«Δεν μας έχει ενημερώσει κανένας για την ημερομηνία επίσκεψης της κ. Μενδώνη»-«Οι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων άλλα σκέφτονται, άλλα λένε, άλλα πράττουν και άλλα πιστεύουν και περιμένουν… Είμαι υπέρ της πολιτικής, γιατί δεν μου αρέσει η δικτατορία οποιουδήποτε χρώματος. Έχει ένα «προσόν» η πολιτική. Μπορείς και τους αλλάζεις… Όμως, «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχάριστου». Μήπως πρέπει να το ψάξουμε; Δεν θα το ψάξουμε! Θα έρθει η ώρα των εκλογών που θα το ψάξουμε».

Στις τελευταίες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την έναρξη των εργασιών στα Στροφάδια και με το νομοσχέδιο για τη «Ναυάγιο ΑΕ», αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΗΜΕΡΑ».
Ο Μητροπολίτης αρχικά, χαρακτήρισε «φημολογούμενη» την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στο νησί μας και στα Στροφάδια, καθώς όπως είπε, δεν έχει επίσημη ενημέρωση σχετικά με την ημερομηνία της επίσκεψής της στο νησί. Τόνισε, ωστόσο ότι είναι μία πολύ θετική εξέλιξη η έναρξη των εργασιών, παρόλο που είχε καθυστερήσει αρκετά…

«Τέλος καλό, όλα καλά»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χρυσόστομος, είπε: «Παιδευόμουν πολλά χρόνια με τη μελέτη. Μετά, αφού εγκρίθηκε, έπρεπε να βρεθούν τα χρήματα και τα λοιπά… Βρέθηκαν τα χρήματα αρκετά χρόνια πριν… Κράτησε πάρα πολύ αυτή η ιστορία. Θα μπορούσα να πω όμως αυτό που λέει ο λαός: «Τέλος καλό, όλα καλά». Μακάρι να πάνε όλα καλά και από ‘δω και πέρα, διότι από τον Ιούλιο περιμέναμε πως θα ξεκινήσουν τα έργα και έχουμε φτάσει στον Οκτώβριο. Αναρωτιέμαι τι μπορεί να κάνουμε τώρα πλέον μέσα στον Οκτώβρη… Ας ξεκινήσουμε όμως με καλό και ας κάνουμε το σταυρό μας και ας παρακαλέσουμε τον Άγιο να φωτίσει και αυτούς τους ανθρώπους και να βοηθήσει και ο καιρός, ούτως ώστε να προχωρήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Είναι γεγονός και το είπε ο κύριος Φραγκούλης, ότι υπάρχουν διαστήματα που θα πρέπει να σταματήσουν, γιατί δεν μπορούν να δουλέψουν εκεί, αλλά αυτό το διάστημα θα έπρεπε να έχει γίνει κάποια προετοιμασία. Δεν πειράζει… Ας μην μεμψιμοιρούμε! Ας είμαστε ικανοποιημένοι ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσει».

Η επίσκεψη Μενδώνη

Για την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στο νησί μας και στα Στροφάδια, σημείωσε: «Έρχομαι όμως στο θέμα της φημολογίας ότι πρόκειται να έρθει η κυρία Μενδώνη εδώ. Εμάς δεν μας έχει ενημερώσει κανένας για συγκεκριμένη ημερομηνία και αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μία δυσκολία πραγματική, όχι προφασιστική. Ο Μητροπολίτης Διονύσιος βρίσκεται στη Σύνοδο της Ιεραρχίας που ξεκινάει τη Δευτέρα και όλη τη βδομάδα, δηλαδή μέχρι και τις 10 του μηνός, θα είναι απασχολημένος και εγώ από τις 5 του μηνός και ύστερα μέχρι τις 10 θα είμαι και εγώ απασχολημένος εκεί που είναι ο Διονύσιος σήμερα. Άρα σημαίνει ότι το γρηγορότερο δυνατόν θα πρέπει να έχουμε μία συγκεκριμένη ημερομηνία, η οποία θα τηρηθεί».

Η συνάντηση με τον Β. Κικίλια και η «ΝΑΥΑΓΙΟ Α.Ε.»

Και περί πολιτικής…

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το νομοσχέδιο για τη «Ναυάγιο ΑΕ», μετά και την επίσκεψη του Βουλευτή Ζακύνθου Δ. Ακτύπη στον Υπουργό Τουρισμού Β. Κικίλια, ο κ. Χρυσόστομος έκανε γνωστό ότι έχει ήδη παραδώσει στον υπουργό στικάκι με την μελέτη της Μητρόπολης για την αξιοποίηση του Ναυαγίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσόστομος, είπε: «Ο κ. Βουλευτής πήγε να ενημερώσει τον κ. Υπουργό. Πόσα χρόνια παιδεύομαι εγώ; Από τον καιρό που ήρθα, από το ‘94 που ήταν το Ναυάγιο τόπος εγκλήματος κατά μία άποψη, ατυχήματος, κατά μία άλλη. Προσπάθησα να κάνω κάτι. Ποιος με βοήθησε; Κανένας! Όλοι αντίδραση! Έκανα μία μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε. Ποιος ασχολήθηκε με τη μελέτη;;; Δεν υπάρχει καμία αβελτηρία από πλευράς της εκκλησίας. Υπάρχει φροντίδα, επίσπευση αναζήτηση, αγωνία. Ποιος από τους τοπικούς παράγοντες -και μηδέ των ξενοδόχων εξαιρουμένων- ενδιαφέρθηκε;;; Όταν έκανα τη μελέτη, φώναξα τους ξενοδόχους και τους είπα: «Ιδού η μελέτη, πάμε να κάνουμε ότι θέλετε εκεί». Δεν ήρθε κανένας. Σήμερα ο καθένας μιλάει και λέει διάφορα. Ας διαβάσει λίγο. Ας μελετήσει λίγο και κυρίως ας κοιτάξει τη συνείδησή του! Οι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων, άλλα σκέφτονται, άλλα λένε, άλλα πράττουν και άλλα πιστεύουν και περιμένουν. Είμαι υπέρ της πολιτικής, γιατί δεν μου αρέσει η δικτατορία οποιουδήποτε χρώματος. Έχει ένα «προσόν» η πολιτική. Μπορείς και τους αλλάζεις. Όμως, «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχάριστου». Μήπως πρέπει να το ψάξουμε; Δεν θα το ψάξουμε! Θα έρθει η ώρα των εκλογών που θα το ψάξουμε.

Με πολλή θλίψη μου, θυμάμαι κάτι που μου είπε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, Διονύσης Ζήβας… Του είχα πει κάποτε: «κ. Καθηγητά, δεν έρχεσαι να βάλεις υποψηφιότητα για Νομάρχης, μπας και δει ο τόπος ετούτος, πρόσωπο Θεού; Και αν δεν πάρεις χρίσμα από κανένα κόμμα, εγώ θα είμαι στο μπαλκόνι, να σε βοηθήσω». Μου απάντησε: «Δεσπότη μου, δεν με λυπάσαι;». «Γιατί κύριε καθηγητά να συλλυπηθώ;», ρώτησα και μου απάντησε: «Αν μάθουν ότι πολιτεύομαι, θα πουν χάλασε και ο Ζήβας…» Μήπως χάλασαν και κάποιοι άλλοι; Η εμπειρία μου, που από 12 χρονών βρίσκομαι στην πιάτσα, με ανθρώπους με πνεύμα, σοφία και με πολιτικές διαφορές, με έχει διδάξει… Εκεί πήρα το «διδακτορικό» μου και μετά συνέχισα τη σπουδή μου ως κλητήρας στα γραφεία της Μητροπόλεως και μετά πήγα οικοδομή και ύστερα με βάρκα την ελπίδα στο Σινά… Δεν κάνω απολογισμό! Ποιος με βοήθησε για όσα έχω κάνει; Θα συνεχίσω για το συμφέρον της Ζακύνθου, της εκκλησίας και του λαού της Ζακύνθου. Το 1974 μοιράσαμε, δωρεάν, σε οικογένειες των ορεινών, στρέμματα του Αγίου Γεωργίου, ανάλογα με τα παιδιά που είχαν. Δεν παύουμε να ενδιαφερόμαστε για το κοινό. Ποιος έκανε νοσοκομείο; Ποιος έκανε Πανεπιστήμιο; Ποιος από αυτούς; Όταν μου είπε κάποιος να πολιτευτώ του απάντησα ότι έχω χαλάσει σε άλλα πράγματα, δεν θέλω να χαλάσω και σε αυτό…»

Σχετικά με την απάντηση που έδωσε ο κ. Κικίλιας στον κ. Ακτύπη, ότι ήδη επιδιώκεται εξειδίκευση των διατάξεων για τη «ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ», ο κ. Χρυσόστομος είπε: «Γιατί το μελετάει; Αν ήταν να περάσει το νομοσχέδιο όπως είναι και όπως το θέλουν κάποιοι, δεν θα το μελετούσε. Έχω πάει στον Υπουργό και του έδωσα ένα στικάκι με την μελέτη. Ιδού, λοιπόν, καιρός ευπρόσδεκτος να έρθουν αυτοί που ενδιαφέρονται για την πραγματικότητα και όχι για τον «Παναγιώτη», γιατί είναι εξευτελισμός να μιλάμε για το πλοίο, όταν έχουμε τόσα μνημεία στην περιοχή και όταν η εκκλησία δεν αρνείται τη συνεργασία για κάτι το καλύτερο στο σημείο εκείνο! Ντροπή!».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.