Θεού σου επί ματαίω ου γάρ μη καθαρίση Κύριος ο Θεός σου τον λαμβάνοντα το όνομα αυτού επί ματαίω.
 4. Μνήσθητι την ημέρα των σαββάτων αγιάζειν αυτήν. Εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου. Τη δε ημέρα τή εβδόμη σάββατα Κυρίω τώ Θεώ σου, ου ποιήσεις εν αυτή πάν έργον.
 5. Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα εύ σοι γένηται, και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γής της αγαθής, ής Κύριος ο Θεός σου δίδωσί σοι.
 6. Ου μοιχεύσεις.
 7. Ου κλέψεις.
 8. Ου φονεύσεις.
 9. Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά τού πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή.
 10. Ουκ επιθυμήσεις…όσα τώ πλησίον σου εστί.

 

Οι 10 εντολές νεοελληνική απόδοση

 1. Εγώ είμαι ο Κύριος ο θεός σου. Δεν θα υπάρχουν για σένα άλλοι θεοί εκτός από μένα.
 2. Δεν θα κατασκευάσεις για σένα είδωλα και κανενός είδους ομοίωμα. Δεν θα τα προσκυνάς ούτε θα τα λατρεύεις.
 3. Δεν θα προφέρεις καταχρηστικά το όνομα του Κυρίου, του θεού σου. Εγώ ο Κύριος δεν θ’ αθωώσω κανέναν που προφέρει το όνομα μου καταχρηστικά.
 4. Να θυμάσαι την ημέρα του Σαββάτου, για να την ξεχωρίζεις και να την αφιερώνεις στον Κύριο. Έξι μέρες θα εργάζεσαι και θα κάνεις όλες τις εργασίες σου. Αλλά η έβδομη μέρα είναι μέρα ανάπαυσης, αφιερωμένη σ’ εμένα, τον Κύριο το θεό σου.
 5. Να τιμάς τον πατέρα σου και τη μητέρα σου για να ζήσεις πολλά χρόνια στη χώρα που εγώ ο Κύριος, ο θεός σου, θα σου δώσω.
 6. Δεν θα φονεύσεις.
 7. Δεν θα μοιχεύσεις.
 8. Δεν θα κλέψεις.
 9. Δεν θα καταθέσεις ψεύτικη μαρτυρία ενάντια στο συνάνθρωπο σου.
 10. Δεν θα επιθυμήσεις τίποτε απ’ ό,τι ανήκει στο συνάνθρωπο σου.

 

Ο Ιησούς Χριστός εξήρε ως τη μέγιστη και την πρώτη των εντολών, την αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον (Κατά Ματθαίο 22, 36-40), με μια διπλή κατεύθυνση που θυμίζει τον Δεκάλογο: οι 4 πρώτες εντολές αφορούν καθήκοντα απέναντι στον Θεό, ενώ οι 6 άλλες αναφέρονται σε επιταγές που αφορούν τον συνάνθρωπο.

οι δέκα εντολές

Επεξηγήσεις – Παραπομπές

Κατά Ματθαίο ΚΒ’ (22), 36-40

διδάσκαλε, ποία ἐντολὴ μεγάλη ἐν τῷ νόμῳ;
ὁ δὲ ᾿Ιησοῦς ἔφη αὐτῷ· ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου.
αὕτη ἐστὶ πρώτη καὶ μεγάλη ἐντολή.
δευτέρα δὲ ὁμοία αὐτῇ· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν.
ἐν ταύταις ταῖς δυσὶν ἐντολαῖς ὅλος ὁ νόμος καὶ οἱ προφῆται κρέμανται.

Νεοελληνική Απόδοση

«Δάσκαλε, ποια εντολή είναι μεγάλη μέσα στο νόμο;»
Εκείνος του είπε: «Να αγαπήσεις Κύριο το Θεό σου με όλη την καρδιά σου και με όλη την ψυχή σου και με όλη τη διάνοιά σου.
Αυτή είναι η μεγάλη και πρώτη εντολή.
Και δεύτερη, όμοια με αυτή: Να αγαπήσεις τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου.
Σε αυτές τις δύο εντολές κρέμεται όλος ο νόμος και οι προφήτες».

 

Διαβάστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (40)
 1. Στέλιος Ανδριώτης 6 ημέρες πριν

  Η εντολή, μη ομόσαι όλως, δέν συμπεριλαμβάνεται?

  ΑπάντησηΆκυρο
 2. Arion 10 μήνες πριν

  Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018 06:15 δημιουργήθηκε το site.
  ΕΝΤΟΛΗ 4. “Μνήσθητι την ημέρα των σαββάτων αγιάζειν αυτήν. Εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου. Τη δε ημέρα τή εβδόμη σάββατα Κυρίω τώ Θεώ σου, ου ποιήσεις εν αυτή πάν έργον.”
  Πως μετά από αυτό να σας πάρουμε στα σοβαρά?

  ΑπάντησηΆκυρο
 3. Ντίνος 1 χρόνο πριν

  Η Κυριακή ξέρω ότι είναι μέρα ανάπαυσης.Το Σάββατο είναι τον Εβραίων.Γιατι λένε Σαββατο;

  ΑπάντησηΆκυρο
  • Χριστίνα 7 μήνες πριν

   Μετά τις τρεις το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκινάει η Κυριακή και τελειώνει την Κυριακή στις τρεις το μεσημέρι πάλι… δηλαδή μέχρι τρεις το μεσημέρι του Σαββάτου μπορείς να κάνεις τις δουλειές σου…και μέρα τις τρεις την Κυριακή μπορείς να τις συνεχίσεις…

   ΑπάντησηΆκυρο
 4. Θεόδωρος 1 χρόνο πριν

  Είπε ο (Έλλην)…. Όπως είδατε πέταξε το δόλωμα και εξαφανίστηκε, δεν ξανά ασχολήθηκε… Αυτό ήθελε και το έκανε… Για όλα αυτά τα θέματα υπάρχουν οι πνευματικοί όπου μπορεί ο καθένας να λύσει τίς απορίες του. Μην δίνετε πάτημα σε τέτοιους ανθρώπους νά παίζουν με τη θρησκεία μας απαντώντας τους. Αν δεν υπάρχει απάντηση σε τέτοια σχόλια δεν θα ασχοληθούν ξανά αυτοί οι άνθρωποι. Ενώ δεν πιστεύουν γιατί ακολουθούν αυτή τη σελίδα; Γιατί θέλουν να δημιουργήσουν αναστάτωση στους πιστούς.

  ΑπάντησηΆκυρο
 5. Έλλην 2 χρόνια πριν

  Ηθικές εντολές, όλες κλεμμένες από τα 147 Δελφικά παραγγέλματα που αναγράφονταν στους Δελφούς, και ανήκουν τα περισσότερα στους 7 Σοφούς της αρχαιότητας. Η δε πρώτη εντολή του εβραιοχριστιανισμού αντιπροσωπεύει την μονοθεϊστική λοβοτομή του υπέρτατου φασισμού “Αγάπα τον θεό σου πάνω από όλα”..

  Μέχρι οι θρησκείες σας να εξαφανιστούν από την ιστορία, ο κόσμος δεν θα γνωρίσει ποτέ την αλληλεγγύη, την λογική, την ευσυνειδησία, την ενσυναίσθηση, την συμπόνια…

  Οι θρησκείες είναι η γενεσιουργός αιτία του ύψιστου ρατσιστικού και φασιστικού ρεύματος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, και ο εμετικός βόρβορος που μετατρέπει ηπείρους και λαούς σε θεοκρατικά, αυταρχικά γκέτο, όπου βασιλεύει η δεισιδαιμονία, η μισαλλοδοξία, η αδιαλλαξία, ο μισογυνισμός, ο παραλογισμός.

  Οι εβραϊκές, οι χριστιανικές και οι μουσουλμανικές γραφές, δεν είναι τίποτα περισσότερο από οξύμωρα φληναφήματα που αντιβαίνουν στην συμπαντική ηθική, στην ορθή δικαιική τάξη, και άρχουν επιτηδευμένα στις συνειδήσεις των ανθρώπων, μετατρέποντας τους σε φερέφωνα που παλινωδούν τα νοήματα των διδακτισμών των, ανάλογα με την θρησκευτική τάση, και την τοπικιστική, γεωγραφική σέκτα.

  Οι θρησκείες ενσταλάζουν μεταφυσική εμμονή, διαιρούν και συνάπτουν ορδές διαφορετικών δογματικών ποίμνιων, δυσχεραίνουν την ισορροπία της ειρήνης αναμεταξύ λαών, υποδαυλίζουν αντιξοότητες, αντιπαλότητες, και εφορμούν με μένος σε οποιονδήποτε προκαλέσει ανάσχεση και απρόσβλητα σταθεί ενάντια στα “Αβρααμικά” κινήματα τους.

  Ο ιουδαϊκός χριστιανισμός, ένα συνονθύλευμα βεβηλώσεων, κλοπών και σύλησης αλλότριων γνωρισμάτων, ο οποίος δεν είχε ΚΑΝ την αξίωση, σαν νεοφερμένη θρησκεία της εποχής του, να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό, προσωπικό καταστατικό εορτών, θεσμών, παραδόσεων και εθίμων, το μόνο που έκανε, ήταν να κλέβει των άλλων. Ντρέπεται και η ντροπή.

  Ο χριστιανισμός, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια άνοστη σούπα που εμπεριέχει ξένα γνωρίσματα άλλων λαών, άλλων θρησκειών, άλλων δογμάτων και παραδόσεων, και δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ δικό του, παρά μόνο το σκοτάδι, τον φασισμό, τον θεοκρατικό παραλογισμό, την θλίψη, την ένδεια, την σκλαβιά, την υποταγή, την εξαθλίωση, την μισαλλοδοξία…

  Ο θρησκευτικός ύπνος πρέπει κάποτε να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ. Έχουμε φτάσει στο 2021, και το ποίμνιο των πιστών, ισοπεδώνει τον δείκτη της νοημοσύνης υπό του 0.

  Ξυπνάτε Έλληνες, θυμηθείτε ποιοι είστε και από που προέρχεστε. Είναι ώρα να απαλλαχθούμε από την Παυλική σέκτα των απογόνων των Εβραίων-Εβιονιτών-Γαλιλαίων-Ναζωραίων και τους χρυσοκάνθαρους παιδόφιλους εκπροσώπους των ιερατείων, που όπου και να τους ψάξεις στην ιστορία, ήταν αγκαζέ με τον κατακτητή. Παπαδαριό ίσον αληταριό. Αναθεματισμοί και ύβρεις κατά των Ελλήνων. Ο πυρήνας του ανθελληνισμού και της βεβήλωσης του από τα τέλη του 2ου αιώνα Κ.Ε. και ύστερα.

  Ξυπνάτεεε

  ΑπάντησηΆκυρο
  • Γήινος 2 χρόνια πριν

   Ωχ Θεέ μου, έχει καταντήσει τόσο κλισέ πια να πιστεύετε οι περισσότεροι ότι για όλα τα κακά που συμβαίνουν στον κόσμο φταίνε οι θρησκείες. Εσείς ξυπνάτε και αντί να ρίχνετε ευθύνη σε άλλους παράγοντες, γιατί δεν κοιτάτε κατάματα ποιος αλήθεια ευθυνεται για όλα τα κακά που συμβαίνουν στον κόσμο;;; ποιος άλλος πέρα από τον άπληστο και αχάριστο, δειλό άνθρωπο;;; εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι ευθυνόμαστε. Με το να ρίχνετε κατηγορίες σε όλες τις θρησκείες δημιουργείτε, άλλον έναν παράγοντα διαχωρισμού της άνθρωπότητας, γιατί όπως και να έχει είτε σας αρέσει είτε όχι υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν στον Θεό ή σε θεούς και ακολουθούν διάφορες θρησκείες. Αντί λοιπόν να κατηγορείτε και να κατονομαζετε θρησκείες, προσπαθήστε να καταλάβετε, γιατί μια από αυτές τις θρησκείες είναι και η αληθινή. Εγώ βρήκα την αληθινή θρησκεία του ενός και μοναδικού Θεού και ηρέμησα. Κοιτάξτε να αναζητήσετε και να βρείτε την αλήθεια για να ηρεμήσετε και εσείς, αντί να σπερνετε αρνητική κριτική και κατηγορίες…. “Ξυπνήσατε” ;;; όταν πεθάνετε θα ξυπνήσετε μια και καλή, μόνο που θα είναι αργά….. Για αυτό κοιτάξτε να ηρεμήσετε όσο ζείτε και με ηρεμία να βρείτε την αλήθεια που θα σας απελευθέρωσει!!!!!

   ΑπάντησηΆκυρο
   • Ντίνος 1 χρόνο πριν

    Α Μπράβο.Επιτελους κάποιος λογικός.Δεν θέλουν τη θρησκεία και κάνουν επίθεση σε οποίους θέλουν.

    ΑπάντησηΆκυρο
  • Δημητρης 2 χρόνια πριν

   Κάπου τα έχεις μπερδέψει….
   Δεν μπορείς να υποχρεώσεις για αλληλεγγύη, για λογική, για ευσυνειδησία, για ενσυναίσθηση και για συμπόνια,που αναφέρεις παραπάνω παρά μόνο να διδάξεις για αυτά και να πείσεις!!!
   Δεν ξέρω σε ποια σέχτα ανήκεις ,αλλά μάλλον κάτι δεν έχεις σκεφτεί σωστά για τον φασισμό.
   Με την φασιστικη “υποχρεωτικοτητα” των παραπάνω ,τότε και μόνο τότε καταφέρνεις να αντιβαίνεις την συμπαντική ηθική, την ορθή δικαιική τάξη, και να άρχεις επιτηδευμένα στις συνειδήσεις των ανθρώπων, μετατρέποντας τους σε φερέφωνα που παλινωδούν τα νοήματα….
   Σκέψου λοιπόν και σταμάτα να είσαι φρρεφονο.

   ΑπάντησηΆκυρο
   • Φαναριώτης 1 χρόνο πριν

    Ου εν τω πολλώ το ευ αλλά το ευ εν τω πολλώ.
    Αυτό εσύ δεν το τηρησες με την μακροσκελη σου αναφορά στις Δεκα Εντολές απ οτι φαίνεται απο το κειμενο σου φαίνεσαι μορφωμένος ανθρωπος και σαν μορφωμένος επρεπε αφου δεν πιστεύεις στον αληθινό Θεό αλλά στα ξόανα της αρχαιότητας να βάλεις την λογική που σε διακρίνει και να σκεφτείς πως δημιουργήθηκε η ζωή των φυτών των ζώων των πτηνων και του ανθρώπου που λειτουργούν αυτεξουσιες χωρίς καμια εξωτερική παρεμβαση και για να γίνω πιο σαφής θα σου πω μονο ενα.
    Τα νεφρα που δύο μικρά όργανα και απο αυτα περνά το σιμα ακαθαρτο μεσω του οργανισμού μας και καθαρίζει και στην συνεχεια πηγαίνει καθαρό το αιμα στην καρδιά και ετσι ζει ο ανθρωπος αυτη την λειτουργία φιλε μου ποιος την δημιουργησε κατα εσενα θελω σοβαρή απαντηση σαν μορφωμένος τα υπολοιπα την επομενη φορά

    ΑπάντησηΆκυρο
    • Arion 10 μήνες πριν

     Den einai logiko na anaferesai se kati pou i epistimi exei APODIJEI pws litourgei kai na to apodideis ston theo! Auto dixnei oti esu pasxeis apo elipsi gnwsis. Opoios psaxnei tin logiki ston xristianismo tha labei apantiseis afou pethanei apo ton ido ton theo an iparxei. Den mporeis na apodijeis me logiki oti iparxei theos gt an mporouses kapoios pio ejipnos kai apo tous dio mas tha to eixe idi kanei. To mono sto opoio mporoume na simfonisoume einai oti an aferesoume tis prosefxes kai tous imnous, o xristianismos einai o swstos tropos zwis. Opoios thelei tin psixiki tou igia meso tis ithikis kai tis agapis as akolouthisei ton xristianismo kai an iparxei tote mazi me mia enareti zwi tha exei kerdisei kai mia thesi ston paradiso. Auto gia mena einai to mono epixirima pou iparxei iper tou xristianismou ola ta alla einai abebeotites pou mporw na sta kataripsw mesa se defterolepta me apantiseis pou tha pisoun kai esena akoma kai an ethelotifleis.

     ΑπάντησηΆκυρο
  • Λακης 1 χρόνο πριν

   Γκόμενα έχεις?

   ΑπάντησηΆκυρο
  • Ντίνος 1 χρόνο πριν

   Υπάρχουν και οίκοι ανοχής.Αν δεν σε ενδιαφέρει η θρησκεία μην ασχοληθείς.Σταματα το φασισμό σου.Οτι δεν πιστεύεις δεν πρέπει να το κάνει κανενας

   ΑπάντησηΆκυρο
 6. Fotiadis 2 χρόνια πριν

  Υπάρχουν δύο διαφορετικά κείμενα του Δεκαλογου. Πουθενά δεν απαγορεύεται η εικόνα ή οι εικαστικές τέχνες. Λέτε, οι Μουσουλμάνοι να είναι πιο πιστοί στο Θεό? Κι αν ναι σε ποιο Θεό?

  ΑπάντησηΆκυρο
  • Γήινος 2 χρόνια πριν

   Στον Έναν Αληθινό και Μοναδικό Αλλάχ/Θεό και συγχαρητήρια για την παρατήρηση σου. Ο Θεός να σε καθοδηγήσει στην αλήθεια!!!!

   ΑπάντησηΆκυρο
 7. Γιάννης 2 χρόνια πριν

  Ι δεύτερη εντολή:

  Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα. Ου προσκυνήσεις αυτοίς, ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς.

  Αν οι εικόνες δεν είναι ειδωλολατρεία τότε τι είναι;
  Γι’αυτό τα τζαμιά των μουσουλμάνων είναι τελείως άδεια.

  ΑπάντησηΆκυρο
  • Anfo 2 χρόνια πριν

   Μια εικόνα είναι είδωλο?
   Ρίξτε μια ματιά σε ένα Λεξικο, ίσως καταλάβετε, τι σημαίνει. Μεταφραζετε στο περίπου αλλά όχι από την Κοινή Ελληνική. Ου ποίησεις ΣΕΑΥΤΩ Είδωλον. Μη φτιάξεις για τον εαυτό σου είδωλα η ομοιώματα Θεων. Δεν απαγορεύεται η εικαστική τέχνη. Η μόρφωση είναι καλο πράγμα.

   ΑπάντησηΆκυρο
  • Γήινος 2 χρόνια πριν

   Πολύ σωστή η παρατήρηση σου συγχαρητήρια, ο Θεός να σε καθοδηγήσει στην αλήθεια!!!!

   ΑπάντησηΆκυρο
 8. Λαινας Αναστάσιος 2 χρόνια πριν

  Μην τ αναλύετε κύριοι,απλά τηρήστε τα!

  ΑπάντησηΆκυρο
 9. pmanka 3 χρόνια πριν

  Καλησπέρα
  Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι δεν είναι σωστό να μην γράφουμε ολοκληρωμένα τις εντολές. Η Πρώτη λέει: <>
  Ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζω αυτή την άποψη είναι επειδή έχει πολύ μεγάλο νόημα και δεν είναι κάτι το περιττό αυτό που λέει για την Αίγυπτο. Στον λαό του Ισραήλ στον οποίο απευθύνεται αρχικά η εντολή αυτή είναι πολύ σημαντική αυτή η υποσημείωση. Αν διαβάσουμε στην Έξοδο στο δεύτερο κεφάλαιο και τους στοίχους 23 μέχρι και τον 25 λέει :
  23. Μετά δε πολύν καιρόν, ετελεύτησεν ο βασιλεύς της Αιγύπτου· και κατεστέναξαν οι υιοί Ισραήλ διά την δουλείαν και ανεβόησαν· και η βοή αυτών ανέβη προς τον Θεόν εξ αιτίας της δουλείας.
  24. Και εισήκουσεν ο Θεός των στεναγμών αυτών· και ενεθυμήθη ο Θεός την διαθήκην αυτού την προς τον Αβραάμ, τον Ισαάκ και τον Ιακώβ·
  25. και επέβλεψεν ο Θεός επί τους υιούς Ισραήλ και ηλέησεν αυτούς ο Θεός.
  Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι είναι ένας Θεος όχι μόνο παντοδύναμος αλλά τυροί και τις υπόσχεσης Του. Αυτό το πράγμα το κάνει σπλαχνικό αλλά δείχνει ότι δεν είναι εγωιστής. Βλέπουμε ότι μέσα από την αναφορά για την Αίγυπτο στην πρώτη τους εντολή θέλει να τους υπενθυμίσει όλα αυτά. Σε ποιον πραγματικά πίστευαν και ακολουθούσαν οι προγονοί τους.
  Για εμάς όμως αυτή η εντολή πάει πολύ πιο βαθιά. Για εμάς τους χριστιανούς η Αίγυπτος συμβολίζει ξεκάθαρα την αμαρτία στην οποία εμείς ήμασταν υπόδουλή και ο ίδιος Θεος στέλνει τον Υιό του τον μονογενή για να μας ελευθέρωση από την Αίγυπτο αυτή, διάμεσου του σταυρικού του θανάτου.
  Ναι η Παλαιά διαθήκη δεν είναι η ιστορία μας και ούτε αναφέρεται σε εμάς. Διαβάζουμε και μελετάμε την Παλαιά διαθήκη γιατί μέσα από εκεί μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα πολλά πράγματα για τον Θεό που πιστεύουμε αλλά και πολλά παραδείγματα του λαού Ισραήλ που είναι για αποφυγή και αλλά που είναι προς μίμηση.
  Αν διαβάσεις προσεκτικά την παλαιά διαθήκη, αλλά και αλλά βιβλία της τότε εποχής θα δεις ότι ακόμη δεν υπήρχε ο νομός ούτε κάποιο δικαστήριο. Έτσι οι άνθρωποι περνάν την εκδίκηση και την δικαιοσύνη στα χεριά τους. Αυτό το πράγμα είχε ως αποτέλεσμα εσύ για παράδειγμα να χτυπούσες κάποιον και εκείνος να σε σκότωνε επειδή αυτό πίστευε ότι ήταν το σωστό. Αρά βλέπεις ότι εδώ ο Θεος βάζει τα πρώτα όρια στους ανθρώπους.
  Τέλος θα διαφωνήσω μαζί σου στο ότι ο Θεος δεν έχει θέμα αν σκοτώσεις κάποιον. Αυτό το πράγμα δεν το έχω εντοπίσει κάπου αν το έχεις εντοπίσει εσύ με χαρά να το δούμε.

  ΑπάντησηΆκυρο
  • Γιάννης 2 χρόνια πριν

   Κουροφέξαλα όλα αυτά που γράφονται εδω μέσα!

   ΑπάντησηΆκυρο
  • Γιάννης 2 χρόνια πριν

   Ο Ιησούς είπε: πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη…
   Γιατί το παπαδαριό εδω και εκατοντάδες χρόνια την έχει αράξει μέσα στις εκκλησίες;
   Εάν έκαναν αυτό που είπε ο Ιησούς σήμερα δεν θα υπήρχαν Μουσουλμάνοι να μας απειλουν’

   ΑπάντησηΆκυρο
   • Γήινος 2 χρόνια πριν

    Έχεις σκεφτεί μήπως το ενδεχόμενο ότι οι Μουσουλμάνοι τηρούν αυτά που δίδαξε ο Ιησούς (ειρήνη σε αυτόν) περισσότερο από τους ίδιους χριστιανούς; και όταν μιλάς για απειλή από τους Μουσουλμάνους τι ακριβώς εννοείς; ότι μέρα με τη μέρα αυξάνονται; ότι χριστιανοί και άθεοι ασπάζονται το Ισλάμ; μήπως γιατί εκεί βρήκαν αυτό που έψαχναν; για αναρωτήσου λίγο….

    ΑπάντησηΆκυρο
 10. KonTyr 3 χρόνια πριν

  Γιατί η εκκλησία άφησε από έξω τα υπόλοιπα λόγια που υπάρχουν στις δέκα εντολές; Εκεί που γίνετε αναφορά στους Εβραίους καθ’ εαυτού; Κάτι για “εξόδους από Αίγυπτο” και τέτοια; Γιατί ο Θεός έδωσε στον Μωυσή τις δέκα εντολές ενώ πριν αυτός δίδασκε “οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος “; Δεν μπορούσε από την αρχή να του πει ότι είναι…λάθος; Τι σχέση έχουμε εμείς με όλα αυτά περί παλαιάς διαθήκης; Που μας αφορά αυτό το κομμάτι της βίβλου; Δεν αυτοαποκαλούμαι εμάς Χριστιανούς…και όχι Θεϊστές; Γενικά οι πρώτες 4 εντολές δεν έρχονται σε αντίρρηση με τον τρόπο σκέψης, και σχέσης, που έχουμε εμείς οι Έλληνες με τον Θεό; Δεν είναι για εμάς ο Θεός αυτός που μας καταλαβαίνει και όχι αυτός που μας καταδιώκει και καταριέται; Επίσης βλέπετε ότι ο Θεός δεν είναι κατά του σκοτώματος…αλλά μόνο κατά του φόνου! Άρα για τον Θεό το να σκοτώσεις δεν είναι και τόσο…κακό! Υπό ορισμένες συνθήκες βεβαίως! μεγάλη κουβέντα άνοιξα ε;

  ΑπάντησηΆκυρο
 11. tsmike 3 χρόνια πριν

  Δεν προσκυνάς τα ειδωλα,ομοιοματα και ξυλα, αλλά αυτό που απεικονίζουν οι εικόνες!Προσπαθήστε να μη συγχέεται καταστάσεις και λόγια! Αυτός που το κάνει να προσκυνάει την ύλη είναι πλανεμένος η αμαθής.

  ΑπάντησηΆκυρο
 12. αλεξης 3 χρόνια πριν

  η δευτερη εντολη ειναι ξεκαθαρη.εσεις γιατι προσκυνατε ξυλα?γιατι βαζετε παιδια να προσκυνανε ειδωλα?γιατι τα λατρευετε?μπορειτε να μου απαντησετε μασονοι?

  ΑπάντησηΆκυρο
  • Ελευθεριος 3 χρόνια πριν

   Αδερφέ μου και εγω χαμένος σαν εσενα ήμουν και είμαι τα ίδια έλεγα για χρόνια μέσα από εσένα βλέπω πόσο χαμένος είμαι είναι σαν να βλέπω στον καθρέπτη και δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω Καλή φώτιση σ αγαπώ

   ΑπάντησηΆκυρο
   • Γεωργιος 9 μήνες πριν

    Ετσι ειναι κι εγω καποτε κατηγορουσα τη θρησκεια και ειμουνα σαν τρελος…μεχρι που ο θεος με καλεσε να μετανοησω για ολα,και τωρα βρηκα ειρηνη στο κοσμποσχοινι και την εκκλησια,εχει ο καιρος γυρισματα συνανθρωποι…

    ΑπάντησηΆκυρο
  • Βασιλικη 3 χρόνια πριν

   Ειδωλα απο άλλους θεους. Οι εικονες ειναι του Ενος και Τριαδικού Θεού

   ΑπάντησηΆκυρο
  • Blackris 3 χρόνια πριν

   Στην Αφρική ανάφερεσε; Εκεί ακόμα ίσως δεν έχει γίνει ιεραποστολή… μπορεί να προσκυνούν ξόανα κ.α ξύλα!

   ΑπάντησηΆκυρο
  • Blackris 3 χρόνια πριν

   Που προσκυνούν ξύλα αδελφέ; Ίσως σε κάποια μέρη της Αφρικής δεν έχει γίνει ιεραποστολή ακόμα..εκεί ναι!

   ΑπάντησηΆκυρο
  • Δημήτρης 2 χρόνια πριν

   Ο Σταύρος δεν είναι είδωλο???

   ΑπάντησηΆκυρο
 13. Darth 3 χρόνια πριν

  Και μετά από κάτι χιλιάδες χρόνια ο Εβραίος καταφέρνει να τηρεί μόνο την πρώτη εντολή ενώ ο Χριστιανός ουσιαστικά ούτε αυτή (αφού έχει αναγάγει τον Χριστό σε Θεό).

  ΑπάντησηΆκυρο
 14. Κωνσταντίνος ηλιαδης 4 χρόνια πριν

  Δεν πρέπει να λες ψέματα εντελώς ή μόνο στην συγκεκριμένη περίπτωση κατά του συνανθρώπου

  ΑπάντησηΆκυρο
  • σοτ 3 χρόνια πριν

   κατα του συνανθρωπου μαρτυρια ψευδη, δηλαδη συκοφαντια. οι εντολες ειναι λιτες και σαφεις. δεν σημαινει οτι δεν μπορεις να πεις ενα ψεμμα σε καποιον που δεν δικαιουται να ξερει τα προσωπικα σου, απο την εντολη, ουτε σε προτρεπει η εντολη να πεις ψεμμα σε τετοια περιπτωση. το αφηνει στη κριση σου. ο Ε. Καντ αντιθετα λεει: “ποτε ψεμματα κανενος ειδους” το οποιο ειναι κατ εμε ανεφαρμοστο αλλα και μεγαλειωδες.

   ΑπάντησηΆκυρο
 15. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ 4 χρόνια πριν

  Σας ευχαριστώ πολύ για τη χαρά που μου
  δίνετε να σας παρακολουθω καθημερινά.

  ΑπάντησηΆκυρο
 16. Μάρκος 4 χρόνια πριν

  Μην σταματήσετε να γράφετε. Τα έχουμε ανάγκη… Είναι πνευματική τροφή…
  Μας βοηθάτε να μείνουμε μακριά από την αμαρτία… Ευχαριστούμε…

  ΑπάντησηΆκυρο
  • αλεξης 3 χρόνια πριν

   την δευτερη εντολη τη διαβασες?αντε τωρα να προσκυνησεις ειδωλα,ομοιοματα και ξυλα

   ΑπάντησηΆκυρο
 17. Αθανάσιος 4 χρόνια πριν

  Σας ευχαριστούμαι πολύ για την μεγάλη πνευματική βοήθεια και την πολύπλευρη εκκλησιαστική και θεολογική βοήθειά σας, να είστε καλά για να συνεχίσετε το έργο σας. Έχω μάθει πάρα πολλά από το
  εκκλησία online. Ευχαριστώ, Είμαι καθημερινός επισκέπτης και σήμερα απεφάσισα έστω και αργά.

  ΑπάντησηΆκυρο
 18. Απόστολος 4 χρόνια πριν

  Συγχαρητήρια νάστε πάντα καλά !!! καί νά συνεχείσετε νά μας βοηθάτε.

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.