ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στα πενήντα χρόνια Αρχιερωσύνης που κουβαλά( μεγάλη ευλογία για Ορθόδοξο Ιεράρχη), θα έπρεπε να έχει μάθει πολύ καλά, όλα αυτά που με επιτυχία δίδασκε τους φοιτητές του τα χρόνια της Ακαδημαϊκής του πορείας. Ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου,τον έχει πάντα ο Πατριάρχης του γένους!

Δεν είναι σωστό να ακολουθεί κανείς μία συγκεκριμένη γραμμή για να γίνει απλώς συμπαθής και αποδεκτός και όταν καταφέρει να ανέλθει την κλίμακα των εξουσιών να αγνοεί, να αυθαιρετεί και να αυθαδιάζει!

Αλλά πάντα έτσι συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, για 2017 χρόνια. Δύσκολο να αλλάξουν πια.Είναι στο ριζιμιό μας.
«Ούς έθρεψε το μάννα, εκίνησαν την πτέρνα κατά του ευεργέτου».

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σικάγου ήταν μία» άσκηση» για πολλούς αποδέκτες!

Κατ´αρχή ανέδειξε αυτό που γράφουμε από καιρό: ότι κακώς καταρτίζεται το Τριπρόσωπο από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αμερικής.
Αν το Πατριαρχείο θέλει να κρατήσει την Αμερική ως επαρχία του Θρόνου, τότε θα πρέπει οι Αρχιερείς να εκλέγονται απ´ευθείας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως.

Αυτό είναι το κανονικό και κακώς τότε έγινε αυτό. Η Αμερική δεν είναι παρά μία Επαρχία του Θρόνου, όπως όλες οι άλλες.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος , ο μόνος που είχε λόγο για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σικάγου , εξέφρασε με έμμεσο και διακριτικό τρόπο την προτίμησή του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, αδιαφορώντας για το θέλημα του Πατριάρχη του– και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό–προχώρησε στην εκλογή, με κατάρτιση του Τριπροσώπου στο οποίο πλειοψήφισε ο εκλεκτός του.

» Φήμες χωρίς βάση » τα χαρακτήριζε όλα αυτά, για να πείσει και τους άλλους, ώστε να προσχωρήσουν στη δική του ετυμηγορία.
Το θλιβερό και συνάμα απογοητευτικό της υπόθεσης,πάντως, έγκειται σε δύο σημεία: πρώτον, ότι επικαλέστηκε το Σύνταγμα με το οποίο διοικείται η Αμερική για να μην συμπεριληφθεί στο Τριπρόσωπο ο Ιεράρχης που είχε την επιδοκιμασία κλήρου και λαού, αλλά και του ιδίου του Πατριάρχη και δεύτερο,απογοήτευση προκάλεσε η μαλθακή και ενδοτική στάση των Μητροπολιτών της Επαρχιακής Συνόδου, οι οποίοι ακολουθώντας την «γραμμή» Δημητρίου, ταμπουρώθηκαν πίσω από το ψυχρό γράμμα του Συντάγματος για να δικαιολογηθούν για την απόφασή τους!

Ούτε ένας απ´αυτούς δεν είχε το θάρρος να πάρει το λόγο και να πεί ότι δεν είναι σωστό να προχωρήσουμε στην εκλογή, όταν υπάρχει αυτός ο θόρυβος!
Να πάει, εδώ και τώρα, μία αντιπροσωπεία στο Φανάρι και να επιστρέψει αφού μάθει τί ακριβώς πρεσβεύει και θέλει ο Πατριάρχης μας. Και μετά να γίνει η εκλογή.
Και τα λίγα θαρραλέα που τόλμησε να αρθρώσει ο Μητροπολίτης Σαν Φρασίσκο Γεράσιμος, καλύφθηκαν από τις νομικές κορώνες που ξιφούλκησε ο θλιβερός Γέροντας για να ανατρέψει την διάθεση των υπολοίπων Μητροπολιτών!

Έτσι η εκλογή του Τριπροσώπου έγινε και το αποτέλεσμα εστάλη στο Φανάρι!
Εμείς από την αρχή είπαμε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί! Όταν οι άλλοι έγραφαν ότι εξελέγη ο Ζήλων Σεβαστιανός ως νέος Σικάγου, εμείς τονίζαμε ότι απλώς πλειοψήφισε στο Τριπρόαωπο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Πατριάρχης!
Και σήμερα επιβεβαιωθήκαμε πλήρως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κράτησε όλες αυτές τις μέρες τα χαρτιά του κλειστά.Και σήμερα που συνήλθε η Σύνοδος του Θρόνου έκανε αυτό που έπρεπε! Έδειξε στον ασεβή και αχάριστο Δημήτριο, ποιός είναι ο Πατριάρχης.

Έστειλε πίσω το Τριπρόσωπο και απαίτησε προσθήκες στον κατάλογο των εκλογίμων και να επαναληφθεί η εκλογή. Αν δεν κάνουμε λάθος είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην ιστορία των σχέσεων Φαναρίου- Αμερικής. Ούτε επί Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου δεν είχαμε ποτέ ανάλογο περιστατικό ! Το ζήσαμε επί των ημερών του Δημητρίου.

Όπως δείχνουν οι εξελίξεις αυτές θα φέρουν πολλές ανακατατάξεις.

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σικάγου, είναι βέβαιο ότι θα γίνει αφού πρώτα τακτοποιηθούν όλα εκείνα που ζήτησε η Σύνοδος του Θρόνου!
Αυτό που δεν είναι πλέον βέβαιο είναι ότι όταν γίνεται η εκλογή του νέου Σικάγου θα εξακολουθεί να είναι Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο …Δημήτριος!

από ΕΞΑΨΑΛΜΟ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.