Άγιο Όρος: Το Άγιο Όρος, εκτός από πνευματικό φάρος, φημίζεται και για την ιδιαίτερη κουζίνα του, η οποία έχει διατηρήσει αυθεντικές συνταγές με πλούσια ιστορία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωρίζουν τα κόλυβα, ένα έδεσμα με βαθύ συμβολισμό και ξεχωριστή γεύση.

Συνταγή Κόλυβα με Σιτάρι

Υλικά:

500γρ. σιτάρι
100γρ. σταφίδες μαύρες
100γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
50γρ. καρύδια
50γρ. φουντούκια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
400γρ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
100γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
100γρ. φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε καλά το σιτάρι και το μουλιάζουμε σε νερό για 8-10 ώρες.
Βράζουμε το σιτάρι σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να λιώσει. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το σιτάρι, τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το μείγμα ζάχαρης-λαδιού στο μείγμα σιταριού και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το σουσάμι και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε απαλά.
Στρώνουμε το μείγμα σε πιατέλα και το διακοσμούμε με σταυρό από αμύγδαλα ή σταφίδες.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.