Ενας ακόμα παράγοντας που θα κρίνει τη διανομή ή μη του κοινωνικού μερίσματος είναι η έκταση και η ένταση των ανατιμήσεων. Το ράλι στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό και ανέβασε ακόμα περισσότερο τον λογαριασμό για το Δημόσιο.

Οι πιθανότητες για τη διανομή ενός έκτακτου μερίσματος από την κυβέρνηση για την περίοδο των Χριστουγέννων είναι περισσότερες από ποτέ. Κι αυτό γιατί η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί, προσδοκώντας μάλιστα και σε υπέρβαση στόχου στο τέλος της χρονιάς.

Τα δημοσιονομικά περιθώρια
«Περιμένουμε να δούμε αν υπάρχουν κάποια μικρά δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε να βοηθήσουμε, ανάλογα με την κατάσταση που θα υπάρχει στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες, συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα ή ομάδες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι συνταξιούχοι και οι υγειονομικοί
Στο τραπέζι παραμένει το σενάριο για την καταβολή ενός έκτακτου επιδόματος σε περίπου 1,3 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν έλαβαν αναδρομικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ενός δώρου Χριστουγέννων στο υγειονομικό προσωπικό το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.

Το κόστος θα επιβαρύνει μόνο τον φετινό προϋπολογισμό και εάν τελικά «ξεκλειδώσει» αναμένεται να είναι περιορισμένο, ώστε να μη φουσκώσει ακόμα περισσότερο το έλλειμμα.

Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις
Ενας ακόμα παράγοντας που θα κρίνει τη διανομή ή μη του κοινωνικού μερίσματος είναι η έκταση και η ένταση των ανατιμήσεων. Το ράλι στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό και ανέβασε ακόμα περισσότερο τον λογαριασμό για το Δημόσιο.

Αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει την ακριβή τροχιά των τιμών, καθώς και το αν και πότε θα χρειαστεί νέα κρατική χρηματοδότηση για την αναπλήρωση πρόσθετων απωλειών στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Ηδη, όπως αναφέρουν πηγές, είναι σε εξέλιξη ασκήσεις για τη διαμόρφωση υψηλότερης επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, και συγκεκριμένα για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και ο έκτακτος διπλασιαμός του

Το ανώτατο όριο του ποσού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Υπολογίζεται ως εξής:

• 200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

• Προσαύξηση 100 ευρώ για ένα ενήλικο μέλος

• Προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί

Το ποσό, που θα δοθεί ως έκτακτη ενίσχυση τα Χριστούγεννα, θα υπολογιστεί με βάση το ποσό, που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό.

Έτσι, αν κάποιος παίρνει Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα 200 ευρώ, τον Δεκέμβριο θα πάρει 400 ευρώ. Αν παίρνει 500 ευρώ, τον Δεκέμβριο θα λάβει 1.000 ευρώ..

Καραγιάννης Ανδρέας
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.