Ιερά Κειμήλια της Ιεράς Γυναικείας Μονής Αγίας Παρασκευής Σερρών: Με την ανταλλαγή του πληθυσμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διωγμένες έξι μοναχές που μόναζαν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ιμαίρων Χαλδείας Πόντου, μετέφεραν μαζί τους τις Ιερές Εικόνες του Τέμπλου της εκεί Ιεράς Μονής.

Η Ιερά Εικόνα της Οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής είναι μία από τις Θαυματουργές Εικόνες που τιμώνται στη χάρη της και επιτελεί πλήθος Θαυμάτων στους ευλαβείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής που καταφεύγουν στη χάρη της. Στα κειμήλια της μονής συγκαταλέγονται επίσης η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Παντανάσσης του Πόντου η Ιερά Εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου, Επιτάφιος σε μουσαμά Αγιογραφημένος, Αγιοπότηρο και Μυροδοχείο με αφιέρωση, Ευαγγέλια Αργυρά και πλήθος Λειτουργικά Βιβλία με αφιερώσεις.

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ελευθερίου του θαυματουργού θα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Δόμηρου Ροδολειβούς Σερρών από 11 έως 22 Οκτωβρίου 2018 όπου και θα εκτίθεται προς προσκύνημα από τους πιστούς. Διαβάστε το πρόγραμμα της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής για αυτές τις ημέρες.

Αγία Παρασκευή Σερρών Ιερά κειμήλια Πόντος

Ιερά κειμήλια που ήρθαν από τον Πόντο

Ιερά Εικόνα Παναγίας Παντανάσσης Πόντου

Ιερά Εικόνα Της Παναγίας Παντανάσσης Του Πόντου

Ιερά Εικόνα Αναστάσεως Του Κυρίου

Ιερά Εικόνα Της Αναστάσεως Του Κυρίου

Ο Επιτάφιος Σε Μουσαμά Αγιογραφημένος

Ο Επιτάφιος Σε Μουσαμά Αγιογραφημένος

Αγιοπότηρο Μυροδοχείο Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών

Αγιοπότηρο Και Μυροδοχείο Με Αφιέρωση

Ευαγγέλια Αργυρά Γυναικεία Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών

Αγιοπότηρο Και Μυροδοχείο Με Αφιέρωση

Λειτουργικά Βιβλία Ιερά Μονή Αγία Παρασκευή Σερρών

Λειτουργικά Βιβλία Με Αφιερώσεις

Λειτουργικά Βιβλία Καραμανλίδικη Γραφή Μονή Αγία Παρασκευή Σερρών

Λειτουργικά Βιβλία Με Αφιερώσεις σε Καραμανλίδικη Γραφή

Διάφορες Αφιερώσεις Γυναικεία Ιερά Μονή Αγία Παρασκευή Σερρών Ιερά κειμήλια

Διάφορες Χειρόγραφες Αφιερώσεις

Η ιστορία της Μονής Αγίας Παρασκευής

Η Ιερά Μονή µας κοντά στην κωμόπολη Ροδολείβους, είναι κτισμένη σε ήρεμη και γραφική τοποθεσία, ενώ πέρα απ’ αυτήν εκτείνονται οι αγροί της νότιας πεδιάδας των Σερρών και ανατολικά δεσπόζει ο όγκος του φημισμένου Παγγαίου όρους.

Η προϊστορία της Μονής παραπέμπει στο έτος πριν το 1345, οπότε προσαρτήθηκε στη Μονή Ιβήρων. Πιστό αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Πορταϊτίσσης υπάρχει και προσκυνείται υπό πλήθους πιστών στην Ιερά µας Μονή. Κατόπιν απετέλεσε μετόχιο της Εικοσιφοινίσσης.

Το 1474 καταστράφηκε. Ανοικοδομήθηκε εκ νέου το 1874, αλλά πυρπολήθηκε το 1917 και 1923. Το 1924 στο ερειπωμένο μοναστήρι εγκαταστάθηκαν μοναχές από τον Πόντο φέρνοντας μαζί τους Ιερά λείψανα, όπως την κάτω σιαγόνα του Τιμ. Προδρόμου και δύο πλευρά Του, Δάκτυλο του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου, την Καρδιά του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους μετά σαρκός και άλλα πολλών Αγίων καθώς και πολύτιμα κειμήλια.

Επίσης προσκυνείται στην Ιερά Μονή τεμάχιον λειψάνου της Αγίας Παρασκευής και λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο Παρεκκλήσιόν τους της Ιεράς Μονής μας.

Από το 1988 την Ηγουμενία ανέλαβε η Μοναχή Μαριάμ (Ανδρεάδου) και η Μονή απέκτησε νέα μορφή. Σήμερα αποτελεί Πανελλήνιο προσκυνηματικό κέντρο και μοναστήρι των Ποντίων της Ανατολικής Μακεδονίας.

Διαβάστε όλες τις ανακοινώσεις και τα νέα της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Δόμηρου Ροδολειβούς Σερρών στην ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Γυναικεία Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών Ιερά κειμήλια

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.