«Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε τόσο ενισχυμένη με τη συμμετοχή δυνάμεων από πέντε κράτη, Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος, Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσδίδοντας νέα δυναμική και προοπτική για ευρύτερη συνεργασία στη περιοχή μας», ανέφερε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας .

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη», στο Μαρί της Κύπρου, ο καθιερωμένος επίσημος εορτασμός του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Ναυτικού.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ και ο Υποδιοικητής της Διοίκησης Ναυτικού.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Ο Υπουργός Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς επιβιβάστηκαν στο περιπολικό σκάφος «Αμμόχωστος» και μεταφέρθηκαν σε θαλάσσια περιοχή έξω από τη ναυτική βάση, όπου χαιρέτισαν και ευχήθηκαν για τη γιορτή του Αγίου Νικολάου, το προσωπικό της φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «ΥΔΡΑ» και του ανακαινισμένου πλοίου γενικής υποστήριξης «ΑΛΑΣΙΑ».

Ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες για αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Ναυτικής Βάσης Ευάγγελου Φλωράκη αλλά και του Κυπριακού Ναυτικού, πάντα στο πλαίσιο του πολυετούς εξοπλιστικού προγράμματος.

Είπε ακόμα πως το Ναυτικό, επεκτείνοντας τον ρόλο του πέραν του πλαισίου της εφαρμογής του δόγματος αποτροπής, έχει διευρύνει το εύρος δράσης του με τη διεξαγωγή ανθρωπιστικών αποστολών και επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη σωτηρία μεγάλου αριθμού ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο.

Πέραν τούτου, ανέφερε, η συμμετοχή του Κυπριακού Ναυτικού και άλλων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς σε πολυεθνικές ασκήσεις, εκτός από πολλαπλά οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία, προσφέρουν στα στελέχη μας πρόσθετη κατάρτιση, εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.

«Πρόσφατο και πιο τρανταχτό παράδειγμα η συμμετοχή του Ναυτικού μας στην πολυεθνική αεροναυτική άσκηση ”ΜΕΔΟΥΣΑ 2020”, η οποία έχει ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία. Η φετινή άσκηση έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα με πολλαπλά μηνύματα. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε τόσο ενισχυμένη με τη συμμετοχή δυνάμεων από πέντε κράτη, Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος, Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσδίδοντας νέα δυναμική και προοπτική για ευρύτερη συνεργασία στη περιοχή μας», ανέφερε ο Κύπριος Υπουργός.

Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της τετραμερούς πρωτοβουλίας, το Πολεμικό μας Ναυτικό συμμετέχει και σε άσκηση με αεροναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία με στόχο την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και η εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μέσα από τέτοιες ασκήσεις, αναβαθμίζουμε τις ένοπλες μας δυνάμεις ανταλλάζοντας εμπειρίες, ιδέες και τεχνογνωσία. Η επιτυχία και οι εμπειρίες που αποκομίζουμε αποτελούν κίνητρο για να εντείνουμε και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις κοινές αυτές ασκήσεις μέσα στο πλαίσιο των συνεργασιών μας με φίλες χώρες», κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.