Εκκλησία της Κύπρου

Μέσα σε συγκινητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη σύναξη των μελών των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Από την πρώτη σύναξη, η οποία έγινε τον Ιανουάριο τους 2015, τέθηκε ο στόχος της καλής επικοινωνίας και συνεργασίας όλων των Εκκλησιαστικών Επιτροπών μεταξύ τους και να έχουν καλή συνεργασία και ενημέρωση τόσο με τον Πρόεδρο και συντονιστή όλων των Επιτροπών, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και πρωτίστως να έχουν την ευκαιρία άμεσης επικοινωνίας και ενημέρωσης από τον ίδιο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο.

Προς τον σκοπό αυτό, της καλύτερης συνεργασίας, προσκλήθηκαν αυτή τη φορά, από το Γραφείο των κατεχομένων ενοριών, τόσο οι Δήμαρχοι όσο και οι Κοινοτάρχες της κατεχόμενης περιφέρειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Η σύναξη ξεκίνησε και εκκλησιασμό στον ιερό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως. Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας τελέστηκε δέηση υπέρ τον εκτοπισμένων αδελφών μας και για την ταχεία επιστροφή σε συνθήκες ελευθερίας στην κατεχόμενη γη μας. Ακολούθως, τελέστηκαν μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων τεθνεώτων Κληρικών, Δημάρχων, Κοινοταρχών, Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, Διδασκάλων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας.

Η σύναξης συνεχίστηκε στην αίθουσα της ενορίας του Αποστόλου Βαρνάβα, όπου οι εκτοπισμένοι με τις οικογένειές τους είχαν την ευκαιρία να δουν ενδεικτικές φωτογραφίες από τις κατεχόμενες Εκκλησίας και τα έργα αναστήλωσής τους, που επιμελήθηκε το Γραφείο των Κατεχομένων Ενοριών και Κοινοτήτων της ΙΑΚ, καθώς επίσης αναρτήθηκε και ο επίσημος χάρτης της Κύπρου με τις νέες εκκλησιαστικές περιφέρειες (Αρχιεπισκοπή, 9 Μητροπόλεις και 3 Επισκοπές), σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου το 2007, κατόπιν πρότασης του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Κύπρου.

Η συνάντηση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Επίσκοπο Μεσαορίας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την εμπιστοσύνη και την ευλογία ανάθεσης στον ίδιο της ανασυγκρότησης των Εκκλησιαστικών Επιτροπών μας, από το 2008-09, με σκοπό τη σύναξη των εκτοπισμένων χριστιανών μας τόσο στην ελεύθερη περιοχή όσο, όπου αυτό είναι εύκολο, και στην κατεχόμενη περιοχή της πατρίδας μας.

Ανέφερε ότι κατά το τρέχον νέο έτος 2018, έχουμε δύο επετείους, τα 40 έτη Αρχιερατείας του Μακαριωτάτου, ο οποίος εξελέγη Μητροπολίτης Πάφου στις 25 Φεβρουαρίου το έτος 1978, και τα 12 έτη από την ανάρρησή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο στις 5 Νοεμβρίου 2006.

Ευχήθηκε στο Μακαριώτατο να έχει υγεία για να συνεχίζει το ιστορικό έργο της παράδοσης της Εκκλησίας της Κύπρου, όπως το παραλάβαμε από τους παλαιότερους Προκαθημένους της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα. Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε τις πατρικές ευχές του Αρχιεπισκόπου προς όλους, τον κλήρο και το λαό της πατρίδας μας.

Τέλος, ευχαρίστησε όλα τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών, καθώς και τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες, οι οποίοι συνεργάζονται θετικά στο ιδιάζον έργο, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής. Να σημειωθεί ότι είναι όλοι βρίσκονται διασκορπισμένοι με τις οικογένειές τους σε όλοι την ελεύθερη νήσο.

Δεν παρέλειψε ο Επίσκοπος Μεσαορίας να ευχαριστήσει τους Ιερείς, τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους και τις κυρίες του Χριστιανικού Συνδέσμου, αλλά και όλους τους ενορίτες του Αποστόλου Βαρνάβα, για τη φιλοξενία.

Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο εκ μέρους των μελών των Εκκλησιαστικών Επιτροπών ο κ. Ανδρέας Τοφιάς από τη Λύση, τη γενέτειρα του ήρωα μας Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο.

Κατόπιν, ο Μακαριώτατος, αφού αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή με λόγο παρηγορητικό κατά τη Θεία Λειτουργία, εδώ εξέφρασε τις ευχές του και τον έπαινο για το επιτελούμενο έργο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, απευθυνόμενος προς τους πρόσφυγες Δημάρχους, Κοινοτάρχες και Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, ευχήθηκε σύντομα να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες και διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιδιόρθωση όλων των κατεχομένων ιερών ναών μας.

Ο Μακαριώτατος πραγματοποίησε τη τελετή κοπής της βασιλόπιτας προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας. Το φλουρί το βρήκε ο δάσκαλος κ. Γεώργιος Κυριάκου, Εκκλησιαστικός Επίτροπος Αγίας Παρασκευής Στρογγυλού.

Ο κ. Κυριάκου έλαβε από τον Μακαριώτατο ως ευλογία το ιερό εικόνισμα του Ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα.

Η σύναξη ολοκληρώθηκε με πλούσιο πρόγευμα που ετοίμασαν οι κυρίες του Χριστιανικού Συνδέσμου της ενορίας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.