Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια: Γεννημένη στη Ρώμη, έζησε την εποχή του Διοκλητιανού. Ο πατέρας της, Πραιτεξτάτος, ήταν ειδωλολάτρης, ενώ η μητέρα της, Φαύστα, χριστιανή. Από τη μητέρα της έμαθε τη νέα θρησκεία και αφοσιώθηκε σε αυτήν.

Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια: Τι γιορτάζουμε σήμερα 22 Δεκεμβρίου

Η Αγία Αναστασία είχε αποφασίσει να κάνει μοναστική ζωή και να μην παντρευτεί, όμως ο πατέρας της την πίεσε να παντρευτεί τον ειδωλολάτρη και «άσωτο» αξιωματούχο του αυτοκράτορος Διοκλητιανού, Πούπλιο, ο οποίος εκμεταλλευόταν την περιουσία της και προφανώς δεν της επέτρεπε να ασκήσει το χριστιανικό της έργο.

Προφασιζόμενη διαρκώς πως ήταν άρρωστη, απέφευγε με κάθε δυνατό τρόπο τη σαρκική επαφή με τον σύζυγό της.

Προσπαθώντας ο ίδιος να εμποδίσει το φιλανθρωπικό της έργο την έριξε στη φυλακή.

Ο αιφνίδιος θάνατός του από πνιγμό ελευθέρωσε την Αναστασία.

Ξεκίνησε να επισκέπτεται φυλακισμένους Χριστιανούς και «προπονούσε» τους εν δυνάμει μάρτυρες δίνοντάς τους κουράγιο.

Μετά από εκτέλεση, μάζευε τα λείψανα τους και τα έθαβε. Οι πιστοί την ονόμασαν Φαρμακολύτρια, γιατί ήταν γνωστή για την ικανότητά της να λύνει τα μάγια (φαρμακείες)

Η δράση της που επεκτάθηκε έως και τη Θεσσαλονίκη, καταγγέλθηκε στις ρωμαϊκές αρχές οι οποίες τη φυλάκισαν και τη βασάνισαν.

Στις 22 Δεκεμβρίου 303 ή 304 μ.Χ, η Αγία Αναστασία δεμένη σε πασσάλους παραδόθηκε στη φωτιά.

Ο Άγιος Χρυσογόνος

Ο Άγιος Χρυσογόνος ήταν άνθρωπος θεοσεβής και διδάσκαλος της αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας. Καταγόταν από τη Ρώμη και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (290 μ.Χ.). Επειδή τότε κινήθηκε διωγμός κατά των χριστιανών, έπιασαν και τον Χρυσόγονο και τον φυλάκισαν.

Όταν ο Διοκλητιανός βρισκόταν στη Νίκαια, έμαθε ότι στη Ρώμη ήταν πολύ πλήθος χριστιανών φυλακισμένο, που αν και βασανίστηκε σκληρά δεν αρνήθηκε την πίστη του, επειδή είχε παρακινητή στο μαρτύριο τον θείο Χρυσόγονο. Τότε ο Διοκλητιανός διέταξε να θανατωθούν όλοι οι χριστιανοί που δεν θα αρνηθούν τον Χριστό και τον Χρυσόγονο να τον φέρουν δεμένο μπροστά του. Όταν λοιπόν ο Χρυσόγονος παρουσιάστηκε στον βασιλιά, το φρόνημά του δεν κάμφθηκε ούτε από κολακείες, ούτε από φοβέρες.

Αντίθετα μάλιστα, με θάρρος διακήρυξε ότι ο Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός και ότι οι Θεοί είναι πλάνη των ανθρώπων και φθορά των ψυχών και απώλεια. Όταν άκουσε αυτά ο τύραννος, διέταξε να τον φέρουν σε έρημο τόπο και να τον αποκεφαλίσουν. Έτσι ο μακάριος Χρυσόγονος, πήρε το στεφάνι του μαρτυρίου από τον Κύριο.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Tῶν μαρτύρων ταῖς χρείαις διακονήσασα, μαρτυρικῶς ἐμιμήσω τὰς ἀριστείας αὐτῶν, δι’ ἀθλήσεως ἐχθρὸν καταπαλαίσασα· ὅθεν βλαστάνεις δαψιλῶς χάριν ἄφθονον ἀεί, θέοφρων Ἀναστασία, τοῖς προσιοῦσιν ἐκ πόθου τῇ ἀρωγῇ τῆς προστασίας σου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.