Με αρχιερατική μεγαλοπρέπεια και Εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε για ακόμα μια χρονιά η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον Ιερό Ναό τους στην Σούμπρα του Καΐρου.

Πανηγυρικές ημέρες για τον φερώνυμο Ιερό Ναό η Πέμπτη 30 Ιουνίου και η Παρασκευή 1 Ιουλίου με τα ευσεβή μέλη της Ελληνικής παροικίας του Καΐρου να τιμούν την μνήμη τους και να προστρέχουν με ταπείνωση στην θαυματουργή τους χάρη. Ο Ναός φροντισμένος και φωτεινός απ’ άκρη σ’ άκρη. Οι εντυπωσιακές ανθοστήλες ξεχείλιζαν από τα πολύχρωμα λουλούδια που ευωδίαζαν τον χώρο και γαλήνευαν τις καρδιές όλων μας.
Στον εσπερινό μετά αρτοκλασίας της Πέμπτης 30 Ιουνίου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος πλαισιούμενος από τους Πανοσιολογιώτατους Αρχιμανδρίτες Παύλο και Παΐσιο, τους πατέρες Γεώργιο, Γιούσεφ και Παύλο και τον Αρχιδιάκονο Παρθένιο ενώ συμπροσευχούμενος παρέστη ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ. Τους Ύμνους έψαλαν ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και οι Αραβόφωνοι ιεροψάλτες κ.κ Τόνυ Ατάλα, Παΐσιος Μπισόι και Πόλα Ιμπραήμ

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν και η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη-Ζουέ. Παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων η κα Ευαγγελία Θηραίου Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου Ελληνίδων Κυριών Ηλιουπόλεως «Μαρία η Αιγυπτία», ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια του Ελληνικού Γηροκομείου κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Παύλος στον κηρυγματικό του λόγο αναφέρθηκε με πάθος στην ζωή και το έργο των Αγίων Αναργύρων που ενώ όπως είπε έζησαν σε δύσκολους καιρούς της Χριστιανικής Πίστης, που οι διώξεις και οι προπηλακισμοί ήταν καθημερινό φαινόμενο, εκείνοι γνώριζαν την δύναμη της Πίστης τους και ήταν διατεθειμένοι να δώσουν και την ζωή τους για αυτήν. Και συνεχίζοντας τον λόγο του ανέφερε ότι οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός πέραν από γιατροί των σωμάτων ήταν πρωτίστως και γιατροί των ψυχών τις οποίες θεράπευαν με την ίδια ζέση και στοργή.

Έχουν περάσει δεκαεπτά αιώνες από την εποχή που έζησαν οι Άγιοι Ανάργυροι ανέφερε ο πατέρας Παύλος, αλλά η μνήμη των λαοφιλών και θαυματουργών αυτών Αγίων είναι ακόμα ζωντανή και όλοι μας στην δύσκολη της ζωής μας στιγμή προστρέχουμε με ταπείνωση στην χάρη τους ζητώντας τους βοήθεια.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος ευχήθηκε στην συνέχεια στους παριστάμενους χρόνια πολλά και η χάρης των Αγίων Αναργύρων να θεραπεύει τις ψυχές και τα σώματα όλων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.