ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ: Η Ιερά Παντοκρατορινή Κοινοβιακή Σκήτη Του Προφήτου Ηλιού βρίσκεται μισή ώρα από τη Μονή Παντοκράτορος στην οποία ανήκει, σε αμφιθεατρική και επικλινή τοποθεσία. Στη Σκήτη του Προφήτη Ηλία λειτούργησε συστηματική μετάφραση Πατερικών κειμένων στη ρωσική γλώσσα.

Προφήτης Ηλίας

Παλιότερα η Σκήτη είχε μηχανουργείο, νοσοκομείο, φωτογραφείο, μεγάλη βιβλιοθήκη, ατμοκίνητο μύλο και πλοίο ιστιοφόρο 350 τόννων. Μετόχια είχε στην Οδησό, Κωνσταντινούπολη και αλλού. Οι μοναχοί κατά τη 10ετία του 1910 έφταναν τους 500.

Σκήτη του Προφήτη Ηλία πηγαδι

Πρόκειται για την Ιερά Σκήτη του προφήτη Ηλία που ανήκει στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος. Αξίζει να την επισκεφθείτε για να πάρετε την ευλογία του γέροντα Ιωακείμ καθώς και την ευχή αλλά και έναν καλό λόγο από τον πατέρα Φιλήμονα.

Προφήτη Ηλία γέροντας Φιλήμονας

Γαλήνη, ησυχία, κατάνυξη. Ευγενέστατοι κ φιλόξενοι μοναχοί. Θα θαυμάσετε το τεράστιο τέμπλο από χρυσό που υπάρχει μέσα στον μεγαλοπρεπή ναό αλλά και από τις εικόνες του τέμπλου που από οποία πλευρά και αν τις δείτε είναι σαν να σας κοιτάνε.

Εικόνα του Προφήτη Ηλία

Σκήτη Προφήτη Ηλία

Στις πτέρυγες της Σκήτης Προφήτη Ηλία οι οποίες διαμορφώνουν σε κάτοψη τετράπλευρο, υπάρχουν η τράπεζα, το μαγειρείο, ο φούρνος, το αρχονταρίκι με τα δωμάτια των φιλοξενουμένων, το συνοδικό, το γραφείο του Δικαίου, τα κελλιά των μοναχών, η βιβλιοθήκη, διάφοροι βοηθητικοό και αποθηκευτικοί χώροι, χώροι, αγιογραφείο και εργαστήρι συντήρησης εικόνων καθώς και παρεκκλήσια.

Το καθολικό της μονής αποπερατώθηκε το 1903. Είναι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία, την Αγία Αλεξάνδρα και τον Απόστολο Ανδρέα. Εσωτερικά έχει πλούσια διακόσμηση, χωρίς τοιχογραφίες.

Σκήτη του Προφήτη Ηλία Τέμπλο

Σκήτη του Προφήτη Ηλία

Σκήτη του Προφήτη Ηλία

Στη Σκήτη του Προφήτη Ηλία λειτούργησε συστηματική μετάφραση Πατερικών κειμένων στη ρωσική γλώσσα. Αναγνωρίστηκε σαν κοινοβιακή Σκήτη το έτος 1839. Στις αρχές του 20ου αιώνα αριθμούσε τριακόσιους μοναχούς, ρώσους κυρίως, οι οποίοι και προσπάθησαν να αναλάβουν και τη Μονή Παντοκράτορος, στα πλαίσια του εκρωσισμού του Αγίου Όρους. Στις 22 Μαΐου του 1992 αναβίωσε από συνοδεία Ελλήνων μοναχών υπό τον Δικαίο Αρχιμανδρίτη Γέροντα Ιωακείμ.

Εικόνα του Προφήτη Ηλία

Το Κυριακό της Σκήτης Προφήτη Ηλία θεμελιώθηκε το 1900 από το Ρώσο ναύαρχο Βιβίλωφ και αποτελεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο και επιβλητικό ναό. Στο Κυριακό φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Δακρυρροούσας.

Ιερά Λείψανα Σκήτη Προφήτη Ηλία

Μέχρι το 1903 η σκήτη απολάμβανε την αμέριστη ηθική και υλική συμπαράσταση των τσάρων της Ρωσίας, συμπαράσταση που οδήγησε στη δημιουργία ενός εντυπωσιακού κτηριακού συγκροτήματος και ενός τεράστιου ναού.

Στη σκήτη του Προφήτη Ηλία υπάρχουν τρία ακόμη παρεκκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο Μητροφάνη και στους Άγιους Θεοπατέρες, στον Άγιο Νικόλαο επίσκοπο Μύρων και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Την μνήμη του Προφήτη Ηλία τιμούμε 20 Ιουλίου κάθε έτος.

Σκήτη του Προφήτη Ηλία

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τη γέννηση, τον συγκλονιστικό βίο, τη συνομιλία για τον Ιησού, το προφητικό χάρισμα, τα θαυμαστά σημεία, το Απολυτίκιο και τα Μεγαλυνάρια του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Σκήτη του Προφήτη Ηλία

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.67 (3 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.