Παναγία Γοργοϋπήκοος - 1 Οκτωβρίου: H Σύναξη, η ιστορία της θαυματουργικής εικόνας και το Απολυτίκιο της Παναγίας της Γοργοεπηκόου στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Γνωρίζετε ποιο είναι το σωστό; Παναγία Γοργοϋπήκοος ή Γοργοεπήκοος;

Λίθοις νέμειν θέλοντα μηδαμῶς σέβας, Ἀνανίαν βάλλουσι δυσσεβεῖς λίθοις. Λεύσθη Ἀνανίας Ὀκτωβρίου ἥματι πρώτῳ.

Εορτολόγιο: 1 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αποστόλου Ανανία του Μάρτυρα και της Συνάξεως της Παναγίας της Γοργοεπηκόου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για την Σύναξη, την ιστορία της θαυματουργικής εικόνας και το Απολυτίκιο της Παναγίας της Γοργοεπηκόου στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Απολυτίκιον Παναγίας Γοργοϋπήκοου

Ήχος α’. (Της ερήμου πολίτης).
Ως θεόβρυτον κρήνην των αΰλων χαρίτων Σου, την θαυματουργόν Σου Εικόνα Θεοτόκε πλουτίσαντες, εκ ταύτης των θαυμάτων τας ροάς, αντλούμεν δαψιλώς ως εξ Εδέμ· συ γαρ Γοργοϋπήκοος βοηθός, πέλεις των εκβοώντων Σοι· Δόξα τοις σοις χαρίσμασιν Αγνή· δόξα τη παρθενία Σου· δόξα τη προς ημάς Σου ανεκφράστω προνοία Άχραντε.

Παναγία Γοργοεπήκοος

Η θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπήκοου ή Γοργοεπήκοου είναι γνωστότερη μετά την Παναγία Πορταΐτισσα και την Παναγία Άξιον Εστί. Η Παναγία Γοργοϋπήκοος είναι αρχαία τοιχογραφία της Παναγίας που βρίσκεται εξωτερικά στον ανατολικό τοίχο της τράπεζας και προς τα δεξιά της εισόδου της.

Σύμφωνα με την παράδοση η ιστορία της Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου έχει ως εξής:

Το 1664 μ.Χ. ο τραπεζάρης Νείλος, που περνούσε τακτικά μπροστά από την εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένα δαδιά για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μια φωνή να του λέει τα εξής:

Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικόνα μου.

Ο Νείλος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον μοναχό και αφήνοντάς τον τυφλό.

Οι αδελφοί άρχισαν να περνούν με πολύ ευλάβεια μπροστά από την εικόνα, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να τη θυμιάζει καθημερινά.

Ο τυφλός Νείλος περνούσε όλο τον καιρό του σε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα όπου παρακαλούσε την Παναγία να τον θεραπεύσει και να τον συγχωρέσει, όπως και έγινε.

Για τρίτη φορά ακούστηκε η φωνή από την εικόνα που έλεγε στον μοναχό ότι η προσευχή και η δέησή του εισακούστηκε και ότι στη δική Της μετά Θεόν προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν για κάθε τους ανάγκη οι μοναχοί. Αυτή μάλιστα θα τους ακούει γρήγορα, γιατί ονομάζεται Παναγία Γοργοϋπήκοος.

Πολύ σύντομα το θαύμα αυτό και η υπόσχεση της Θεοτόκου έγιναν γνωστά σε όλο το Όρος και η εικόνα της αυτή έγινε παναγιορειτικό προσκύνημα.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν πιστά αντίγραφα της ιερής εικόνας, η οποία πραγματοποιεί αναρίθμητα θαύματα.

Ο διάδρομος κλείστηκε και η εικόνα συμπεριλήφθηκε σε παρεκκλήσι που κτίστηκε προς τα δεξιά της. Τα θαύματά της είναι άπειρα και ειδικός «προσμονάριος» ιερομόναχος εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών προσκυνητών.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.