Άγιος Παντελεήμονας: Ο Άγιος Παντελεήμονας Μεγαλομάρτυρας και Ιαματικός έζησε στα τέλη του τρίτου μ.Χ. αιώνα.

Άγιος Παντελεήμονας 27 Ιουλίου: θεράπευε με τη βοήθεια του Χριστού

Η μητέρα του ήταν χριστιανή και ο πατέρας του ειδωλολάτρης. Σπούδασε την ιατρική και κατηχήθηκε στη χριστιανική ζωή από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο. Ένα γεγονός που του έδειξε την ανωτερότητα του χριστιανισμού, ήταν η ανάσταση ενός νεαρού που τον είχε δαγκώσει μια οχιά με την επίκληση του ονόματος του Ιησού Χριστού από τον ίδιο τον Άγιο.

Ο Άγιος Παντελεήμονας θεράπευσε με τη βοήθεια του Χριστού πολλούς ανθρώπους μεταξύ των οποίων τυφλούς και παράλυτους. Ο φθόνος των υπολοίπων ιατρών της εποχής και οι συκοφαντίες τους, οδήγησαν το βασιλιά Μαξιμιανό να βασανίσει με πολλούς τρόπους τον Άγιο. Ο Κύριος εμφανίζονταν μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου, τον παρηγορούσε αλλά και τον έσωζε από τα μαρτύρια. Όταν τέλος διατάχθηκε να αποκεφαλιστεί, ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που καλούσε τον Παντελεήμονα (και όχι τον Πανταλέων, όπως ήταν το αρχικό του όνομα).

Μόλις ο δήμιος κίνησε το σπαθί προς τον Άγιο, το σπαθί λύγισε και έλιωσε σαν κερί. Οι στρατιώτες που ήταν εκεί έγιναν αμέσως χριστιανοί και ο Άγιος παραδόθηκε μόνος του στο μαρτύριο. Από την πληγή του δεν έτρεξε αίμα, αλλά γάλα και κύλησε στο δέντρο μιας ελιάς που καρποφόρησε αστραπιαία. Η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα τιμάται στις 27 Ιουλίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.