Πίστευε και μη ερεύνα: Βρίσκεται η φράση πίστευε και μη ερεύνα στην Αγία Γραφή; Τι σημαίνει και ποια η σημασία της φράσης πίστευε και μη ερεύνα; Συχνά ακούμε τη φράση: «Πίστευε και μη ερεύνα». Όμως συνήθως δεν γνωρίζουμε ποιος την πρωτοείπε, και αν πράγματι είναι αυτό ένα Χριστιανικό δόγμα.

Διαβάστε συνοπτικά στο άρθρο: Υπάρχει στο Ευαγγέλιο η φράση «Πίστευε και μη Ερεύνα»;

Η παραδοξότητα της φράσης

Η φράση αυτή, πράγματι είναι ένα μυστήριο. Και ο λόγος είναι ο εξής: Αυτοί που τη λένε, αν είναι Χριστιανοί, είναι άνθρωποι είτε αγράμματοι, είτε άσχετοι με τη Χριστιανική πίστη. Αν πάλι τη λέει μη Χριστιανός, (άπιστος ή Προτεστάντης), την αποδίδει στους Χριστιανούς ως μομφή σκοταδισμού. Θέλει να λέει δηλαδή, ότι οι Χριστιανοί πιστεύουν τυφλά σε όσα τους λένε, χωρίς έρευνα, και ότι αυτός είναι ο τρόπος τους. Όμως κανένας από αυτούς δεν ξέρει να μας πει, από πού προκύπτει αυτή η φράση, και αν πράγματι ποτέ οι Χριστιανοί πίστευαν σε κάτι τέτοιο!

Από την άλλη μεριά, όταν ακούμε αυτή τη φράση από Χριστιανούς που γνωρίζουν την πίστη τους, τη λένε μόνο για να μεμφθούν άλλους, ή για να αρνηθούν ότι αυτό είναι ένα Χριστιανικό δόγμα.

Είναι λοιπόν μια φράση τύπου: «ράδιο αρβύλα» που λένε και οι φαντάροι. Τη λένε πολλοί, όμως όλοι τους έχουν μεσάνυχτα για την προέλευσή της, και για την αξιοπιστία της.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Πώς είναι δυνατόν, να είναι μια φράση Χριστιανική, αλλά οι Χριστιανοί που γνωρίζουν την πίστη τους, να την αρνούνται; Πώς είναι τότε δυνατόν, αυτοί που τη λένε, να τη θεωρούν πίστη των Χριστιανών όταν οι Χριστιανοί δεν την αναγνωρίζουν; Και πώς αυτοί που την αποδίδουν στους Χριστιανούς, δεν ξέρουν να μας πουν από πού προκύπτει; Είναι ή δεν είναι η φράση αυτή Χριστιανικό δόγμα; Γιατί κανείς δεν γνωρίζει να μας διαφωτίσει επαρκώς για την προέλευση και τη σημασία της;

Προσπάθειες αναίρεσης της φράσης

Είναι εντυπωσιακό, ότι τη φράση αυτή, προσπάθησαν να την αναιρέσουν, τόσο οι Χριστιανοί, όσο και οι Προτεστάντες, για να μεμφθούν τους Χριστιανούς, που υποτίθεται ότι την αποδέχονται.

Και για την αναίρεσή της, χρησιμοποιήθηκαν οι δύο εξής τρόποι:

1. Αντιπαράθεση Αγιογραφικού εδαφίου:

Ο πρώτος αυτός τρόπος, είναι ένας τρόπος ημιμάθειας, που προκαλεί ειρωνικό μειδίαμα σε όσους γνωρίζουν. Αυτός ο τρόπος αναίρεσης, ξεκίνησε από ημιμαθείς Προτεστάντες, και πέρασε σε Χριστιανούς που δεν γνωρίζουν την πίστη τους. Έτσι ώστε σήμερα, από κοινού, Προτεστάντες και άσχετοι Χριστιανοί, να τον παπαγαλίζουν.

Προσπαθούν λοιπόν να πουν ότι αυτή η ρήση δεν είναι Χριστιανική, χρησιμοποιώντας το εδάφιο της Αγίας Γραφής που βρίσκεται στο Κατά Ιωάννη Ιωάννη 5: 39. Συνήθως δεν ξέρουν ούτε καν πού βρίσκεται, και λένε μόνο:

«Η Αγία Γραφή λέει:

Ερευνάτε τας γραφάς

άρα πρέπει να ερευνάμε, και το πίστευε και μη ερεύνα είναι αντιχριστιανική ρήση».

Πράγματι, στο εδάφιο εκείνο, λέει αυτή τη φράση. Όμως δεν λέει μόνο αυτή. Ολόκληρο το εδάφιο είναι το εξής, μαζί με το επόμενο εδάφιο, το 39 – 40:

ερευνάτε τας γραφάς, ότι υμείς δοκείτε εν αυταίς ζωήν αιώνιον έχειν· και εκείναί εισιν αι μαρτυρούσαι περί εμού· και ου θέλετε ελθείν προς με ίνα ζωήν έχητε.

Με απλά λόγια, στο εδάφιο αυτό, λέει ο Χριστός:

Ερευνάτε τις γραφές, επειδή θεωρείτε ότι έτσι θα βρείτε ζωή, και (πράγματι), αυτές είναι που μαρτυρούν για Εμένα. Αλλά δεν θέλετε να έρθετε προς Εμένα, για να έχετε ζωή.

Όπως παρατηρείτε, το εδάφιο δεν έχει καμία σχέση με τη χρήση που κάνουν οι ημιμαθείς εκείνοι, που το χρησιμοποιούν εναντίον του: «Πίστευε και μη ερεύνα». Γιατί αν και πράγματι υπάρχει στο εδάφιο η φράση: «ερευνάτε τας γραφάς», δεν είναι μόνη της. Οι ημιμαθείς χρησιμοποιούν τη φράση ξεκομμένη, και όταν τη χρησιμοποιούν έτσι, φαίνεται ως Προστακτική. Σαν να προστάζει δηλαδή ο Χριστός, να «ερευνάμε τις γραφές». Όμως ο Χριστός, δεν χρησιμοποιεί εκεί προστακτική.

Η φράση «ερευνάτε τας γραφάς», είναι μέρος μιας ευρύτερης πρότασης, όπου ο Χριστός λέει ότι καλή είναι μεν η έρευνα των Γραφών, αλλά για να βρει κάποιος ζωή, πρέπει να πιστέψει και να πάει στον Χριστό, ο οποίος μαρτυρείται προφητικά από τις γραφές.

Ο Χριστός εδώ λοιπόν, ούτε αρνείται την έρευνα των γραφών, αλλά ούτε την προστάζει. Μάλιστα λέει ότι δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα για τη σωτηρία, μάλιστα είναι και ανεπαρκής από μόνη της. Και αυτό σημαίνει, ότι κακώς χρησιμοποιούν κάποιοι αυτό το εδάφιο, ενάντια στο «Πίστευε και μη Ερεύνα».

2. Σημεία στίξης και πίστευε και μη ερεύνα

Ο δεύτερος τρόπος που χρησιμοποιείται για την αναίρεση του: «Πίστευε και μη ερεύνα», είναι διπλά πονηρός.

Κάποιοι, όταν ακούνε αυτή τη φράση με την οποία φυσικά δεν συμφωνούν, σκέφτονται πονηρά: «Λες να υπάρχει πράγματι αυτή η φράση στην Ορθόδοξη γραμματεία, και να διαψευσθώ αν την αρνηθώ;» Προτιμούν λοιπόν, αντί να την αρνηθούν, να την αλλοιώσουν και να αντιστρέψουν το νόημά της. Λένε λοιπόν σε όσους τους κατηγορούν για το: «Πίστευε, και μη Ερεύνα»:

Βάζετε λάθος το κόμμα στη φράση. Το κόμμα πάει στο «μη», και όχι στο «πίστευε». Η φράση είναι: «Πίστευε και μη, ερεύνα». Δηλαδή: «Είτε πιστεύεις, είτε όχι, να ερευνάς». Έτσι και τη φράση κρατάνε, και αντιστρέφουν το νόημά της, νιώθοντας ασφαλείς. Αν όμως κάποιος τους ρωτήσει: «Πού το βρήκατε αυτό γραμμένο με το κόμμα έτσι;», φυσικά δεν ξέρουν να του απαντήσουν. Γιατί είναι και αυτή μια εντελώς αυθαίρετη θέση.

Πιστεύουμε ότι θα συμφωνείτε μαζί μας, ότι το θέμα έχει «σασπένς»! Είναι πολύ ενδιαφέρον, το τι συμβαίνει γύρω από μια φράση, την οποία ουδείς γνωρίζει από πού προκύπτει, αλλά τόσοι πολλοί τη χρησιμοποιούν, ή αγωνίζονται με αλλοιώσεις να την αναιρέσουν.

Υπάρχει σαφέστατη λύση, και θα τη δούμε στη συνέχεια.

Αποδέχεται η Ορθόδοξη Εκκλησία την έρευνα της πίστης;

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που μας αφορά άμεσα. Γιατί αν ίσχυε το: «Πίστευε και μη Ερεύνα», πώς θα ήταν δυνατόν να ερευνούμε το Χριστιανικό δόγμα, και να είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί; Αυτό είναι ένα ερώτημα, που μας έχει τεθεί πολλές φορές, από ανθρώπους, που έχουν δέσει στο μυαλό τους το: «Πίστευε και μη ερεύνα», ως σίγουρο Χριστιανικό δόγμα. Είναι ευκαιρία λοιπόν, να απαντήσουμε με το άρθρο αυτό και σε όλους αυτούς.

Ας δούμε παραδείγματα που καλούν σε έρευνα, από την Ορθόδοξη υμνογραφία:

Η Ανάσταση του Χριστού, είναι το κεντρικό Χριστιανικό δόγμα. Αν λοιπόν η Εκκλησία μας επιτρέπει, και μάλιστα μας προτρέπει να ερευνήσουμε την ίδια την Ανάσταση του Χριστού, πόσο μάλλον όλα τα άλλα! Δείτε τι λέει ένα τροπάριο της Κυριακής του Θωμά:

Χαίρεις ερευνώμενος! Διό, Φιλάνθρωπε, Προς τούτο προτρέπεις τον Θωμάν.

Όχι μόνο ο Χριστός δεν είπε στον («άπιστο») Θωμά «πίστευε και μη ερεύνα», αλλά τον προέτρεψε να ελέγξει με τα ίδια του τα χέρια τις τρύπες από τα καρφιά Του.

Αυτά τα απλά, αποτελούν απόδειξη, πως η Ορθοδοξία προτρέπει να ερευνήσουμε. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα επ’ αυτού η υμνολογία της Κυριακής του Θωμά από το Πεντηκοστάριο. Η υμνολογία της ημέρας είναι εκπληκτική.

Προσέξτε ότι οι Πατέρες λένε ότι ο Θωμάς απουσίασε «οικονομικώς» στην πρώτη εμφάνιση του Κυρίου (δηλαδή κατ’ οικονομίαν) έτσι ώστε να αποδειχθεί η Ανάσταση και με έρευνα.

1ο
Των Μαθητών δισταζόντων,
τη ογδόη ημέρα, επέστη ο Σωτήρ, ού ήσαν συνηγμένοι,
και την ειρήνην δους τω Θωμά εβόησε:
Δεύρο Απόστολε, ψηλάφησον παλάμας, αις τους ήλους έπηξαν.
Ω καλή απιστία τού Θωμά!
των πιστών τας καρδίας εις επίγνωσιν ήξε,
και μετά φόβου εβόησεν:
Ο Κύριός μου και ο Θεός μου, δόξα σοι.

2ο
Των θυρών κεκλεισμένων, επέστης Χριστέ προς τους Μαθητάς,
Τότε ο Θωμάς, οικονομικώς ουχ ευρέθη μετ’ αυτών,
έλεγε γάρ, ου μη πιστεύσω, εάν μη ίδω καγώ τον Δεσπότην,
ίδω την πλευράν, όθεν εξήλθε το αίμα, το ύδωρ, το βάπτισμα,
ίδω την πληγήν, εξ ης ιάθη το μέγα τραύμα ο άνθρωπος,
ίδω, πώς ουκ ην, ως πνεύμα, αλλά σάρξ και οστέα.
Ο τον θάνατον πατήσας, και Θωμάν πληροφορήσας,
Κύριε, δόξα σοι.

Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω είναι επαρκή, για να δείξουν ότι η Χριστιανική πίστη είναι πίστη έρευνας και τεκμηρίωσης και όχι ευπιστίας.

Η προέλευση του πίστευε και μη ερεύνα

Η ιδεολογία αυτή, της «πίστης χωρίς έρευνα», με άλλα λόγια φυσικά, ανάγεται στην αρχαιότητα. Ανιχνεύσαμε τις καταβολές της, από τη φιλοσοφία του Πλάτωνα. Ίσως είναι και αρχαιότερη, και απλώς ο Πλάτωνας την επανέλαβε.

Ο Πλάτωνας μέσα στο θεολογικό του πνεύμα ουδέποτε χρησιμοποίησε αλληγορική ερμηνεία των μύθων ή την κριτική τους, αλλά ανάφερε πάντοτε με σεβασμό τους «θεούς» (Φίληβ. 12, 3) «το δ΄ εμόν δέος αεί προς τα των θεών ονόματα ουκ έστι κατ΄ άνθρωπον αλλά πέρα του μεγίστου φόβου». Αυτά ήταν επιδράσεις της ευσεβούς του καταγωγής την οποία παρέλαβε κατά τα παιδικά του χρόνια. Η καρδιά του είχε νικήσει και σ’ αυτόν τις αμφιβολίες του πνεύματος, και στον Τίμαιο (40, 4) αναγνωρίζει την παραδιδόμενη Ομηρική και Ησιόδεια γένεση και την σειρά τους:

καίπερ άνευ τε εικότων και αναγκαίων αποδείξεων

Αυτή η φράση, είναι: «πίστευε και μη ερεύνα», με άλλα λόγια. Δεν χρειάζονται αποδείξεις δηλαδή για να δεχθεί την πίστη αυτή.

Φυσικά το «πίστευε και μη ερεύνα» υπήρχε σε κάθε περίοδο και σε κάθε περιοχή της ανθρώπινης ιστορίας, (με γνωστότερο τον Παπικό μεσαίωνα), ως πρακτική αυτών που δεν είχαν επιχειρήματα, για να στηρίξουν τις απόψεις τους.

Το Χριστιανικό: Πίστευε και μη ερεύνα

Παρ’ όλα αυτά που ήδη είπαμε, τι θα λέγατε, αν σας διαβεβαιώναμε, ότι εν τέλει, το: «Πίστευε και μη ερεύνα», είναι πραγματικά Χριστιανική ρήση;

Γράφει ο Αθανάσιος Θεολόγος:

…ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΕ ΕΙΣ ΠΑΤΕΡΑ, ΜΗ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΔΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΡΟΣΚΥΝΕΙ ΤΟΝ ΥΙΟΝ, ΜΗ ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΟΝΩΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ ΑΝΥΜΝΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ, ΜΗ ΕΚΖΗΤΩΝ ΤΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ…

Το «πίστευε και μη ερεύνα» λοιπόν, δεν είναι έτσι σκέτο στη Χριστιανική του μορφή. Έχει συγκεκριμένη εφαρμογή. Το Χριστιανικό «πίστευε και μη ερεύνα», ισχύει μόνο για τα θέματα ακτίστου. Δηλαδή ισχύει μόνο για το: «ΠΩΣ» της Αγίας Τριάδος. Για τίποτα άλλο.

Και ο λόγος είναι ότι αυτά τα ζητήματα είναι καταστάσεις εκτός χρόνου, έξω από την εμπειρία μας, και είναι ασύλληπτα. Και γίνονται κατανοητά, μόνο για όσους τα βιώσουν όταν ενώνονται με τον Θεό και καθίστανται άχρονοι, συνεπώς θεολόγοι. Οι άλλοι δεν είναι δυνατόν να τα κατανοήσουν, όπως ο εκ γενετής τυφλός δεν κατανοεί το κόκκινο χρώμα, όσο κι αν του το εξηγήσεις. Αν ο τυφλός σου ζητάει επίμονα: «Πες μου ΠΩΣ είναι το κόκκινο χρώμα», θα του εξηγήσεις μεν ΤΙ είναι, αλλά πάλι δεν θα το εννοήσει εμπειρικά. Και στο τέλος θα του πεις: «μη το ψάχνεις». Έτσι και για την Αγία Τριάδα. Μπορούμε να κατανοήσουμε με την έρευνα το «Τι» είναι, και «Ποιος» είναι ο Θεός. Αλλά ποτέ δεν θα μπορέσουμε να καταλάβουμε το «Πως».

Μόνο λοιπόν στο «ΠΩΣ» της Αγίας Τριάδος έχει εφαρμογή η «μη έρευνα». Το «τι» και το «ποιος», ακόμα και στην Αγία Τριάδα είναι ερευνήσιμο, και μάλιστα καλούμαστε να το ερευνάμε.

Πίστευε και μη ερεύνα: Συμπέρασμα

Οι Χριστιανοί είναι ερευνητές. Πιστεύουν με βάση αποδείξεις. Ο Θεός χαίρει ερευνώμενος. Και μας προτρέπει, να ερευνήσουμε όχι μόνο τα της πίστεως, αλλά και Αυτόν τον Ίδιο. Αλλά επειδή είμαστε κτιστά όντα, η δυνατότητα κατανόησής μας, φτάνει μόνο στο ΤΙ, και στο ΠΟΙΟΣ. Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να εννοήσουμε το ΠΩΣ, δηλαδή την Άκτιστη Θεία Ουσία. Επειδή είναι άχρονη και άπειρη. Όπως ένας εκ γενετής τυφλός δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι τα χρώματα. Αυτά είναι πράγματα που τα κατανοείς μόνο εξ’ εμπειρίας.

Όσοι λοιπόν νομίζουν ότι οι Χριστιανοί είναι ευκολόπιστοι και δεν ερευνούν την πίστη τους, κάνουν λάθος. Και όσοι νομίζουν ότι το «πίστευε και μη ερεύνα» έχει γενική εφαρμογή, πάλι κάνουν λάθος. Και όσοι νομίζουν ότι μπορούν με την έρευνα να «εξετάσουν» την ουσία του Θεού, πάλι λανθάνουν.

Σας προτρέπουμε λοιπόν, να συνεχίσετε να ερευνάτε εντατικά όπως εμείς, το «ΤΙ» και το «ΠΟΙΟΣ» της πίστεως. Για να μπορέσουμε όλοι μας κάποτε, εξ εμπειρίας, βιώσουμε τη Θεία Ζωή.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (15)
 1. ΓΚΟΥΒΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1 μήνα πριν

  Ερευνάτε τας γραφάς. Ερεύνα και πίστευε. Ο Χριστός είπε στο Θωμά: Μακάριοι οι μη ειδότες και πιστεύσαντες. Πίστευε και μη ερεύνα πρέπει να αναφέρεται στο σκοταδιστικό Ισλάμ.

  ΑπάντησηΆκυρο
 2. Πέτρος κατουνας 7 μήνες πριν

  Είναι πολλά που θέλω να πω αλλά θα πω όσα θυμηθώ.Για το πίστευε και μη ερεύνα η προέλευση του χάνεται στα βάθη της ιστορίας και δεν σώζονται γραπτά κείμενα που να μαρτυρούν την προέλευση.Ωστοσο η ερμηνεία είναι αρκετά απλή αρκεί να έχει κανείς φως.Ο Χριστός είπε κάπου ότι θέλει να είμαστε ευκολόπιστοι και στο Θωμά είπε γένου πιστός και όχι άπιστος.Η πίστη είναι κάτι που δεν έχει να κάνει με αποδείξεις γιατί εάν αποδειχθεί κάτι δεν το πιστεύουμε αλλά είμαστε βέβαιοι δηλαδή έχουμε απόδειξη περί αυτού.Οπως είπε ο Παύλος πίστη εστί πεποιθήσεις πραγμάτων μη βλεπωμενων .Επίσης είπε ερευνάται τα πάντα και κρατάτε το κάθε τι καλό.
  Σύμφωνα όμως με την αρχή της καλης πιστης κάθε πολίτης είναι υποχρεωμένος να έχει καλή προαίρεση και να πιστεύει στα λεγόμενα του άλλου σε θέματα συναλλαγών μεταξύ τους και όχι να τον αντιμετωπίζει με καχυποψία δίχως αιτία.Στα σοβαρά θέματα κάνουμε μια έρευνα πρώτα αλλά κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν ερευνήσαμε πρωτίστως γιατί ισχύει η τήρηση των χριστών ηθών και εθίμων σε όλες τις συναλλαγές τα οποία πρέπει να τηρούνται σύμφωνα με τον νόμο.Βαση του νόμου αυτού υποχρεουναστε να είμαστε με καλή πίστη όπου και να πάμε δηλαδή να μην λέμε τον άλλο και που ξέρω γω αν λες άλληθεία η περίμενε πρώτα να το ψάξω κτλ κτλ
  Στα θέματα της πίστης οι ποιμένες για να κρατήσουν την συνοχή του ποιμνίου αναγκάστηκαν να καθιερώσουν εξηγήσεις για κάθε θέμα τα οποία ονομάστηκαν δόγματα και σφραγίστηκαν από τις ιερές συνοδους που τα επικύρωσαν ώστε να μην παρεκκλίνει κανείς από αυτά και να μην υπάρχουν προστριβές και διχογνωμίες.Ετσι οι πατέρες όταν είχαν να κάνουν με ανήσυχα πνεύματα ανθρώπους δηλαδή χρησιμοποιούσαν αυτή την φράση για να δώσουν τέλος στην συζήτηση.
  Για να ευθυμησουμε λιγάκι τώρα φανταστείτε ότι είστε σε ένα βουνό ψηλό και κάνετε ορειβασία.Και ξαφνικά ο συνορειβατης σας σας λέει μην πατήσεις εκεί γιατί είναι σαθρό και από κάτω έχει γκρεμό που δεν φαίνεται και θα τσακίστεις άμα πατήσεις.
  ΘΑ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ Η ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΤΑΙ ΑΝ ΛΕΕΙ ΑΛΛΗΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΑΘΡΟ;

  ΑπάντησηΆκυρο
 3. Καναδος 8 μήνες πριν

  Πίστευε και μη, έρευνα, είναι από όσο ξέρω εγώ και σημαίνει «(πίστευε)είτε πιστεύεις στον Χριστο είτε όχι (και μη) πρέπει να ψάχνεις την αλήθεια και να μπορείς να ανακαλύψεις ποιος όντως είναι ο αληθινός θεός» επίσης ότι και το να ψάχνεις για αίρεσης δεν είναι κακο γιατί απλά μπορείς να ξέρεις και να εχεις μια άποψη σε αυτά

  ΑπάντησηΆκυρο
 4. Μανος 2 χρόνια πριν

  “Οι χριστιανοί και προτεσταντες” οι προτεσταντες δεν είναι χριστιανοί;

  ΑπάντησηΆκυρο
 5. Μανος 2 χρόνια πριν

  Γιατί ξεχωρίζει τους χριστιανούς από τους προτεστάντες; οι προτεστάντες δεν είναι χριστιανοί;

  ΑπάντησηΆκυρο
  • panos 1 χρόνο πριν

   οταν λεει χριστινανους εννοει τους Ορθοδοξους Χριστινους αυτη ειναι η μονη αληθινη Πιστη οι υπολοιπες κατηγοριες χριστιανων(προετεσταντες,καθολικοι,παπικοι,Παλαιοη μερολογιτες,Ευαγγελιστες Πεντηκοστιανοι κτλ ειναι απλα αιρεσεις για τις οποιος μιλαει ο ιδιος ο Χριστος οτι απο αναμεσα σας θα βγουν λυκοι με στολη προβατου κτλ…κ εννοονται κ οι Χιλιαστες και καλα χριστιανοι οι ιεχωβαδες δηλ αλλα τι ειναι δεν ειναι αλλη μια μεγλαη αιρεση?η Ορθοδοξια μας ειναι η μονη αληθινη θρησκεια!

   ΑπάντησηΆκυρο
  • Πετρος 7 μήνες πριν

   Από τότε που έγινε το σχίσμα και χωρίστηκε η εκκλησία σε καθολικούς προτεστάντες διαμαρτυρόμενους και ορθοδοξους η ορθόδοξη εκκλησία τους θεωρεί πλέον αιρετικούς άρα και μη χριστιανούς σύμφωνα με την ορθή πίστη την οποία κατέχει μόνο αυτή σύμφωνα με την γνωμη της.Γιαυτο τους έχει αφορίσει ως αίρεση.

   ΑπάντησηΆκυρο
 6. ΗΛΙΑΣ 2 χρόνια πριν

  Συγνωμη… Πιστευε και μη, Ερευνα, δεν ειναι κανονικα?

  ΑπάντησηΆκυρο
 7. Γεώργιος 2 χρόνια πριν

  Το μυστήριον ου φέρει έρευνα!
  Αληθώς!

  ΑπάντησηΆκυρο
 8. Βασίλης 3 χρόνια πριν

  Πιστεύω σημαίνει;
  Διαβάζω ή ακούω, κρίνω με την λογική και συμπεραίνω.
  Μερικοί απορρίπτουν την λογική όταν δεν τους συμφέρει και την χρησιμοποιούν για δεκανίκι όταν τους συμφέρει.
  Οι άνθρωποι στην σημερινή εποχή γνωρίζοντας Ελληνικά, δεν χρειάζονται ερμηνευτές.
  Όταν ακούνε “σύκα” κατανοούν σύκα. Και όταν ακούν “σκάφη” κατανοούν σκάφη.

  ΑπάντησηΆκυρο
  • Ηλίας 1 χρόνο πριν

   Δηλαδή τι δεν κατάλαβες από το παράδειγμα με τον τυφλό εκ γενετής και το κόκκινο χρώμα ? Όταν ακούς σύκα, πρέπει να έχεις δει σύκα για να κατανοήσεις σύκα…

   ΑπάντησηΆκυρο
  • Γιωργος 1 χρόνο πριν

   Σωστα λες πως στην ελκηνικη οταν σου λενε παρε συκα θσ παρεις συκα σλλα σκεφτηκες τι θα παρεις αν στην τελικη δεν εχεις ξαναδει συκα;

   ΑπάντησηΆκυρο
 9. ΘΩΜΑΣ 3 χρόνια πριν

  Ο π. Αθανάσιος επίσκοπος Λεμεσσού έχει πει, ότι έχει μείνει από την τουρκοκρατία και το λέγανε οι τούρκοι για το κοράνι.

  ΑπάντησηΆκυρο
 10. Nikolaos Tzavaras 3 χρόνια πριν

  Οι σκοταδιστές της ορθοδοξίας μας διαφωτίζουν …

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.