Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Νοεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο: Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος. Η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου τελείται από την Εκκλησία μας στις 30 Νοεμβρίου. Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Νοεμβρίου.

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Νοεμβρίου: Ανδρέας, Αντρέας, Ανδρίκος, Αντρίκος, Ανδριάνα, Ανδρούλα, Ανδριανή, Αντριάννα

Πρώτος προσπελάσας τω Ιησού, Πρωτόκλητος ώφθης, και ακρότης των Μαθητών, Ανδρέα θεόπτα, εντεύθεν διανύεις, παθών τας αναβάσεις της αναστάσεως.

Στις 19 Ιανουαρίου εορτάζεται η επιστροφή των λειψάνων του σταυρού του μαρτυρίου του από την Αρχιεπισκοπή Μασσαλίας στην Μητρόπολη Πατρών (19 Ιανουαρίου 1980). Στις 20 Ιουνίου γιορτάζεται η κατάθεση των λειψάνων του στον ανοικοδομηθέντα Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό (550). Στις 26 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η επιστροφή της τιμίας κάρας του από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Ι. Μητρόπολη Πατρών (26 Σεπτεμβρίου 1964) και η ανάμνηση των εγκαινίων του νέου ναού του κατά την ίδια ημέρα (26 Σεπτεμβρίου 1974).

Ενοριακούς ναούς αφιερωμένους στον Απόστολο Ανδρέα στην Μητρόπολη Ηλείας έχουμε στην Αγία Τριάδα (Μποκοβίνα), στο Μαζαράκι και στην Δαφνιώτισσα Πηνείας. Σ’ αυτόν είναι αφιερωμένο και το ένα κλίτος, το αρι­στερό, του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Νικολάου Πύργου, καθώς και οι ναοί των οικισμών Τσιχλαϊκων-Αμαλιάδος, Δάφνης (ενορία Αετορράχης) και Καλυβίων – Αστρά.

Στην Ηλεία υπάρχει τέλος η παλαιά προφορική παράδοση, ότι σε παρα­λιακη τοποθεσία πλησίον του Κατακώλου, στην Αρχαία Φειά, αποβιβάσθηκε ο Απόστολος Ανδρέας και εκήρυξε στους κατοίκους της, πριν να μεταβεί στην Πάτρα για να κηρύξει και να μαρτυρήσει. Γι’ αυτό και η περιοχή αυτή ονομάζεται Άγιος Ανδρέας, ενώ έχει κτισθεί και ναός προς τιμήν του εκεί.

Πολιούχος: Πάτρα

Τύπος εορτής: Σταθερή. Εορτάζει στις 30 Νοεμβρίου εκάστου έτους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.