Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ελευθερίου του θαυματουργού θα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Δόμηρου Ροδολειβούς Σερρών από 11 έως 22 Οκτωβρίου 2018 όπου και θα εκτίθεται προς προσκύνημα από τους πιστούς.

Φέρεται εις γνώσιν των ευλαβών προσκυνητών ότι με τις ευλογίες του οικείου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτωνος θα προσκομηθεί στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών η Τιμία Κάρα του θαυματουργού Αγίου Ελευθερίου και θα τεθεί σε προσκύνηση από την 11η του μηνός Οκτωβρίου έτους 2018 ημέρα Πέμπτη έως και την 22αν του μηνός Οκτωβρίου έτους 2018 και ημέρα Δευτέρα.

Καθ’ όλο το διάστημα των 12 ημερών η Ιερά Μονή θα παραμείνει ανοικτή, από τις 07.00 π.μ. έως 21.00 μ.μ. συνεχόμενα για τη διευκόλυνση των προσκυνητών.

Τιμία Κάρα Άγιος Ελευθέριος Αγία Παρασκευή αφίσα

 

Η ιστορία της Μονής Αγίας Παρασκευής

Η Ιερά Μονή µας κοντά στην κωμόπολη Ροδολείβους, είναι κτισμένη σε ήρεμη και γραφική τοποθεσία, ενώ πέρα απ’ αυτήν εκτείνονται οι αγροί της νότιας πεδιάδας των Σερρών και ανατολικά δεσπόζει ο όγκος του φημισμένου Παγγαίου όρους.

Η προϊστορία της Μονής παραπέμπει στο έτος πριν το 1345, οπότε προσαρτήθηκε στη Μονή Ιβήρων. Πιστό αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Πορταϊτίσσης υπάρχει και προσκυνείται υπό πλήθους πιστών στην Ιερά µας Μονή. Κατόπιν απετέλεσε μετόχιο της Εικοσιφοινίσσης.

Το 1474 καταστράφηκε. Ανοικοδομήθηκε εκ νέου το 1874, αλλά πυρπολήθηκε το 1917 και 1923. Το 1924 στο ερειπωμένο μοναστήρι εγκαταστάθηκαν μοναχές από τον Πόντο φέρνοντας μαζί τους Ιερά λείψανα, όπως την κάτω σιαγόνα του Τιμ. Προδρόμου και δύο πλευρά Του, Δάκτυλο του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου, την Καρδιά του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους μετά σαρκός και άλλα πολλών Αγίων καθώς και πολύτιμα κειμήλια.

Επίσης προσκυνείται στην Ιερά Μονή τεμάχιον λειψάνου της Αγίας Παρασκευής και λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο Παρεκκλήσιόν τους της Ιεράς Μονής μας.

Από το 1988 την Ηγουμενία ανέλαβε η Μοναχή Μαριάμ (Ανδρεάδου) και η Μονή απέκτησε νέα μορφή. Σήμερα αποτελεί Πανελλήνιο προσκυνηματικό κέντρο και μοναστήρι των Ποντίων της Ανατολικής Μακεδονίας.

Ο Άγιος Ελευθέριος ο Ιερομάρτυρας

Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε τον 2o αιώνα μ. Χ. στην Ελλάδα (κατά άλλους στην Ρώμη) από πλούσιους γονείς. Τότε αυτοκράτορας ήταν ο Κόμμοδος και ο Σεπτίνος Σεβήρος. Ορφανός από πατέρα, ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου από την ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη μητέρα του, Ανθία (της Ευανθίας γόνος, στιχηρό Εσπερινού) η οποία έγινε χριστιανή ακούοντας το κήρυγμα από μαθητές του Αποστόλου Παύλου.

Ο Άγιος Ελευθέριος θεωρείται βοηθός των εγκύων γυναικών. Τους δίνει «καλή λευτεριά». Πολλές γυναίκες επικαλούνται τη βοήθεια του και ακουμπούν το εικονισματάκι του αγίου πάνω τους. Η αντίληψη αυτή αναφέρεται και σ’ ένα προσόμοιο στιχηρό της εορτής. «Τῶν ἐπιτόκων γυναίων Πάτερ κηδόμενος, ἐλευθερίαν δίδως, τῷ Ναῷ σου φοιτώσαις…», δηλαδή, Φροντίζεις Πάτερ τις έγκυες γυναίκες που καταφεύγουν στο ναό σου δίνοντας του ελευθερία.

Χάρτης Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής

Διαβάστε όλες τις ανακοινώσεις και τα νέα της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Δόμηρου Ροδολειβούς Σερρών στην ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.