Μητρόπολη Γερμανίας-Θεοφάνεια

Η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας αγίασε την Άνω Βαυαρία.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη Βαυαρία.

Στο Μόναχο
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρίστης κ. Βασἰλειος, πλαισιούμενος από τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, τους Πρωτοπρεσβυτέρους Απόστολο Μαλαμούση. Γεώργιο Βλέτση και π. Νικήτα (του Πατριαρχείου Αντιοχείας), τον Πρεσβύτερο-Οικονόμο Πλούταρχο Κωσταντινίδη και τον ιεροδιάκονο Νικόλαο Τζώρτζη, τέλεσε το πρωί τη ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον κατάμεστο ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Βασίλειος τόνισε στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
“Στις εορτές της Γεννήσεως, της Περιτομής και της Βαπτίσεως του Κυρίου, εορτάζουμε το μυστήριο της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο. Αυτή την αγάπη του σαρκωθέντος Θεού αναπολούμε, τις μέρες αυτές, του αγίου Δωδεκαημέρου, και μέσα στο πνεύμα τους ανακαινιζόμαστε όλοι οι πιστοί ορθόδοξοι χριστιανοί.

Δεν μπορούμε βέβαια αυτή την αγάπη του Θεού να την περιορίζουμε σ΄ένα κάποιο αίσθημα ή συναίσθημα, σε μια κάποια στοργή ή αισθηματολογία και ευαισθησία, για το λόγο ότι η χριστιανική άποψη και αντίληψη βλέπει και βιώνει την αγάπη ως αρετή, που επιστρατεύσει και κινητοποιεί τον όλο άνθρωπο και αποβλέπει προς όλους, μέσα δε στους όλους είναι και ο εχθρός.

Με μια παρόμοια πονεμένη και σταυρωμένη αγάπη καλούμαστε ν΄ανασταίνουμε τη ζωή μας από τους καθημερινούς θανάτους της καρδιάς μας. Η ζωή σταυρώνει, η ζωή συντρίβει και νεκρώνει πόθους και ελπίδες, μεταβάλλει δε τη καρδιά μας σ΄ένα πένθιμο κοιμητήριο ονείρων και ιδανικών.

Αυτών των ειδών τους καθημερινούς θανάτους μπορούμε και πρέπει να υπερβαίνουμε, η καρδιά μας ν΄αναγεννιέται μέσα από την τέφρα της, μέσα από στάχτη των αδυναμιών και των ατυχημάτων. Στους καιρούς μας είναι αναγκαίο και επιτακτικό μυστικό της ζωής μας, μιας ζωής στην οποία ο άνθρωπος τρέχει διαρκώς και κυνηγά τα της ζωής, όμως είναι αυτός ο ίδιος που καταλήγει και αποβαίνει το κυνηγημένο αγρίμι και το θύμα.

Τρέχει αγωνιωδώς για συντροφιές, αλλ΄όμως όλο και περισσότερο μένει ερημικός και δυστυχισμένος. Ζητάει να βρεί και να δώσει νόημα στα πράγματα του κόσμου, μα ωστόσο ξεχνάει ν΄αναζητήσει νόημα στον ίδιο τον εαυτό του. Οι γιορτές της παρουσίας του Θεού ανάμεσά μας μας καλούν και μας ενθαρρύνουν σε μια τέτοια διαδικασία και λειτουργία της αγάπης, μιας αγάπης που περικλείει και στεγάζει μέσα της δύναμη, δόξα και εξουσία.

Τη δύναμη, τη δόξα και την εξουσία αυτή αποκαλύπτουν τα Θεοφάνεια. Τα Θεοφάνεια πέρα από τους αγιασμούς και τις πολλές υπέροχες τελετές, μας φανερώνουν τριαδολογικά τον βαπτιζόμενον Κύριο, ως βασιλέα και λυτρωτή. Βασιλέας και λυτρωτής, ο οποίος αντλεί την δύναμη, τη δόξα και την εξουσία από την αγάπη, τη θυσία και τα παθήματα για τον άνθρωπο.

Αυτό είναι το νέο είδος δύναμης και εξουσίας, της οποίας η ουσία είναι η διακονία του άλλου, η δε υπεροχή εκφράζεται δια της υποταγής στο συμφέρον του αδυνάτου και του μικροτέρου. Αυτού του είδους η αγάπη ζητάει την αλήθεια, την απλότητα και την ειλικρίνεια.

Το νόημά της απαιτεί κατανόηση, σεβασμό και συγνώμη. Αυτό το μήνυμα εξαγγέλλουν οι εορτές του αγίου Δωδεκαημέρου, που αποτελούν το κίνητρο της επιστροφής και μετανοίας μας.

Μέσα σε τέτοια πλαίσια φροντίσαμε όλοι μας εδώ στη Γερμανία, όπως κάθε χρόνο, ν΄αφήσουμε το έλεος και τη χάρη του ενανθρωπήσαντος Θεού ν΄αναγεννήσει και να φωτίσει το νουν και τη καρδιά μας, τη ζωή, την πορεία μας και τα έργα των χειρών μας.”

Ακολούθως κλήρος και λαός μετέβησαν στην κεντρική γέφυρα του ποταμού Ίζαρ που διασχίζει τη πόλη του Μονάχου για την τελετή του αγιασμού των υδάτων και τη ρίψη του τιμίου Σταυρού στον ποταμό. Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρίστης κ. Βασίλειος, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας, Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς, τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, τους Πρωτοπρεσβυτέρους Απόστολο Μαλαμούση. Γεώργιο Βλέτση και π. Νικήτα (του Πατριαρχείου Αντιοχείας), και τον Πρεσβύτερο-Οικονόμο Πλούταρχο Κωσταντινίδη. Στην ακολουθία του αγιασμού έψαλλαν καλλικέλαδα ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου και η χορωδία της βουλγαρικής ενορίας Μονάχου.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικήτας του Πατριαρχείου Αντιοχείας έψαλλε στη συριακή γλώσσα το τροπάριο των Θεοφανείων. Παρέστησαν ο βοηθός επίσκοπος Ρούπερτ φον Στόλμπεργκ, ως εκπρόσωπος του καρδιναλίου Μονάχου, η πάστορας κ. Μπάρμπαρα Κιτελμπέργκερ, ως εκπρόσωπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Βαυαρίας, η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, η πρόεδρος του Συμβουλίου Μεταναστών του Δήμου Μονάχου κ. Δημητρίνα Λανγκ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, και άλλοι πρόεδροι ελληνικών και ελληνοβαυαρικών οργανισμών και συλλόγων.

Πλήθος ορθοδόξων πιστών, ελλήνων, γερμανών, συρίων, αλλά και φιλορθοδόξων βαυαρών παρέστησαν στην τελετή του αγιασμού.

Εφέτος δεν ανέσυραν τον τίμιο Σταυρό κολυμβητές, εξ αιτίας της άκρως επικινδυνότητας του ρεύματοςτου ποταμού, λόγω και της υπερκχύλισής του.

Θεοφάνεια στο Μόναχο-Μητρόπολη Γερμανίας Θεοφάνεια στο Μόναχο-Μητρόπολη Γερμανίας Θεοφάνεια στο Μόναχο-Μητρόπολη Γερμανίας

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.