Οι Δέκα εντολές, επονομαζόμενες και ως "Δεκάλογος", είναι ένας κατάλογος δέκα ηθικών εντολών, οι οποίες, σύμφωνα με τη Βίβλο, υπαγορεύτηκαν στον Μωυσή από τον Θεό στο όρος Σινά και του δόθηκαν, (δύο φορές), χαραγμένες σε δύο πέτρινες πλάκες, όπου αφήνεται να εννοηθεί ότι ο ίδιος ο Θεός (και τις δύο φορές) λατόμησε και εγχάραξε.

Οι εντολές αυτές αποτέλεσαν τη βάση ενός ολόκληρου κώδικα ηθικής και θρησκείας, πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης, που αποτελούν ως πρώτη Διαθήκη τις βασικές ηθικές αρχές του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού. Οι πρώτες τέσσερις εντολές έχουν να κάνουν με τη σχέση μας με το Θεό. Οι επόμενες έξι εντολές έχουν να κάνουν με τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Οι Δέκα Εντολές αναφέρονται στην Αγία Γραφή στην Έξοδο 20:1-17 και στο Δευτερονόμιο 5:6-21.

Οι 10 εντολές

Οι 10 εντολές πρωτότυπο

 1. Εγώ ειμι Κύριος ο Θεός σου. Ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλήν εμού.
 2. Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα. Ου προσκυνήσεις αυτοίς, ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς.
 3. Ου λήψει το όνομα Κυρίου τού Θεού σου επί ματαίω ου γάρ μη καθαρίση Κύριος ο Θεός σου τον λαμβάνοντα το όνομα αυτού επί ματαίω.
 4. Μνήσθητι την ημέρα των σαββάτων αγιάζειν αυτήν. Εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου. Τη δε ημέρα τή εβδόμη σάββατα Κυρίω τώ Θεώ σου, ου ποιήσεις εν αυτή πάν έργον.
 5. Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα εύ σοι γένηται, και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γής της αγαθής, ής Κύριος ο Θεός σου δίδωσί σοι.
 6. Ου μοιχεύσεις.
 7. Ου κλέψεις.
 8. Ου φονεύσεις.
 9. Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά τού πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή.
 10. Ουκ επιθυμήσεις…όσα τώ πλησίον σου εστί.

 

Οι 10 εντολές νεοελληνική απόδοση

 1. Εγώ είμαι ο Κύριος ο θεός σου. Δεν θα υπάρχουν για σένα άλλοι θεοί εκτός από μένα.
 2. Δεν θα κατασκευάσεις για σένα είδωλα και κανενός είδους ομοίωμα. Δεν θα τα προσκυνάς ούτε θα τα λατρεύεις.
 3. Δεν θα προφέρεις καταχρηστικά το όνομα του Κυρίου, του θεού σου. Εγώ ο Κύριος δεν θ’ αθωώσω κανέναν που προφέρει το όνομα μου καταχρηστικά.
 4. Να θυμάσαι την ημέρα του Σαββάτου, για να την ξεχωρίζεις και να την αφιερώνεις στον Κύριο. Έξι μέρες θα εργάζεσαι και θα κάνεις όλες τις εργασίες σου. Αλλά η έβδομη μέρα είναι μέρα ανάπαυσης, αφιερωμένη σ’ εμένα, τον Κύριο το θεό σου.
 5. Να τιμάς τον πατέρα σου και τη μητέρα σου για να ζήσεις πολλά χρόνια στη χώρα που εγώ ο Κύριος, ο θεός σου, θα σου δώσω.
 6. Δεν θα φονεύσεις.
 7. Δεν θα μοιχεύσεις.
 8. Δεν θα κλέψεις.
 9. Δεν θα καταθέσεις ψεύτικη μαρτυρία ενάντια στο συνάνθρωπο σου.
 10. Δεν θα επιθυμήσεις τίποτε απ’ ό,τι ανήκει στο συνάνθρωπο σου.

 

Ο Ιησούς Χριστός εξήρε ως τη μέγιστη και την πρώτη των εντολών, την αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον (Κατά Ματθαίο 22, 36-40), με μια διπλή κατεύθυνση που θυμίζει τον Δεκάλογο: οι 4 πρώτες εντολές αφορούν καθήκοντα απέναντι στον Θεό, ενώ οι 6 άλλες αναφέρονται σε επιταγές που αφορούν τον συνάνθρωπο.

οι δέκα εντολές

Επεξηγήσεις – Παραπομπές

Κατά Ματθαίο ΚΒ’ (22), 36-40

διδάσκαλε, ποία ἐντολὴ μεγάλη ἐν τῷ νόμῳ;
ὁ δὲ ᾿Ιησοῦς ἔφη αὐτῷ· ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου.
αὕτη ἐστὶ πρώτη καὶ μεγάλη ἐντολή.
δευτέρα δὲ ὁμοία αὐτῇ· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν.
ἐν ταύταις ταῖς δυσὶν ἐντολαῖς ὅλος ὁ νόμος καὶ οἱ προφῆται κρέμανται.

Νεοελληνική Απόδοση

«Δάσκαλε, ποια εντολή είναι μεγάλη μέσα στο νόμο;»
Εκείνος του είπε: «Να αγαπήσεις Κύριο το Θεό σου με όλη την καρδιά σου και με όλη την ψυχή σου και με όλη τη διάνοιά σου.
Αυτή είναι η μεγάλη και πρώτη εντολή.
Και δεύτερη, όμοια με αυτή: Να αγαπήσεις τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου.
Σε αυτές τις δύο εντολές κρέμεται όλος ο νόμος και οι προφήτες».

 

Διαβάστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (3 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

13 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

Γιατί η εκκλησία άφησε από έξω τα υπόλοιπα λόγια που υπάρχουν στις δέκα εντολές; Εκεί που γίνετε αναφορά στους Εβραίους καθ' εαυτού; Κάτι για "εξόδους από Αίγυπτο" και τέτοια; Γιατί ο Θεός έδωσε στον Μωυσή τις δέκα εντολές ενώ πριν αυτός δίδασκε "οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος "; Δεν μπορούσε από την αρχή να του πει ότι είναι...λάθος; Τι σχέση έχουμε εμείς με όλα αυτά περί παλαιάς διαθήκης; Που μας αφορά αυτό το κομμάτι της βίβλου; Δεν αυτοαποκαλούμαι εμάς Χριστιανούς...και όχι Θεϊστές; Γενικά οι πρώτες 4 εντολές δεν έρχονται σε αντίρρηση με τον τρόπο σκέψης, και σχέσης, που έχουμε εμείς οι Έλληνες με τον Θεό; Δεν είναι για εμάς ο Θεός αυτός που μας καταλαβαίνει και όχι αυτός που μας καταδιώκει και καταριέται; Επίσης βλέπετε ότι ο Θεός δεν είναι κατά του σκοτώματος...αλλά μόνο κατά του φόνου! Άρα για τον Θεό το να σκοτώσεις δεν είναι και τόσο...κακό! Υπό ορισμένες συνθήκες βεβαίως! μεγάλη κουβέντα άνοιξα ε;

2

Δεν προσκυνάς τα ειδωλα,ομοιοματα και ξυλα, αλλά αυτό που απεικονίζουν οι εικόνες!Προσπαθήστε να μη συγχέεται καταστάσεις και λόγια! Αυτός που το κάνει να προσκυνάει την ύλη είναι πλανεμένος η αμαθής.

3

η δευτερη εντολη ειναι ξεκαθαρη.εσεις γιατι προσκυνατε ξυλα?γιατι βαζετε παιδια να προσκυνανε ειδωλα?γιατι τα λατρευετε?μπορειτε να μου απαντησετε μασονοι?

4

Ειδωλα απο άλλους θεους. Οι εικονες ειναι του Ενος και Τριαδικού Θεού

5
Ελευθεριος

Αδερφέ μου και εγω χαμένος σαν εσενα ήμουν και είμαι τα ίδια έλεγα για χρόνια μέσα από εσένα βλέπω πόσο χαμένος είμαι είναι σαν να βλέπω στον καθρέπτη και δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω Καλή φώτιση σ αγαπώ

6

Και μετά από κάτι χιλιάδες χρόνια ο Εβραίος καταφέρνει να τηρεί μόνο την πρώτη εντολή ενώ ο Χριστιανός ουσιαστικά ούτε αυτή (αφού έχει αναγάγει τον Χριστό σε Θεό).

7
Κωνσταντίνος ηλιαδης

Δεν πρέπει να λες ψέματα εντελώς ή μόνο στην συγκεκριμένη περίπτωση κατά του συνανθρώπου

8

κατα του συνανθρωπου μαρτυρια ψευδη, δηλαδη συκοφαντια. οι εντολες ειναι λιτες και σαφεις. δεν σημαινει οτι δεν μπορεις να πεις ενα ψεμμα σε καποιον που δεν δικαιουται να ξερει τα προσωπικα σου, απο την εντολη, ουτε σε προτρεπει η εντολη να πεις ψεμμα σε τετοια περιπτωση. το αφηνει στη κριση σου. ο Ε. Καντ αντιθετα λεει: "ποτε ψεμματα κανενος ειδους" το οποιο ειναι κατ εμε ανεφαρμοστο αλλα και μεγαλειωδες.

9
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Σας ευχαριστώ πολύ για τη χαρά που μου
δίνετε να σας παρακολουθω καθημερινά.

10

Μην σταματήσετε να γράφετε. Τα έχουμε ανάγκη... Είναι πνευματική τροφή...
Μας βοηθάτε να μείνουμε μακριά από την αμαρτία... Ευχαριστούμε...

11

την δευτερη εντολη τη διαβασες?αντε τωρα να προσκυνησεις ειδωλα,ομοιοματα και ξυλα

12
Αθανάσιος

Σας ευχαριστούμαι πολύ για την μεγάλη πνευματική βοήθεια και την πολύπλευρη εκκλησιαστική και θεολογική βοήθειά σας, να είστε καλά για να συνεχίσετε το έργο σας. Έχω μάθει πάρα πολλά από το
εκκλησία online. Ευχαριστώ, Είμαι καθημερινός επισκέπτης και σήμερα απεφάσισα έστω και αργά.

13
Απόστολος

Συγχαρητήρια νάστε πάντα καλά !!! καί νά συνεχείσετε νά μας βοηθάτε.