Η κοινότητα της Αναλήψεως του Κυρίου στην πόλη Lincolnshire του Ιλινόις, ξεκίνησε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, το γράψιμο ενός καινούργιου κεφαλαίου στην σχεδόν 20χρονη ιστορία της, την θεμελίωση του καινούργιου της ναού.

Του Θεοδώρου Καλμούκου.

Η κοινότητα ιδρύθηκε το 1998 με 30 οικογένειες και σήμερα έχει φτάσει τις 320, σε σημείο πλέον που ο υπάρχον ναός δεν μπορεί να τους χωρέσει και το όνειρο για μεγαλύτερο ναό και κοινοτικό συγκρότημα γίνεται πραγματικότητα χάρη στην πίστη και το όραμα των ενοριτών της.

Εν τω μεταξύ, η κοινότητα ευτύχησε να έχει προϊστάμενό της κατά τα τελευταία τρία χρόνια, έναν νέο ηλικιακά, ευπαίδευτο, καλλίφωνο και μουσικολογιότατο ιερέα, τον π. Σωτήριο Μαλαμή, παιδί ιερατικής οικογένειας, με σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και μεταπτυχιακά στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Ο π. Σωτήριος είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η πραγματοποίηση ενός μεγάλου ονείρου, ανοικοδόμησης νέου ναού. Λειτούργησε ο Επίσκοπος Μωκησού κ. Δημήτριος και στο τέλος της Λειτουργίας έγινε λιτανεία με την εικόνα της Αναλήψεως, ενώ όλο το εκκλησίασμα έψαλλε το απολυτίκιο «ανελήφθης εν δόξη» και εν πομπή πήγαμε στην τοποθεσία που θα χτιστεί ο ναός τελέσαμε τον αγιασμό και η θεμελίωση στο σημείο ακριβώς που θα είναι το Ιερό».

Τόνισε πως «η ανοικοδόμηση θα αρχίσει αμέσως, αυτές τις μέρες και θα ολοκληρωθεί σε 15 μήνες». Σύμφωνα με τον π. Σωτήριο, «ο ναός θα είναι χωρητικότητας 420 ατόμων». Μαζί με το κτιριακό συγκρότημα το οποίο θα περιλαμβάνει κοινοτικό κέντρο αίθουσες διδασκαλίας και κουζίνα θα κοστίσει 7,5 εκατομμύρια δολάρια.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν τα χρήματα, ο π. Σωτήριος είπε ότι «ήδη με τη βοήθεια του Θεού, την υποστήριξη και αγάπη του κόσμου έχουμε συγκεντρώσει έξι εκατομμύρια».

Συμπλήρωσε πως «είχαμε και δύο μεγάλους δωρητές, η μία δωρήτρια έφυγε από τη ζωή, η αείμνηστη Γεωργία Μπαλούκα, η οποία άφησε ένα εκατομμύριο δολάρια στη διαθήκη της και επίσης έχουμε τον κ. Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος είναι και Αρχων του Πατριαρχείου και μέλος της Ηγεσίας των 100 και ο οποίος είναι μεγάλος δωρητής, αλλά δεν μπορώ να πω το ποσόν».

Ο π. Σωτήριος είπε πως «ο κ. Αναγνωστόπουλος διαβάζει τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ και επίσης έχω πολλούς στην ενορία που τον διαβάζουν και τώρα που είναι στο Διαδίκτυο είναι πιο εύκολο».

Για το όλο εγχείρημα είπε ότι «είναι πάρα πολύ συγκινητικό και φυσικά μιλώ για ολόκληρη την ενορία και είδα στα πρόσωπα όλων την Κυριακή μεγάλη συγκίνηση μετά από 20 χρόνια να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρο».

Συμπλήρωσε πως «μας αξιώνει ο Θεός να κάνουμε αυτό το έργο σήμερα που στην κοινωνία μας πολλά πράγματα καταστρέφονται, εμείς προσπαθούμε να χτίσουμε έναν ναό. Την Κυριακή στη σύντομη ομιλία μου στο τέλος του Αγιασμού αναφέρθηκα στον ύμνο «ουρανός πολύφωτος η Εκκλησία ανεδείχθης άπαντας φωταγωγούσα τους πιστούς ενώ εστώτες κραυγάζομεν τούτον τον Οίκον στερέωσον Κύριε».

Οταν τον ρωτήσαμε αν επηρεάστηκε από τον ιερέα πατέρα του, να γίνει ιερεύς, είπε: «Πάρα πολύ, με την καλή έννοια, ότι δηλαδή ένοιωθα την κλήση παιδιόθεν και μάλιστα έλεγα μέσα μου πως ήθελα να μάθω αν πραγματικά ήταν αυτό που ήθελα κι εγώ και ήταν όντως και επίσης ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιάκωβος με ενθάρρυνε να προχωρήσω».

Αναφορικά με την εκμάθηση της εκκλησιαστικής μουσικής, είπε ότι «αρχικά τα πρώτα βήματα μου ήταν με τον πατέρα μου, πρακτικός βέβαια αλλά με πολύ καλές βάσεις και δόξα τω Θεώ το Σικάγο πάντοτε είχε καλούς δασκάλους».

Ο π. Σωτήριος είναι έγγαμος και έχει τρία παιδιά, την Μαρία 9 ετών τον Νικόλαο 6 και τον Αιμιλιανό ενός έτους».

Οι γονείς κατάγονται από τα Καλάβρυτα, απόκτησαν εννέα παιδιά και 22 εγγονάκια. Οπως είπε ο π. Σωτήριος, «ο πατέρας μου έχει πολλή αγάπη για το χωριό του και πηγαίνει κάθε Αύγουστο διότι δεν έχουν ιερέα και ξεκινά με τις Παρακλήσεις και μένει εκεί μέχρι τέλος του μήνα».

Μητρόπολη Σικάγο: Η κοινότητα Αναλήψεως Lincolnshire Ιλινόις αποκτά Ναό αξίας 7,5 εκατ. δολαρίων

από Εθνικό Κήρυκα

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.