Η υπόθεση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από διαδικασίες αμοιβαίων συμφερόντων και εκείνο το οποίο μπορεί να εξομαλύνει τις σχέσεις δεν είναι ούτε οι απειλές από τη μία πλευρά ούτε τα τετελεσμένα από την άλλη.

Απαιτείται ένα σεβασμός στις αρχές του Διεθνούς δικαίου και βεβαίως ο σεβασμός είναι κάτι το οποίο δεν προκύπτει από πηγές εμπνεύσεων, αλλά είναι κάτι που εξαρτάται και από τα οικονομικά συμφέροντα. Πριν από χρόνια κάποιος ανώτατος διπλωμάτης μου είχε πει πολύ απλά ότι αυτός που ασχολείται με την εξωτερική πολιτική πρέπει να γνωρίζει από εμπόριο.

Λοιπόν είναι μία μορφή συναλλαγής στην οποία υπάρχει η αμοιβαία αναζήτηση των οικονομικών συμφερόντων που συνδέονται με επενδύσεις, με εταιρείες, με συμφέροντα στα οποία επενδύουν κατά τόπους μεγάλοι οργανισμοί εταιρειών. Οπότε αν γίνουν σωστοί ελιγμοί γύρω από τα ζητήματα αυτά πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει προσέγγιση.

Από κει και πέρα θα υπάρχουν οι ανταγωνισμοί θα υπάρχουν τα συμφέροντα που έχουν σχέση με την Ευρώπη, που έχουν σχέση με την Αμερική που έχουν σχέση με τις άλλες ηπείρους και οπωσδήποτε η Τουρκία είναι μία χώρα και μία δύναμη η οποία και αυτή φροντίζει να διατηρήσει έναν ρόλο πρωταγωνιστικό στην ευρύτερη περιοχή.

Η συνέχεια στο άρθρο Λαγκαδά Ιωάννης στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Ατυχές εμείς να κλείνουμε Ναούς και να ανοίγει Τέμενος

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.