Μετά την επιστολή, που έστειλε προ ημερών ο πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πεντάροφσκι, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Όπως ενημερώνει το πρωθυπουργικό γραφείο, στην επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Ζάεφ αναφέρεται στη συνάντηση που είχαν στο Φανάρι τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την οποία ζήτησε υποστήριξη και συνδρομή, προκειμένου η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική oρθόδοξη εκκλησία – Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας» να αναγνωριστεί ως αυτοκέφαλη εκκλησία.

«Σεβόμαστε όλα όσα αποτελούν μέρος των διεθνών συνθηκών και περιστάσεων. Ωστόσο, ζητούμε να είμαστε ελεύθεροι εκκλησιαστικώς εντός των συνόρων της χώρας μας και οι αρχιερείς μας να συλλειτουργούν μαζί με τους αρχιερείς όλων των άλλων ορθόδοξων εκκλησιών σε όλο τον κόσμο» αναφέρει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον Παναγιώτατο.
Σημειώνει επίσης, ότι ο ορθόδοξος λαός στη χώρα του αξίζει την ανεξαρτησία της εκκλησίας που ονειρεύεται επί έναν αιώνα και ότι «αναμένει να δει την Μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία-Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας να αναγνωρίζεται ως αυτοκέφαλη, έχοντας την ευλογία και την γραπτή απόφαση από τον πρώτο μεταξύ ίσων μεταξύ των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».
Οι πρωτοβουλίες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της Σερβίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι το αίτημα αυτό δεν θα ικανοποιηθεί. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι στα εκκλησιαστικά θέματα υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται και τα θέματα να επιλύονται χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.