Της Χαράς Καλημέρη

Το στίγμα των αλλαγών που θα γίνουν από τη νέα σχολική χρονιά στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, δίνει το πόρισμα που κατέθεσε στον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη η αρμόδια επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

«Η παρουσία της Ορθοδοξίας θα είναι κυρίαρχη σε όλες τις τάξεις», διαβεβαιώνει το ΙΕΠ, προσθέτοντας πως η «γνωριμία με τις λοιπές μεγάλες θρησκείες γίνεται με τρόπο που δεν επιτρέπει καμία σύγχυση στους μαθητές». Το θέμα συζήτησε στη χθεσινή συνεδρίασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), η οποία έσπευσε να υπενθυμίσει παλαιότερη πρόταση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σύμφωνα με την οποία οι προωθούμενες αλλαγές δεν θα πρέπει να αφορούν «στην υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών, την τήρηση των ωρών διδασκαλίας στο τρέχον πρόγραμμα και τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του». Παράλληλα, η ΔΙΣ επανέλαβε, προς ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών, ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της πρωινής προσευχής στα σχολεία.

Το πόρισμα
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΙΕΠ, τα νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά, τα οποία θα αφορούν στο δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο, θα κινούνται πλέον «σε μια ανοικτή, πλουραλιστική και διαλογική/διαθεματική κατεύθυνση». Στο πλαίσιο αυτό, στο μάθημα καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από την ένταξή τους ή όχι σε κάποια ιδιαίτερη θρησκευτική παράδοση. Επίσης, θα εφαρμοστεί ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης των θεολόγων, ενώ θα αναπτυχθεί κατάλληλο διδακτικό και υποστηρικτικό υλικό συμβατό με κάθε τάξη.
«Όλοι οι μαθητές θα μάθουν για τη θρησκευτική παράδοση της πατρίδας μας και θα συζητήσουν για τις άλλες ευρωπαϊκές παραδόσεις του Χριστιανισμού και για ορισμένα άλλα σημαντικά θρησκεύματα του κόσμου», αναφέρεται στο πόρισμα. Και προστίθεται: «Το άνοιγμα αυτό του δημόσιου σχολείου στη θρησκευτική ετερότητα δεν γίνεται απλώς επειδή υπάρχουν ετερόθρησκοι στην Ελλάδα, αλλά κυρίως γιατί χρειάζεται να ανοίξει ο ορίζοντας της θρησκευτικής εκπαίδευσης προς όφελος όλων των μαθητών και εν τέλει προς όφελος του κοινωνικού σώματος».
Την ίδια ώρα, η αρμόδια επιτροπή του ΙΕΠ δίνει απαντήσεις στις αιτιάσεις ότι στα νέα προγράμματα παραγκωνίζεται η Ορθόδοξη πίστη. «Καταρχάς, σε όλες τις τάξεις είναι κυρίαρχη η παρουσία της Ορθοδοξίας σε όλες τις διαστάσεις και εκφράσεις της (πίστη-θεολογία-λατρεία-ζωή-τέχνη)», σημειώνει. Χαρακτηρίζει δε, ως ανυπόστατο τον ισχυρισμό περί εισαγωγής «μιας πανθρησκείας», επισημαίνοντας πως «η οργάνωση της ύλης σχετικά με την Ορθόδοξη διδασκαλία, με τις άλλες χριστιανικές ομολογίες και με τις λοιπές μεγάλες θρησκείες γίνεται με τρόπο που δεν επιτρέπει καμία σύγχυση».

Αντιδράσεις
Το ζήτημα, πάντως, συνεχίζει να προκαλεί τις αντιδράσεις ιεραρχών που τοποθετούνται στο «σκληροπυρηνικό μπλοκ», καθώς και μερίδας θεολόγων. Χθες, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι με το νέο πρόγραμμα σπουδών «οι Ορθόδοξοι μαθητές, αντίθετα με το Σύνταγμα και τον εκπαιδευτικό νόμο, δεν θα διδάσκονται πλέον, τη δική τους πίστη, αλλά αναγκάζονται να διδαχθούν ένα μείγμα από όλες τις θρησκείες». Η ΠΕΘ πρόσθεσε, επίσης, ότι με τη μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών από Ορθόδοξο σε πολυθρησκειακό διαπράττονται, σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις έγκριτων νομικών, τα αδικήματα του προσηλυτισμού στην αθεΐα, καθώς και της ανισονομίας.

Γιώργος Λακαφώσης
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.