Με εντολή αλλά και επιμέλεια του ιδίου του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να κυκλοφορήσει στα αγγλικά ένα ειδικό βιβλία το οποίο «θα εξηγεί στον χριστιανικό κόσμο την αλήθεια αναφορικά με την Αγία Σοφία και τη μετατροπή της σε τζαμία.

Ο Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Σεβντέτ Γιλμάζ, στενός συνεργάτης του Ερντιγάν παρουσίασε το βιβλίο, τονίζοντας ότι θα δώσει στη Δύση τις απαντήσεις που χρειάζεται.

«Λάβαμε αυτήν την απόφαση αναφορικά με την Αγία Σοφία, η οποία βρίσκεται στην κυριαρχία μας. Το λαχταρούσαμε. Δεν πρόκειται για απόφαση κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων. Η Τουρκία είναι μια χώρα που σέβεται την ελευθερία πίστης των θρησκευτικών μειονοτήτων. Μεταξύ 2003 και 2014, περισσότερες από χίλιες μη μουσουλμανικές περιουσίες που κατασχέθηκαν από το κράτος ή δεν χρησιμοποιήθηκαν από μη μουσουλμάνους για διάφορους λόγους επιστράφηκαν σε μειονοτικά ιδρύματα. Κάναμε την επισκευή και την αποκατάσταση των εκκλησιών. Υπάρχουν ακόμη 435 εκκλησίες, και συναγωγές ανοιχτές για λατρεία στη χώρα μας» υπογράμμισε

Το βιβλίο θα διανεμηθεί σε πρεσβείες, ξένο τύπο, ξένες αντιπροσωπείες που επισκέπτονται το κυβερνών κόμμα, κοινοβουλευτικές επιτροπές κ.α.

Στην επιχειρηματολογία του βιβλίου αναγράφονται επίσης έξι «λανθασμένες» παραδοχές (σύμφωνα πάντα με το τουρκικό καθεστώς) και παρατίθεται από κάτω η «αλήθεια»

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το βιβλίο:
ΨΕΜΜΑ: Η Αγία Σοφία μετατράπηκε από εκκλησία σε τζαμί.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η Αγία Σοφία μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί, όχι από εκκλησία.
ΨΕΜΜΑ: Θα πληγεί η ιστορικότητα του μνημείου
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα χαρακτηριστικά της Αγίας Σοφίας θα συνεχίσουν να διατηρούνται και να προστατεύονται στο πλαίσιο της Σύμβασης της UNESCO για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και της εθνικής τουρκικής νομοθεσίας.
ΨΕΜΜΑ: Αυτή η απόφαση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε δυσπιστία και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των θρησκειών.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι τοίχοι της Αγίας Σοφίας καλύπτονται με χριστιανικές αγιογραφίες, συμπεριλαμβανομένου του μωσαϊκού της Παναγίας και του Ιησού. Αυτά τα ψηφιδωτά θα καλύπτονται κατά τη διάρκεια των προσευχών και τις υπόλοιπες ώρες θα μπορούν να τα δουν όσοι επιθυμούν. Αυτά τα ψηφιδωτά δεν θα υποστούν ζημιά.
ΨΕΜΜΑ: Πριν λάβουν μια απόφαση που θα μπορούσε να βλάψει τις παγκόσμιες αξίες της Αγίας Σοφίας, οι Τούρκοι αξιωματούχοι έπρεπει να ξεκινήσουν διάλογο με την UNESCO.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Στην Τουρκία διατηρούνται ζωντανές οι πολυθρησκευτικές παραδόσεις. Ένδειξη αυτού αποτελεί η υποστήριξη των εκκλησιών και των συναγωγών να παραμείνουν ανοιχτές παρά την παρακμή τους. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας, και πρόκειται για σεβασμό και υλοποίηση μία νομικής απόφασης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.