Με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου απελευθερώνονται και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, επανέλαβε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, κυρία Αριστοτελία Πελώνη. Υπενθυμίζεται πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι «ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει», με βασική προϋπόθεση την ισορροπία ανάμεσα στα ανοίγματα και την επιδημιολογική πορεία της χώρας.

Με ρεκόρ τεστ κορωνοϊού στα 80.017, η σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τα 3.421 νέα κρούσματα επιβεβαιώνουν τη σταθερά πτωτική πορεία της επιδημίας στη χώρα. Η «ξεκάθαρη» πλέον εικόνα σε σχέση με τις γιορτινές ημέρες των λιγοστών ελέγχων, μπορεί να συγκριθεί με τις 27 και 29 Απριλίου την περασμένη εβδομάδα, οπότε 76.854 και 71.099 τεστ είχαν αναδείξει 3.313 και 2.435 κρούσματα αντίστοιχα.

Οι μειούμενοι επιδημιολογικοί δείκτες, η μεγάλη συμβολή από τα self tests που χθες έφτασαν τις 2.391.693 δηλώσεις αποτελέσματος σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ -με επανέλεγχο για 63.376 άτομα- και η εμβολιαστική εκστρατεία που επιταχύνει συνεχώς -τα εμβόλια κατά της COVID-19 διαθέσιμα για όλο τον ενήλικο πληθυσμό από τέλος Μαΐου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγεία, κ. Βασίλη Κικίλια- προσφέρεται πλέον η δυνατότητα για περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνικής ζωής, με ελευθερία μετακινήσεων και «απελευθέρωση» από τα sms, με πιθανότερη ημερομηνία-κλειδί τις 15 Μαΐου.

Τι αναμένεται για υπερτοπικές μετακινήσεις και sms

Με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου απελευθερώνονται και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, επανέλαβε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, κυρία Αριστοτελία Πελώνη. Υπενθυμίζεται πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι «ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει», με βασική προϋπόθεση την ισορροπία ανάμεσα στα ανοίγματα και την επιδημιολογική πορεία της χώρας.

Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία τους για πιθανό εκτροχιασμό της επιδημίας από τις μετακινήσεις πληθυσμού, κάτι που θα επιβάρυνε σημαντικά το σύστημα υγείας, ιδίως σε μικρές πόλεις και επαρχία.

Ωστόσο, με ούριο άνεμο από τα επιδημιολογικά και εμβολιαστικά δεδομένα, οι υπερτοπικές μετακινήσεις έρχονται και τα sms στο 13033… φεύγουν.

Αν και η τελευταία επίσημη πληροφόρηση στις 28 Απριλίου από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, ανέφερε μόνο τη παράταση των υποχρεωτικών sms για μετακινήσεις έως τις 15 Μαΐου, δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη φουντώνουν τα σενάρια περί κατάργησής τους την ημέρα επαναλειτουργίας του τουρισμού.

Νωρίτερα στην ημέρα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.Γιώργος Γεωργαντάς, εξέφρασε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την πεποίθηση ότι τα sms θα διακοπούν με την άρση της απαγόρευσης για υπερτοπικές μετακινήσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αναμένονται οι σχετικές εισηγήσεις από τους ειδικούς.

Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, εφόσον όμως εξακολουθήσουν ο ταχύς ρυθμός των εμβολιασμών και η υποχώρηση της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, κ.Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, έδωσε ένα παραπάνω στοιχείο ενδεχομένως για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν τα self tests στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Ερωτηθείς αν ο εμβολιασμός θα αποτελέσει κριτήριο εν προκειμένω, απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως, στην παρούσα φάση, για κάθε μετακίνηση και δραστηριότητα είναι χρήσιμη η μεγάλη διοχέτευση αυτοδιαγνωστικών (self tests) για τον αυτοέλεγχο των πολιτών.

Έως τις 15 Μαΐου λοιπόν, υπενθυμίζεται ότι υπερτοπικές μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο από και προς την εργασία, για λόγους υγείας, για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, για μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, εφόσον η μετακίνηση είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.