Στις 11:30 το πρωΐ του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου2019 στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού ΡίζαςΙεράπετρας τελέσθηκε το καθιερωμένο Αρχιερατικό μνημόσυνο για τα θύματα του ολοκαυτώματος στα δυτικά χωριά του Δήμου Ιεράπετρας (Μύρτος, Γδόχια, Ρίζα, Μουρνιές, Μύθοι, Μάλλες, Χριστός και Μεταξοχώρι) από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Σεπτέμβριο του έτους 1943.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων, που βρίσκεται στο προαύλιο του πανηγυρίζοντος ναού. Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας, η ομιλία για την 76η επέτειο του ολοκαυτώματος των δυτικών χωριών του Δήμου Ιεράπετρας από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Ευάγγελο Μπινιχάκη.

Στη συνέχεια έγινε το προσκλητήριο των πεσόντων και η κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, των αντιστασιακών οργανώσεων και λοιπών φορέων.

Παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιεράπετρας κ. Πέτρος Μαστοράκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιεράπετρας κ. Κων/νος Τσαγκαράκης, εκπρόσωποι της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, Πρόεδροι και Μέλη των Τοπικών Κοινοτήτων, Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων και συγγενείς των εκτελεσθέντων από τα «καμένα» χωριά της Ιεράπετρας. Η εκδήλωση, που συντόνιζαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γδοχίων κ. Ιωάννης Δασκαλάκης και ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρίζας κ. Εμμανουήλ Ζερβουδάκης, ολοκληρώθηκε με κέρασμα στην πλατεία του χωριού.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.