ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Συνέντευξη εφ' όλης της παραχώρησε ο Σεβ Μητροπολίτης Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ Ιωάννης στον δημοσιογράφο Πάνο Γκόρη και το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.
Κορονοϊος
Το θέμα του κορονοϊού είναι πολύ σοβαρό και πρέπει με την αντίστοιχη σοβαρότητα να το αντιμετωπίσει και η πολιτεία και η κοινωνία και βέβαια η εκκλησία μας όπως βοήθησε μέχρι τώρα θα βοηθήσει και τώρα και σήμερα και αύριο. Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν σωστές μεθοδεύσεις προληπτικών μέτρων.
Εάν τα προληπτικά μέτρα ανατροπής της εξελίξεως της πανδημίας επιτύχουν, πραγματικά και οι εκκλησίες ανοίξουν και τα Χριστούγεννα θα εορταστούν και η οικονομία θα ανακάμψει και ο κόσμος θα χαρεί όλες τις ευλογίες που μας χαρίζει ο Θεός. Αν όμως δεν υπάρχουν αποτελέσματα στην προσπάθεια αποτροπής της διασποράς του ιού, δεν μπορεί κανείς να έχει αισιόδοξες προβλέψεις.
Ο Σεβασμιώτατος για την κατάσταση στην επαρχία του
Η εικόνα είναι τραγική. Βλέπει κανείς μια ζωντανή πόλη να νεκρώνεται, βλέπει κανείς πραγματικά την επαρχεία να αδειάζει, βλέπει κανείς τις τραγικές στιγμές στις οικογένειες όπου υπάρχουν ασθενείς με κορονοϊό και μάλιστα όταν αυτοί βρίσκονται στο τελικό στάδιο και δεν μπορεί να υπάρξει αναστροφή της πορείας, όταν βλέπει κανείς ετοιμοθάνατους νέους ανθρώπους είναι κάτι το τραγικό, κάτι το οποίο μας συγκλονίζει.
Ευχόμεθα ο Θεός να βοηθήσει και να αποτρέψει όλες αυτές τις καταστάσεις που συνθέτουν μία εικόνα ζοφερή και μία πράγματικότητα η οποία είναι ξένη προς τη μέχρι ζωή των ανθρώπων. Αλλά χρειάζεται προσευχή, χρειάζεται προσοχή χρειάζεται επαγρύπνηση και να υπάρχει πειθαρχία και υπακοή στα όσα συνιστούν οι αρμόδιοι ιατρικοί παράγοντες.
Εκκλησία -Τζαμί
Ίσως είναι ατυχής η επιλογή της ημέρας διότι όταν εμείς εδώ κλείνουμε τους Ναούς δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνεται ότι ανοίγει το τέμενος των Αθηνών.
Όταν εμείς μέσα στο ναό θα έχουμε τέσσερα άτομα δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνεται ότι θα υπάρχουν εννέα άτομα στο μουσουλμανικό τεμενος.
Και όταν οι εκκλησίες μας παραμένουν κλειστές αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να πούμε παραβατικές συμπεριφορές τις γενικές αρχές περί αναλογίας που εκφράζουν και αφορούν τις ουσιαστικές δομές και αρχές του Διεθνούς δικαίου.
Και βεβαίως μετά από όλα αυτά που έχουν ξεσπάσει αυτό τον καιρό με όλες αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες νομίζω ότι θα έπρεπε υπευθύνως η πολιτεία να χειριστεί τα θέματα αυτά με μεγαλύτερη διάκριση.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το Ισλάμ έχει προβλήματα εσωτερικά συγκρουσιακά. Αυτά τα προβλήματα προβάλλονται σε μία κοινωνία όπου ζουν οι μουσουλμάνοι με τις διάφορες ενδοισλαμικές διαφορές (Σιίτες, σουνίτες κτλπ).
Το όλο κλίμα που επικρατεί στην παγκόσμια σκηνή και μετά τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Μεσογείου δημιουργούν ένα ντόμινο το οποίο αν δεν προσεχθεί η όλη του την κινητικότητα δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι περαιτέρω συνέπειες.
Πρέπει να κατανοήσουν και οι Μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί και όλοι οι άνθρωποι ότι για να υπάρξει μία ειρηνική συνύπαρξη την οποία και ο Θεός ευλογεί αλλά και οι λαοί προσδοκούν, θα πρέπει να υπάρξει ο αλληλοσεβασμός,και βεβαίως θα πρέπει όλοι να μετέχουν στις κοινές Αρχές που μας δίνουν την ενιαία εικόνα του κοινωνικού οικοδομήματος.
Εάν σε μία κοινωνική δομή, σε ένα κοινωνικό γίγνεσθαι δεν υπάρχει σεβασμός της διαφορετικότητας από τη μια πλευρά αλλά και της ταυτότητας από την πλευρά των άλλων, φτάνουμε πλέον στο σημείο να καλλιεργούνται συγκρουσιακές καταστάσεις οι οποίες εξελίσσονται και σε τέτοια φαινόμενα τα οποία είναι απαράδεκτα και τα οποία αποκηρύσσονται και καταδικάζονται από όλες τις πλευρές.
Τι ανέφερε για τα Ελληνοτουρκικά
Η υπόθεση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από διαδικασίες αμοιβαίων συμφερόντων και εκείνο το οποίο μπορεί να εξομαλύνει τις σχέσεις δεν είναι ούτε οι απειλές από τη μία πλευρά ούτε τα τετελεσμένα από την άλλη.
Απαιτείται ένα σεβασμός στις αρχές του Διεθνούς δικαίου και βεβαίως σεβασμός είναι κάτι το οποίο δεν προκύπτει από πηγές εμπνεύσεων, αλλά είναι κάτι που εξαρτάται και από τα οικονομικά συμφέροντα. Πριν από χρόνια κάποιος ανώτατος διπλωμάτης μου είχε πει πολύ απλά ότι αυτός που ασχολείται με την εξωτερική πολιτική πρέπει να γνωρίζει από εμπόριο.
Λοιπόν είναι μία μορφή συναλλαγής στην οποία υπάρχει η αμοιβαία αναζήτηση των οικονομικών συμφερόντων που συνδέονται με επενδύσεις, με εταιρείες με συμφέροντα στα οποία επενδύουν κατά τόπους μεγάλοι οργανισμοί εταιρειών. Οπότε αν γίνουν σωστοί ελιγμοί γύρω από τα ζητήματα αυτά πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει προσεγγίση.
Από κει και πέρα θα υπάρχουν οι ανταγωνισμοί θα υπάρχουν τα συμφέροντα που έχουν σχέση με την Ευρώπη που έχουν σχέση με την Αμερική που έχουν σχέση με τις άλλες ηπείρους και οπωσδήποτε η Τουρκία είναι μία χώρα και μία δύναμη η οποία και αυτή φροντίζει να διατηρήσει έναν ρόλο πρωταγωνιστικό στην ευρύτερη περιοχή
Αυτά πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας και να πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα θέματα Με μία ενιαία πολιτική. όπως οι Τούρκοι βλέπετε μπορεί να αλλάζουνε οι κυβερνήσεις , τα πολιτειακά τους συστήματα, όμως οι γραμμές που αφορούν τα θέματα τα εθνικά τους παραμένουν σταθερές. Νομίζω ότι θα έπρεπε και στη δική μας χώρα να συμβεί, να υπάρχει ενιαία γραμμή από όλα τα κόμματα πολιτικές παρατάξεις από όλους τους πολιτικούς χώρους και νομίζω ότι αν συνεργαστούμε με πνεύμα ενότητας θα μπορέσουμε να βρούμε και λύσεις και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για ευεργετικά αποτελέσματα για την πατρίδα μας.