Εκοιμήθη ο πατέρας Επιφάνιος. Ζούσε στον Μυλοπόταμο του Αγίου Όρους, όπου καλλιεργούσε αμπέλια, παρήγαγε κρασί και μαγείρευε την αγιορείτικη κουζίνα.

Εκοιμήθη σε ηλικία 64 ετών ο Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους πατέρας Επιφάνιος Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Γέροντας Επιφάνιος ήταν γνωστός στην οικουμένη για την μοναστηριακή μαγειρική του, καθώς και για τα υπέροχα αγιορείτικα κρασιά που καλλιεργούσε.

Ο γνωστός αγιορείτης είχε κάνει γνωστή στην Ελλάδα και τον κόσμο τη μοναστηριακή μαγειρική.

“Δορυλαίου Δαμασκηνός: Έφυγε ένας παραδοσιακός γίγαντας του αγιορειτικού μοναχισμού, ένας καλός και ευγενικός φίλος, ένας άνθρωπος που έκανε το Άγιον Όρος ακόμη πιο γνωστό σε ειδικά στρώματα ανθρώπων προσφέροντας τον τέλειον οίνον της καλοσύνης και της αγάπης του! Ο Μυλοπόταμος του Αγίου Όρους κλαίει. Εμείς θλιβόμαστε.

Επτωχεύσαμεν από ανθρώπους κι άλλο! Καλή αντάμωση με τον φίλο σου π. Σπυρίδωνα τον Μικραγιαννανίτη που τώρα θα τα πείτε μετά από τόσα χρόνια και θα του κάνεις εκεί την εορτή του. Σε ευχαριστούμε για όλα! Καλό παράδεισο”, αναφέρει η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος σε ανάρτηση της στο Facebook.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους διοργανωτές της παγκόσμιας γαστρονομικής συνάντησης, που διεξάγεται από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στη Βάδη – Βυρτεμβέργη της Γερμανίας.

Ανάμεσα στους 2.000 σεφ που λαμβάνουν μέρος, το παρόν δίνει κι ο Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους πατέρας Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός.

Εκτός από μέλος της ελληνικής ομάδας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, ο πατέρας Επιφάνιος είναι και ο μοναχός που δίδαξε και εξακολουθεί να διαδίδει μέσα από τα βιβλία του, τα μυστικά διατροφής της Αθωνικής Πολιτείας.

Ο πατέρας Επιφάνιος ζει και μονάζει στον Μυλοπόταμο Αγίου Όρους, ενώ εκεί καλλιεργεί αμπέλια, παράγει κρασί, μαγειρεύει την αγιορείτικη κουζίνα και συγγράφει τα δικά του βιβλία με μοναστηριακές συνταγές.

Εδώ και λίγα χρόνια μάλιστα ο αρχιμάγειρας της Αθωνικής Πολιτείας είναι ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, συμμετέχοντας σε πολλούς αγώνες μαγειρικής που διεξάγονται τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Ο ίδιος μπορεί να άφησε για λίγο την κουζίνα του στο Άγιο Όρος, ωστόσο φαίνεται να το απολαμβάνει αφού για μια ακόμη φορά, του δίνεται η ευκαιρία να διδάξει τα δικά του μυστικά, αλλά και να πειραματιστεί πάνω σε καινούργιες συνταγές άλλων χωρών.

Η σπουδαία γαστρονομική παγκόσμια συνάντηση “ΙΚΑ/CULINARY OLYMPICS 2020” πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια και προσελκύει πάνω από 2.000 Chefs από όλον τον κόσμο.

Ο διαγωνισμός προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να επιδείξουν και να εξελίξουν τις μαγειρικές τους ικανότητες, προωθώντας παράλληλα την γαστρονομία της χώρας τους.

Η ελληνική συμμετοχή κατά τη διάρκεια τους διαγωνισμού, θα κληθεί να σχεδιάσει, να οργανώσει και να μαγειρέψει ένα γεύμα το οποίο θα είναι εμπνευσμένο από την Μακεδονική Κουζίνα με θέμα “Ρίζες” το οποίο έχει οριστεί από την διοργάνωση.

Κατά την παραμονή του στη Στουτγκάρδη ο πατέρας Επιφάνιος μίλησε για την ζωή του στο Άγιο Όρος, αλλά και για την αγάπη του για την μαγειρική στο Νίκο Ράδη εκδότη του ομογενειακού περιοδικού “Etsi magazin”.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.