Όπως μας πληροφορεί η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου πανηγυρικά εορτάσθηκε ο Άγιος Στέφανος στα Χανιά. Πανηγυρικά και λαμπρά εορτάσθηκε η μνήμη του Αρχιδιακόνου και Πρωτομάρτυρος Στεφάνου στον ομώνυμο Ιερό Ναό, στον Κουμπέ Χανίων όπου διακονούν ο Πρωτ. Ιωάννης Τσιτσιρίδης ως Ιερατικός προϊστάμενος και ο π. Νεκτάριος Βαϊγκούσης ως συνεφημέριος.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός τέλεσε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και κήρυξε το Θείο Λόγο.

εορτή του Αγίου Στεφάνου στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας

Αγίου Στεφάνου Μητρόπολη Κυδωνίας

εορτή του Αγίου Στεφάνου

εορτή Αγίου Στεφάνου στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας

Την παραμονή της εορτής του Αγίου Στεφάνου τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός και Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος κήρυξε και το Θείο Λόγο. Πριν το πέρας του Εσπερινού ο π. Ιωάννης προσέφερε στον Θεοφιλέστατο ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής για την μεγάλη προσφορά και έργο του από το βαθμό της Πρωτοσυγκελλίας του όλα αυτά τα χρόνια.

εορτή Αγίου Στεφάνου

εορτή Αγίου Στεφάνου στην Μητρόπολη Κυδωνίας

εορτή Αγίου Στεφάνου στην Κυδωνίας

εορτή Αγίου Στεφάνου Μητρόπολη Κυδωνίας

Αγίου Στεφάνου

Αγίου Στεφάνου στην Μητρόπολη Κυδωνίας

Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου

Η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου έχει έδρα τα Χανιά και περιλαμβάνει τις επαρχίες της Κυδωνίας και του Αποκόρωνα του νομού Χανίων. Τα Χανιά είναι κτισμένα στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας, η οποία ήταν από τις αρχαιότερες και σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης. Τον Α΄ μ.Χ. αι. φαίνεται να ακμάζει και πρέπει να είχε Ιουδαϊκή παροικία. Η Απτέρα στον Αποκόρωνα, ήταν μια από τις ισχυρές πόλεις της δυτικής Κρήτης από τους Κλασικούς χρόνους. Η επικράτειά της εκτεινόταν δυτικά μέχρι τα εδάφη της Κυδωνίας, νότια πιθανότατα μέχρι τα εδάφη της Λάππας (Αργυρούπολη), ανατολικά μέχρι το ακρωτήριο Δρέπανο, ενώ ήλεγχε και τις δύο πλευρές του Αμφιμήτριου (κόλπος της Σούδας). Στις περιοχές των Καλυβών, της Κεράς, της Αλμυρίδας (Φοινικιάς), των Αρμένων και του Στύλου υπάρχουν υπολείμματα από παλαιοχριστιανικές και βυζαντινές εκκλησίες, ενώ και ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στα Άπτερα (μετόχι της Πάτμου), είναι κτισμένος πάνω στα ερείπια μεγάλου παλαιοχριστιανικού ναού.

Την αλήθεια του Χριστιανισμού έφεραν πρώτοι στην Κρήτη προσήλυτοι στον Ιουδαϊσμό Κρήτες, οι οποίοι αναφέρονται στις Πράξεις των αποστόλων μεταξύ των ακροατών του κηρύγματος του αποστόλου Πέτρου στην Ιερουσαλήμ, την ημέρα της Πεντηκοστής (Πράξεις 2, 11).

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.