ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΛΗΚΑΤΙΩΤΙΣΣΑ: Τίμησαν στο χιονισμένο Πληκάτι της Κόνιτσας τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πληκατιώτισσας. Του π. Ηλία Μάκου. Τιμήθηκε, την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, στο μικρό χωριό Πληκάτι της Κόνιτσας, που ήταν χιονισμένο, η εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Πληκατιώτισσας πριν 252 χρόνια.

Οι κάτοικοι του χωριού, που έχουν σημείο της πνευματικής και της κοινωνικής τους ζωής την εικόνα της Παναγίας της Πληκατιώτισσας, την εορτάζουν αδιάκοπα από την εύρεσή της το 1770.

Και κατά τον φετινό εορτασμό συμμετείχαν αρκετοί πιστοί, τηρώντας τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, από την Κόνιτσα, τα Ιωάννινα και άλλες περιοχές.

Ιερείς της Μητρόπολης Κόνιτσας τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, προς το τέλος της οποίας έγινε λιτανεία της θαυματουργής εικόνας περιμετρικά του ναού.

Εφέτος δεν πραγματοποιήθηκε η λιτανεία κυκλικά του χωριού, όπως γινόταν πριν τον κορωνοϊό και την ακολουθούσαν οι προσκυνητές.

Μάλιστα γινόταν στάση, λίγο έξω από το χωριό, στο παρεκκλήσι της «Παναγιοπούλας», στο βράχο που υπέδειξε η Παναγιά να χτιστεί (ανεγέρθηκε το 1775, κατεδαφίστηκε το 1951 για να υψωθεί εκ βάθρων άλλο στη θέση του από το στρατό), βοήθησε τους προσκυνητές να καταλάβουν ότι στην ασφυξία της εποχής μας, υπάρχει μια Μάνα με αναρίθμητα παιδιά, τα οποία συμπονεί. Και φωταγωγεί τις ψυχές τους, όταν σκοτεινιάζουν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.