Η κοπή της βασιλόπιτας είναι το πιο διάσημο πρωτοχρονιάτικο έθιμο, η οποία μοιάζει με στρογγυλό τσουρέκι ή κέικ και έχει μέσα ένα φλουρί το οποίο φέρνει τύχη σε όποιον το βρει. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο που έχει τις ρίζες του στα Κρόνια, μια αρχαιοελληνική γιορτή αντίστοιχη με τα Ρωμαϊκά Σατουρνάλια. Η πρώτη μέρα του νέου έτους είναι πολύ σημαντική καθώς είναι η μέρα που σηματοδοτεί την έλευση του νέου έτους και όποιος βρει το φλουρί που κρύβεται μέσα στην βασιλόπιτα είναι ο πιο τυχερός της παρέας. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο που έχει τις ρίζες του στα Κρόνια, μια αρχαιοελληνική γιορτή αντίστοιχη με τα Ρωμαϊκά Σατουρνάλια. Η πρώτη μέρα του νέου έτους είναι πολύ σημαντική καθώς είναι η μέρα που σηματοδοτεί την έλευση του νέου έτους και όποιος βρει το φλουρί που κρύβεται μέσα στην βασιλόπιτα είναι ο πιο τυχερός της παρέας.

Υλικά

6 αυγά

2½ φλιτζ. ζάχαρη

4½ φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

150 γρ. κονιάκ

1½ φλιτζ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού

1 βανίλια

μία πρέζα κανέλα

ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Χτυπάς στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη.

Προσθέτεις ένα-ένα τα αυγά.

Ρίχνεις σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια, την κανέλα, το ξύσμα, το αλάτι, το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ.

Αδειάζεις το μέιγμα σε αντικολλητικό ταψί.

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

Βυθίζεις το μαχαίρι στο κέντρο της βασιλόπιτας. Αν βγει καθαρό είναι έτοιμη.

Μόλις κρυώσει πασπαλίζεις με άχνη ζάχαρη.

 

Χρόνια πολλά!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.