ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ : Στον τέταρτο κύκλο ενισχύθηκαν, με περίπου 2,2 δισ. ευρώ, 450.000 δικαιούχοι και αρμόδιες πηγές προδιαγράφουν τώρα ανάλογο πλήθος τελικών δικαιούχων, με το ποσό όμως στο 1,5 δισ. ευρώ. Όσοι λάβουν ενισχύσεις μέσω του πέμπτου κύκλου δεσμεύονται πως θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έως και το τέλος Ιουνίου ενώ ο έκτος κύκλος ενισχύσεων αναμένεται τον Μάρτιο.

Η έκδοση της απόφασης με τον αλγόριθμο κατανομής του πέμπτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής είναι θέμα χρόνου, καθώς από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αρχίσει τις πληρωμές.

Στόχος είναι έως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, όλοι οι δικαιούχοι να έχουν λάβει 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% είναι μη επιστρεπτέο.

Θέμα: Αίτημα να συμπεριληφθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 επιχειρήσεις για τις οποίες ενώ έχουν οριστικοποιηθεί τα έσοδα δεν έχει υποβληθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές επιχειρήσεις αλλά και συνάδελφοι Λογιστές – Φοροτεχνικοί, μας έχουν μεταφέρει ένα σοβαρό ζήτημα που διαπιστώθηκε με την λήξη της προθεσμίας υποβολής εσόδων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Το βάρος της διαδικασίας για αυτόν τον κύκλο της επιστρεπτέας έπεσε στην δήλωση των εσόδων, καθώς έπρεπε να γίνουν διορθώσεις εσόδων σε αρκετές περιπτώσεις όπου τα στοιχεία ήταν ελλιπή ή λανθασμένα, ενώ σε άλλες, υπήρχε αδυναμία ανεύρεσης των εσόδων (βλ. ασφαλιστές, Πρακτορεία ΟΠΑΠ, κλπ).

Επιπλέον αυτών, καθώς και λόγω του φόρτου εργασίας, και του πολύ περιορισμένου διαστήματος που έπρεπε να γίνουν οι υποβολές, αλλά και του γεγονότος ότι η διαδικασία για την κάθε επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν διαφορετική, δημιουργήθηκε η εσφαλμένη εντύπωση ότι, όπως ίσχυε κατά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, αρκούσε η υποβολή των εσόδων σε αρχικό στάδιο (εν είδει εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να μπορέσει να δημιουργηθεί ο αλγόριθμος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης) και θα ακολουθούσε ξεχωριστή διαδικασία αίτησης κατόπιν παρέλευσης της προθεσμίας, όπως αναφέρεται στην Παρ. 9 του Αρθ. 1 της ΓΔΟΥ 1/4-1-2021 (ΦΕΚ Β’ 7/04-01-2021), αναφέρεται “Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η διαδικασία αίτησης και χορήγησης της ενίσχυσης, ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής της εν όλω ή εν μέρει, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα καθοριστούν με όμοια απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων της παρούσης.”

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι πλήθος επιχειρήσεων να μην έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος στο μέτρο αυτό, κάτι το οποίο εν μέσω πανδημίας και lockdown, είναι απαραίτητο για την επιβίωση τους.

Για τους λόγους αυτούς κρίνουμε απαραίτητο, και παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας ώστε, να συμπεριληφθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, όπως συνέβη και στο παρελθόν, επιχειρήσεις για τις οποίες ενώ έχουν οριστικοποιηθεί τα έσοδα, δεν έχει υποβληθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος, είτε αυτόματα, είτε μέσω της επαναλειτουργίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (έστω και για μία ημέρα) της πλατφόρμας για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Με εκτίμηση,
το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

ο Πρόεδρος
Καμπάνης Βασίλειος

η Γενική Γραμματέας
Τσιώρα Ανδρομάχη

ο Α’ Αντιπρόεδρος
Tσαμόπουλος Δημήτριος

ο Β’ Αντιπρόεδρος
Σταυρουλάκης Κων/νος

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.