Λίγο μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Α' αναθεωρήθηκε και καθιερώθηκε απο την Εκκλησία της Ελλάδος (23/03/1924) το Ιουλιανό Ημερολόγιο.

Η απόκλιση που έφερε στο φως τα πρώτα προβλήματα, ήταν, όταν εορτάστηκαν χωριστά η 25η Μαρτίου και ο Ευαγγελισμός Της Θεοτόκου.
Έτσι λοιπόν, η λύση ήταν να διορθώσουν το εκκλησιαστικό ημερολόγιο ώστε οι ακίνητες εορτές να συμπίπτουν και διατήρησαν το Ιουλιανό πασχάλιο για τις κινητές εορτές.
Έτσι λοιπόν σήμερα εορτή του Ευαγγελισμού Της Θεοτόκου (Ιουλιανό ημερολόγιο) αξίζει μνεία, καθώς επαναλαμβάνεται η ιστορία με διαφορετικό τρόπο.
Η αλλαγή του ημερολογίου θεωρήθηκε αντίθετη με τους Ιερούς Κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και προϊόν Οικουμενισμού.
Έτσι λοιπόν ακολούθησαν διαμάχες και ταραχές, πολλές φορές και με την ανάμειξη της αστυνομίας, όπου υπήρξαν δε κατά καιρούς ακόμα και θύματα.
Σήμερα λοιπόν, ανήμερα του Ευαγγελισμού 96 χρόνια μετά, η λειτουργική ζωή των Παλαιοημερολογίτων παρεμποδίζεται δια της πλαγίας οδού.
Και αυτή δεν είναι άλλη απο την απόφαση της πολιτείας, η οποία θεωρείται καθ’όλα σεβαστή και ορθή, να ανασταλούν οι λειτουργίες της Μ.εβδομάδας σε ιδιωτικούς Ναούς.
Η ομολογουμένως “ευφιής” πρόταση ,ήρθε ξεκάθαρα απο την Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία φρόντισε να εξασφαλίσει τα του οίκου της και να αφήσει τους Παλαιοημερολογίτες κληρικούς και λαικους χωρίς λειτουργίες την Μ.Εβδομάδα.
(Για όσους δεν γνωρίζουν οι Ναοι του Παλαιού Ημερολογίου είναι ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ).
Οι δικοί μας Ναοί Άγιοι πατέρες έχουν άλλο Θεό;
Οι δικοί μας Ναοί δεν χρειάζονται θυμίαμα;
Οι δικοί μας κληρικοί δεν πονούν που δεν θα λειτουργήσουν;
Θα σας πω λοιπόν, ότι όπως και εσείς, έτσι και εμείς πονάμε.
Όπως και εσείς, έτσι και εμείς έχουμε Θεό.
Όπως και εσείς, έτσι και εμείς θέλουμε τις εκκλησίες μας ζωντανές.
Η μόνη διαφορά είναι ότι εμείς ζούμε με τον Χριστό ενώ εσείς ζείτε με τον μισθό που σας παρέχει το κράτος.
96 χρόνια μετά η Παναγία που σήμερα Ευαγγελίζεται χαρά μεγάλη, σας απέδειξε, εκεί στο δικό της σπίτι, εκεί στο δικό της περιβόλι, εκεί στο Άγιον Όρος ότι σήμερα ξημέρωσε και γιόρτασε χωρίς βροχές και κατακλισμούς, χωρίς καταστροφές.
Γιατί ο Χριστός και Παναγία ούτε εκδικούνται, ούτε κάνουν διπλωματία.
Ήταν, Είναι και θα Είναι ΠΑΝΤΟΥ.
Φροντίστε λοιπόν να περάσετε έξω και απο τις δικές μας εκκλησίες, αυτές που ήταν ανοιχτές 96 χρόνια και έκαναν λειτουργίες, γάμους, βαπτίσεις οι ιερείς μας ,εκείνοι που μεγάλωσαν και σπούδασαν παιδιά, οι ιερείς μας που κάθε Κυριακή λειτουργούν με μόνο μισθό τον ουράνιο, να αφήσετε ενα κεράκι με το Άγιο Φως που καταφέρατε και αυτό σας τιμά, για άλλη μια χρονιά να παραλάβετε απο τα Ιεροσολύμα που ακολουθούν με ευλάβεια το Ιουλιανό Ημερολόγιο.
Καλή Ανάσταση…

+ο Αθηνών Παρθένιος
Του Πατρώου Ορθοδόξου Εορτολογίου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

Ο Αθηνών Παρθένιος στο κείμενο αυτό και προ ημερών αλλού ο Αθηνών Καλλίνικος ;;