Η Εκκλησία έχει προτείνει εδώ και πολύ καιρό προς το κράτος την ανταλλαγή της τεράστιας έκτασης που διατηρεί στην Τοξεύτρα με γη σε άλλη περιοχή, προκειμένου να διευκολύνει τους σχεδιασμούς για την δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Ακάμα. Ωστόσο, οι διαδικασίες στα αρμόδια τμήματα προχωρούν με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.

Αυτό αποκάλυψε με αποκλειστικές του δηλώσεις στον «Φ» ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση της Μητρόπολης προς το κράτος έγινε πολύ πριν την πρόσφατη επανέναρξη των διαβουλεύσεων κυβέρνησης και τοπικών φορέων.
«Εμείς υποβάλαμε εδώ και πολύ καιρό πρόταση για ανταλλαγή της εκκλησιαστικής γης με γη σε άλλη περιοχή, ώστε να διευκολύνουμε τις ενέργειες για το πάρκο στον Ακάμα», τόνισε. «Όμως, ακόμη αναμένουμε. Δυστυχώς, οι διαδικασίες στα αρμόδια κρατική τμήματα κινούνται πάρα πολύ αργά».

Ο Πάφος Γεώργιος διευκρίνισε ότι η Εκκλησία δεν απαίτησε συγκεκριμένο τεμάχιο γης ή συγκεκριμένη περιοχή για την ανταλλαγή αυτή. Αποδεχόμαστε την ανταλλαγή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Κύπρου αποφασίσει το κράτος και όχι μόνο στην επαρχία Πάφου, τόνισε.
«Άλλωστε, το τεμάχιο μας στην Τοξεύτρα, είναι τεράστιο. Και αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει αντίστοιχη και ίσης αξίας εξεύρεση γης για την ανταλλαγή. Επομένως, η Εκκλησία είναι ανοιχτή για πρόταση σε όποια περιοχή του νησιού εξυπηρετεί το κράτος».

Ο Μητροπολίτης Γεώργιος ανέφερε επίσης ότι αντίστοιχη γραφειοκρατική δυσκαμψία παρατηρείται και για την περίπτωση της εν εξελίξει διαβούλευσης Μητρόπολης Πάφου και κράτους για την ανταλλαγή του Δημόσιου Κήπου Πάφου με άλλη έκταση. Τόνισε, ειδικότερα, ότι ενώ η συμφωνία για να εκχωρήσει στον Δήμο Πάφου, δια του κράτους, τον Δημόσιο Κήπο η Μητρόπολη και να λάβει άλλο τεμάχιο είναι δεδομένη, εντούτοις διαδικαστικά ζητήματα γραφειοκρατικής υφής καθυστερούν την υπογραφή της συμφωνίας.

Ερωτηθείς για το θέμα της έξαρσης των διαρρήξεων και κλοπών από ναούς, ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε στον «Φ» ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα, παρά τις οδηγίες που δόθηκαν για αύξηση των προληπτικών μέτρων.
«Ιδιαίτερα σε απόμερες τοποθεσίες, ρημάζουν τα ξωκκλήσια», είπε χαρακτηριστικά. «Αντιθέτως, σε άλλες περιοχές η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να κλείσουμε τους ναούς σε ώρες μη λειτουργίας, αφού είναι λατρευτικοί χώροι και πρέπει να είναι στη διάθεση των πιστών.

Δώσαμε εντολές να μην αφήνονται εντός των ναών χρήματα από εισφορές ή τιμαλφή και ιερά σκεύη, αυτά πρέπει να τα παίρνουν μαζί τους οι ιερείς. Δόθηκαν επίσης εντολές στους εκκλησιαστικούς επιτρόπους να πραγματοποιούν συχνές επισκέψεις στους ναούς για επιθεώρηση της κατάστασης και για να αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι δεν είναι αφύλακτοι και έρημοι οι ναοί μας».

Ο Πάφου Γεώργιος αποκάλυψε ότι μέχρι και στον ιερό ναό Παναγίας Θεοσκέπαστης, στην καρδιά της τουριστικής περιοχής Κάτω Πάφου, σημειώθηκε διάρρηξη πρόσφατα, από την οποία οι δράστες μη βρίσκοντας χρήματα ή άλλα πολύτιμα σκεύη, έκλεψαν κινητά μικρόφωνα της εγκατάστασης του ναού.

από philenews

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.