Φτιάξτε σήμερα τα πιο νόστιμα μελομακάρονα! Γιατί γιορτές χωρίς μελοκάρονα δεν γίνονται! Η συνταγή για τα παραδοσιακά μελομακάρονα χρειάζεται μόλις μια ώρα για να εκτελεστεί ενώ συνδυάζεται άψογα με ανόθευτο μέλι Αγίου Όρους.

ΥΛΙΚΑ: 

800 γρ.λάδι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέηκιν-πάουντερ
2 κουταλάκια σόδα
1 κρασοπότηρο κονιάκ
2 κουταλάκια κανέλα
2 κιλά περίπου αλεύρι καρυδόψιχα (για πασπάλισμα)
Σιρόπι : 750 γρ. ζάχαρη 500 γρ. νερό 200 γρ. μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα και το μπέικιν στο κονιάκ και τη ρίχνουμε στο λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε μετά λίγο-λίγο το αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο) και ζυμώνουμε μέχρι που η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο , τα βουτάμε στο σιρόπι και τα βάζουμε σε πιατέλα. Από πάνω ρίχνουμε τριμμένη καρυδόψιχα.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Χρόνος Εκτέλεσης: 1 ώρα

Συστατικά – Για το σιρόπι

• 500 ml νερό
• 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 150 γρ. αγιορείτικο μέλι
• 3 στικ κανέλας
• 3 ολόκληρα γαρύφαλλα
• 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Υλικά – μείγμα 1
• 400 ml χυμό πορτοκαλιού
• 400 ml σπορέλαιο
• 180 ml ελαιόλαδο
• 50 γρ. ζάχαρη άχνη
• 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
• 2-3 κ.γ. κανέλα
• 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
• 1 κ.γ σόδα
• 2 πορτοκάλια ξύσμα
Υλικά – μείγμα 2
• 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
• 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ – ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

• Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν.
• Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3 – 4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από το φούρνο.
• Μόλις το σιρόπι πάρει μια βράση αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
• Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.
• Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.
• Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
• Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20 – 25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
• Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.