Όπως μας πληροφορεί το Φως Φαναρίου:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, το απόγευμα, κατά την Ακολουθία του Εσπερινού στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Στο τέλος της Ακολουθίας προχείρισε νέο Μέγα Αρχιδιάκονο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας τον Πανοσιολ. κ. Θεόδωρο, ο οποίος χρημάτισε Δευτερεύων.

Νέος Μέγας Αρχιδιάκονος στο Φανάρι ο Θεόδωρος-φωτογραφίες από χειροθεσία Νέος Μέγας Αρχιδιάκονος στο Φανάρι ο Θεόδωρος-φωτογραφίες από χειροθεσία Νέος Μέγας Αρχιδιάκονος στο Φανάρι ο Θεόδωρος-φωτογραφίες από χειροθεσία Νέος Μέγας Αρχιδιάκονος στο Φανάρι ο Θεόδωρος-φωτογραφίες από χειροθεσία Νέος Μέγας Αρχιδιάκονος στο Φανάρι ο Θεόδωρος-φωτογραφίες από χειροθεσία Νέος Μέγας Αρχιδιάκονος στο Φανάρι ο Θεόδωρος-φωτογραφίες από χειροθεσία Νέος Μέγας Αρχιδιάκονος στο Φανάρι ο Θεόδωρος-φωτογραφίες από χειροθεσία Νέος Μέγας Αρχιδιάκονος στο Φανάρι ο Θεόδωρος-φωτογραφίες από χειροθεσία

Το αξίωμα

Το αξίωμα απαντάται σε ανατολή και Δύση περίπου τον Δ’ αιώνα. Για πρώτη φορά μνημονεύεται στη Δύση από τον Ιερώνυμο, ενώ στην Ανατολή από τον Αθανάσιο, ο οποίος νέος έλαβε το αξίωμα αυτό καθώς πληροφορούμαστε από τον εκκλησιστικό ιστορικό Θεοδώρητο Κύρου και τα πρακτικά της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου.

Ο αρχιδιάκονος πρώτος στη επισκοπή Διακόνων είχε ως κύρια καθήκοντα τη μέριμνα επί αιχμαλώτων, πενήτων, ορφανών κλπ., επίλυε προβλήματα διακόνων. Πρόσθετα στη Δύση κατά τον Η’ και Θ’ αιώνα γνωστοποιούσε στον Επίσκοπο παν ότι ελάμβανε γνώση περί των ιερέων, μέχρι που επόπτευε και το βίο που έκαναν και περί τη τέλεση των ιερατικών τους καθηκόντων.

Στην Ανατολή βεβαίωνε την αξία και την ικανότητα των προς χειροτονία και οδηγούσε ο ίδιος αυτούς στον Επίσκοπο. Στην Σύνοδο της Χαλκηδόνας φαίνεται ότι οι Αρχιδιάκονοι εκπροσωπούσαν και τους εν εαυτούς Επισκόπους όπως ο Αρχιδιάκονος Φωτίνος τον Επίσκοπο Θεόκτιστο και τον Νεοκαισαρείας Δωρόθεο ενώ ο Αρχιδιάκονος Πορφύριος τον εν εαυτού Επίσκοπο Εμέσης (Φοινίκη) Ουράνιο. Ακόμη συνέτασσε τα πρακτικά των Συνόδων (τα των νοταρίων) και μετείχε της Διοίκησης της Επισκοπής σε περίπτωση χηρείας (όπως κατά τη καθαίρεση του Αλεξανδρείας Διόσκουρου η εν Χαλκηδόνι Σύνοδος διάταξε με συνοδικό έγγραφο τον Αρχιδιάκονο Ευθάλιο να μεριμνήσει περί της διοίκησης μέχρι αντικατάστασης Επισκόπου).

Ο αρχιδιάκονος εκτελούσε ακόμη χρέη ταχυδρόμου μεταξύ Επισκόπων. Κατά δε την ιερουργία έλεγε τα πρώτα «ειρηνικά», εκτελούσε την «είσοδο»* και αναγίγνωσκε το Ευαγγέλιο, καθήκοντα που εκτελούν σήμερα όλοι οι διάκονοι.

Στη νεότερη Ελλάδα με το από 8/20 Ιανουαρίου 1834 Β.Δ. του Βασιλέως Όθωνα είχε ορισθεί σε κάθε μία Επισκοπή (Μητρόπολη) του Ελληνικού Βασιλείου (δέκα ήταν τότε) παρά το κάθε Πρωτοσύγκελο και ένας Αρχιδιάκονος που θα διέτριβε στην έδρα της Επισκοπής με γενικά καθήκοντα γραμματέως. Το Βασιλικό Διάταγμα όμως αυτό καταργήθηκε το 1838 μετά από αφαίρεση εκ της Εκκλησίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας και περιορισμού των Ι. Μονών.

 

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.