Λιτανεύτηκε η εικόνα της Παναγίας στα Ελληνοαλβανικά σύνορα! Του π. Ηλία Μάκου. Λιτανεύτηκε και φέτος η εικόνα της Παναγίας της Πωγωνιανιτίσσης (Μολυβδοσκεπάστου) έξω από τη Μονή Μολυβδοσκεπάστου, πάνω ακριβώς στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η εικόνα της Παναγίας είναι θαυματουργή και με αυτή σταυρώθηκαν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Της λιτανείας προεξήρχε ο ηγούμενος της Μονής Μολυβδοσκεπάστου και συμμετείχαν οι αδελφοί της Μονής, καθώς και κληρικοί της Μητρόπολης Κόνιτσας.

Η εικόνα αυτή χρονολογείται από τα χρόνια του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Δ΄ του Πωγωνάτου και αποτελεί δωρεά του.

Σύμφωνα με την παράδοση ο αυτοκράτορας αυτός έχτισε το 670 περίπου τη Μονή, η οποία έλαβε το όνομά της από τα φύλλα μολυβιού (μολύβδου), με τα οποία ήταν σκεπασμένη ολόκληρη η στέγη του ναού της Μονής, τα οποία πήραν οι Τούρκοι για να φτιάξουν σφαίρες.

Κατά τη Γερμανική κατοχή, και συγκεκριμένα το 1943, ιερόσυλος την έκλεψε από το καθολικό της Μονής, αφαίρεσε τη χρυσή επένδυση και τα αφιερώματά της και την πέταξε σε κοντινό αυλάκι.

Εντοπίστηκε μετά από μερικές ημέρες, όμως είχε υποστεί φθορά.

Η Παναγία μας θυμίζει πάντοτε με τα θαύματά της ότι η πίστη δεν είναι απλά ορισμένες πεποιθήσεις, που όσο σωστές και αν είναι, μπροστά στη δοκιμασία των γεγονότων συχνά φαίνονται αδύνατες.

Μα είναι πεποιθήσεις, που συνδυάζονται μοναδικά με δύναμη ζωής πανίσχυρη και με δύναμη αναπαυτική της ψυχής, που απορρέει από τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού.

Τα αποφασιστικά ερωτήματα της ζωής μας βρίσκουν ικανοποιητικές απαντήσεις στο Χριστό και έτσι έρχεται το τόσο ποθητό ψυχικό ξεκούρασμα.

Η πίστη μας στ΄ όνομά Του είναι η λύση των αποριών μας. Η κατεύθυνση της Ζωής. Η πηγή της ζωής. Η χαρούμενη δημιουργικότητα. Η βεβαιότητα στη νίκη. Η δυνατή ζωή, που μπορεί όλα να τα χαίρεται και να προχωρεί νικηφόρα.

Να ποιο είναι το πρόσταγμα της Παναγίας μας και σήμερα. Να πιστέψουμε στον Κύριό μας. Να γίνουμε μαθητές Του. Και τότε θα νιώσουμε όχι μόνο ανώτεροι από το θάνατο, μα και θα βρούμε την τακτοποίηση όλων των ζητημάτων μας, των πόνων μας, των πόθων μας.

Η πίστη στο Χριστό είναι η σωτηρία μας. Η αληθινή σωτηρία. Αν είμαστε ξύπνιοι θα βρούμε σίγουρα το δρόμο του Θεού. Και θα γλυτώσουμε από κάθε θανατηφόρα αρπαγή. Και θα ζήσουμε…

Λιτανεία θαυματουργής εικόνας της Παναγίας στα Ελληνοαλβανικά σύνορα

Λιτανεία εικόνας της Παναγίας στα Ελληνοαλβανικά σύνορα

Λιτανεία θαυματουργής εικόνας της Παναγίας

Λιτανεία θαυματουργής εικόνας της Παναγίας στα Ελληνοαλβανικά σύνορα 2021

Λιτανεία θαυματουργής εικόνας της Παναγίας 2021

Λιτανεία θαυματουργής εικόνας Παναγίας 2021

Λιτανεία εικόνας της Παναγίας 2021

πάτερ Ηλίας Μάκος

Ακολουθήστε μας στο facebook

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.