Τους κινδύνους με τους οποίους είναι αντιμέτωποι οι επιχειρηματίες της Εστίασης στην Ελλάδα, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης που ζητά διαβούλευση για τα ανοιχτά θέματα ασκώντας κριτική στο σχέδιο επανεκκίνησης του κλάδου.

Σύμφωνα με την επιστολή, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, που εξαρτώνται απ’ αυτήν, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας τον τελευταίο χρόνο ενώ ο κλάδος έβαλε καθολικά «πλάτη» στα lockdown από κοινωνική ενσυναίσθηση κι ευθύνη, όταν τα επιδημιολογικά φορτία ήταν υψηλά και το κράτος την ενοχοποιούσε γι ́ αυτό, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα προβλέπει το ισομερές φορτίο σε όλους τους έλληνες.

Οι επαγγελματίες εγκαλούν τον πρωθυπουργό γιατί ανέμελα ή αθέμιτα αποφάσισε άλλη μια φορά, χωρίς τους εκπροσώπους του κλάδου, κάτι που καταλήγει μετά από έναν χρόνο μια αξιόμεμπτη πράξη. Όπως αναφέρουν, αυτό το άνοιγμα θα είναι πιο επώδυνο από το lockdown γιατί δεν έχει κανένα σχέδιο. “Είχατε εξαγγείλει ένα ποσόν επανεκκίνησης για τις επιχειρήσεις μας, χωρίς το οποίο αδυνατούμε να ανοίξουμε. Με ποια λογική ανοίγετε τα καταστήματα εστίασης την επομένη του Πάσχα, χωρίς την δυνατότητα φρέσκων προμηθειών και εφοδιασμού, αφού έχουν προηγηθεί τουλάχιστον τρεις αργίες; Δεν υπάρχει καμία περίπτωση βιωσιμότητας με λιγοστά τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους, άλλωστε οφείλουμε οι περισσότεροι από εμάς τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα του 2020 και μάλιστα με 100% προσαύξηση, γιατί δεν φροντίσατε με μια παρέμβασή σας να μας απαλλάξετε από αυτό το οικονομικό βάρος, πράγμα που έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη από τον Δήμο της Αθήνας”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι επαγγελματίες του Κύκλου προτείνουν να ανοίξουν παράλληλα και οι εσωτερικοί χώροι με επίδειξη self test από τους πελάτες στην μισή δυναμικότητα από αυτήν που αναγράφεται στην άδεια λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση το κατάστημα πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα της επιλεκτικής αναστολής, αν κρίνει ότι είναι ασύμφορη η λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων με παράλληλο επίδομα αναστολής και προς τους ιδιοκτήτες, διότι είμαστε και εμείς φυσικά πρόσωπα.

Οι επαγγελματίες αναφέρονται επίσης στο γεγονός ότι το άνοιγμα τους βρίσκει καταχρεωμένουςενώ έχουη προτείνει πλήρη επιδότηση των χρεών προς το Δημόσιο του 2020 και του α ́ εξαμήνου του 2021 (ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, τέλος επιτηδεύματος). “Περιμένουμε την γενναία απόφασή σας και να είστε σίγουρος ότι θα εισπράξετε στο ακέραιο το πολιτικό κόστος σε κάθε περίπτωση”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Η επιστολή καταλήγει με αναφορά στο άρθρο 388 Α.Κ. που προβλέπει την απρόβλεπτη μεταβολή συνθηκών περιγράφοντας την ζοφερή πραγματικότητα που ζουν οι επαγγελματίες και ζητά την θέσπιση Δικαιοστασίου σε όλη την ελληνική Επικράτεια. Επίσης αναφορικά με το θέμα της “πλατείας” σημειώνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται χωρίς παράλληλη απελευθέρωση του ωραρίου.

Εν κατακλείδι, η πρόταση στον πρωθυπουργό είναι να συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές και να γίνει μια διαβούλευση με την παρουσία συλλογικοτήτων από την Εστίαση, ώστε να αποκτήσει ο ίδιος μια σαφή εικόνα της πραγματικότητας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.