Δωδώνης Χρυσόστομος: «Η Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί ίδιο έθνος - γένος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και είναι αδιανόητο να μη στοιχηθεί με τη Μητέρα Εκκλησία».

«Εκείνος (σ.σ. ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος), με την παρρησία που τον διακρίνει, επεσήμανε (σ.σ. προς τους Ρώσους επισκόπους Σμολένσκ κ. Ισίδωρο και Μπομπρούισκ κ. Σεραφείμ, που επισκέφθηκαν τη Ζάκυνθο) ότι το κάθε πρόβλημα θα ημπορούσε να τεθεί και να λυθεί στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης (2016), εάν το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν απέφευγε, με ποικίλες δικαιολογίες, να παραστεί, τορπιλίζοντας έτσι την ομοφωνία και την ενότητα, συμπαρασύροντας μάλιστα και άλλες Εκκλησίες. Τούτο έγινε, επειδή η Ρωσία έχει πάντα βλέψεις περί “τρίτης Ρώμης”.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο κάθε λαός, όπως η Ουκρανία, έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στην εκκλησιαστική Αυτοκεφαλία, την οποία χορηγεί αρχαιόθεν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως έπραξε και προς την ίδια τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία.

Στον ενδοιασμό των επισκεπτών περί Φιλαρέτου και των συν αυτώ, ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος επέμεινε ότι όλα θα μπορούσαν να διευθετηθούν εάν η Μόσχα δεν επέμενε στον τορπιλισμό κάθε προσπάθειας για πανορθόδοξη σύνοδο.

Είπε χαρακτηριστικά: “Αφήστε την Ουκρανία να πράξει όπως εκείνη επιθυμεί”, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι λάθος τόσο η ακοινωνησία που μονομερώς έχει εφαρμόσει η Μόσχα έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο οι απειλές για διακοπή σχέσεων, τις οποίες κυκλοφορεί για όποια Εκκλησία αναγνωρίσει την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Κατέληξε πάντως ότι, όπως και να έχουν τα πράγματα, η Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί ίδιο έθνος – γένος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και είναι αδιανόητο να μη στοιχηθεί με τη Μητέρα Εκκλησία.»

ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.