Η Γιορτή σήμερα Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Η Ανακομιδή της αχειροποιήτου εικόνας του Κυρίου εκ της Εδεσσηνών πόλεως (Άγιο και Ιερό Μανδήλιο Ιησού). Ο Άγιος Διομήδης ο Μάρτυρας ο Ανάργυρος. Ο Όσιος Τιμόθεος ο Επίσκοπος Ευρίπου. Ο Όσιος Γεράσιμος ο εκ Κεφαλληνίας. Ο Άγιος Σταμάτιος ο Νεομάρτυρας. Ο Άγιος Απόστολος ο Νέος και Νεομάρτυρας. Ο Άγιος Ακάκιος ο Επίσκοπος. Ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης. Ο Άγιος Αλκιβιάδης ο Μάρτυρας. Η Εύρεση των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Σεραφείμ, Δωρόθεου, Ιάκωβου, Δημήτριου, Βασίλειου και Σαράντη.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ἠθλησε καὶ ζῶν, καὶ θανὼν Διομήδης, Προαιρέσει ζῶν, καὶ νεκρὸς τομῇ κάρας. Ἕκτῃ καὶ δεκάτῃ νέκυς ἐτμήθη Διομήδους.

Ο Άγιος Διομήδης γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας και σπούδασε την ιατρική επιστήμη. Η επιστημονική του γνώση δεν τον έκανε υπερήφανο, αλλά διατήρησε την ευσέβεια, στην οποία τον ανέθρεψαν οι γονείς του.

Και όπως ο Κύριος, ο Ιατρός των σωμάτων και των ψυχών των ανθρώπων, «ἐλάλει αὐτοῖς περὶ τῆς βασιλείας τοῦ Θεοῦ, καὶ τοὺς χρείαν ἔχοντας θεραπείας ἰάσατο» (Κατά Λουκά, θ’ 11), μιλούσε δηλαδή σ’ αυτούς για τη βασιλεία του Θεού και γιάτρευε εκείνους που είχαν ανάγκη θεραπείας, έτσι και ο Διομήδης, μιμούμενος τον Κύριο του και Θεό του, εξασκούσε αφιλοκερδώς και φιλάνθρωπο το ιατρικό του επάγγελμα.

Συγχρόνως, όμως, με τη θεραπεία των σωμάτων, ο Διομήδης κήρυττε με θέρμη στους ασθενείς και τη σωτηριώδη αλήθεια του Ευαγγελίου και βοήθησε πολλές ψυχές να οδηγηθούν στο Σωτήρα Χριστό. Ο θείος ζήλος έφερε το Διομήδη μέχρι τη Νίκαια της Βιθυνίας.

Όπου και εκεί θεράπευε ασθενείς, και την πίστη δίδασκε και καλλιεργούσε. Όταν όμως άρχισε ο διωγμός του Διοκλητιανού κατά των χριστιανών, η θεοκίνητη δραστηριότητα του Διομήδη καταγγέλθηκε στον αυτοκράτορα.

Τότε αυτός διέταξε να συλλάβουν το Διομήδη. Άλλα πριν συλληφθεί, ο Θεός τον κάλεσε κοντά Του και οι απεσταλμένοι στρατιώτες τον βρήκαν νεκρό. Και όμως, έτσι νεκρό τον αποκεφάλισαν!

Γνωρίζετε ποιοι και πόσοι είναι οι Άγιοι Ανάργυροι;

Εορτολόγιο

  • Αλκιβιάδης, Άλκης, Άλτσος.
  • Γεράσιμος, Μάκης, Μικές, Μίκης, Γερασιμούλα.
  • Διομήδης.
  • Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα.
  • Σαράντης, Σαράντος, Σαράντω, Σαραντούλα.
  • Απόστολος, Τόλης, Αποστόλης, Λάκης, Αποστολία, Λία, Αποστολίνα, Πολίνα, Λίνα.
  • Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα,
  • Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα.

16 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά την Ανακομιδή της αχειροποιήτου εικόνας του Κυρίου εκ της Εδεσσηνών πόλεως, του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού του Σπηλαιώτου και του Αγίου Διομήδους του Μάρτυρα του Αναργύρου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, την κήρυξη του Ευαγγελίου, τις θεραπείες και το μαρτύριο του Αγίου Μάρτυρος Διομήδους του Αναργύρου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Aπολυτίκιο Αγίου Διομήδους

Ήχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τῶν σωμάτων τᾶς νόσους θεραπεύων Διόμηδες, καὶ ψυχῶν τὴν ρώσιν ἐν λόγῳ, ἀληθείας ἐβράβευες, τὴν θείαν εἰληφῶς γὰρ δωρεάν, τοὶς πάσχουσι ποικίλως βοηθεῖς, καὶ Μαρτύρων ταὶς ἀκτίσι καταυγασθεῖς, σῴζεις τοὺς ἐκβοώντας σοι, δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ πάσιν ἰάματα.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Τετάρτης 16 Αυγούστου 2023, κατά την γιορτή του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού και Σπηλαιώτη.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.