Εκκλησία της Κύπρου

Η κηδεία του Παπαχρυσοστόμου Χριστοφή Καραγιώργη τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 13 Ιανουαρίου στον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος στον Στρόβολο, προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο. Τον επικήδειο λόγο εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφώνησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής. Στο τέλος έγινε κατάθεση στεφάνων.

Ο Παπαχρυσόστομος, ζούσε με την οικογένεια στον Δαυλό Καρπασίας, όταν σε ηλικία 58 ετών απήχθη από Τουρκοκύπριους και από τότε μέχρι και σήμερα βρισκόταν στη λίστα των αγνοουμένων των τραγικών γεγονότων του 1974.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στις 23 Αυγούστου του 1974, εισέβαλαν στο χωριό οι Τούρκοι και όλοι οι κάτοικοι μαζεύτηκαν στην πλατεία του χωριού, ανάμεσα τους και ο Παπαχρυσόστομος. Την 1η Σεπτεμβρίου του 1974 τον κάλεσαν για ανάκριση και μετά επέστρεψε στο σπίτι του. Τρείς ημέρες αργότερα, τουρκοκύπριοι από τα γύρω χωριά τον πήραν μαζί τους και από τότε αγνοούνταν.

Βασισμένη σε μαρτυρίες σχετικά με τον πιθανό τόπο ταφής του Παπα-Χρυσοστόμου, η Ερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων προχώρησε το 2012 σε εκταφή και η αρχαιολογική ομάδα της Επιτροπής Αγνοουμένων βρήκε τα οστά του αειμνήστου ΠαπαΧρυσοστόμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παπαχρυσόστομος είναι ένας από τους δύο μοναδικούς ιερείς που βρίσκονταν στη λίστα των αγνοουμένων του 1974.

Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Κύπρος: Κηδεία Παπα-χρυσοστόμου από τον κατεχόμενο Δαυλό

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.