Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Ιερομαρτύρων Αυτονόμου (†313) και Κουρνούτου επισκόπου Ικονίου, των Μαρτύρων Θεοδούλου, Θεοδώρου επισκόπου Αλεξανδρείας, Ιουλιανού, Μακεδονίου, Τατιανού και Ωκεανού.

Επίσης, σήμερα εορτάζουμε την απόδοση (δηλ. την ολοκλήρωση) της εορτής των Γενεσίου της Θεοτόκου.

Ο Άγιος Αυτόνομος ήταν επίσκοπος στην Ιταλία και είχε στην επισκοπή του πλούσια χριστιανική δράση. Όταν άρχισε ο διωγμός του Διοκλητιανού εγκατέλειψε τη θέση του, και πήγε στους Σωρεούς της Μ. Ασίας. Εκεί εγκαταστάθηκε στο σπίτι ενός χριστιανού, του Κορνήλιου και συνέχιζε να διδάσκει το ιερό Ευαγγέλιο. Στη συνέχεια μετέβη στην Λυκαονία και στην Ισαυρία για να συνεχίσει το έργο του. Πριν ξεκινήσει το ταξίδι του χειροτόνησε διάκονο τον Κορνήλιο. Ύστερα από καιρό όταν επέστρεψε στους Σωρεούς, και είδε το εξαιρετικό ποιμαντικό έργο που είχε επιτελέσει, τον χειροτόνησε ιερέα και στη συνέχεια επίσκοπο.

Το θεάρεστο έργο πού είχε επιτελέσει ο άγιος Αυτόνομος, εξόργισε τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι τον σκότωσαν με λιθοβολισμό την ώρα πού λειτουργούσε μέσα στο ναό.

Οι ποταμοί των αιμάτων που χύθηκαν υπέρ της χριστιανικής πίστεως από τους μάρτυρες και αγωνιστές της Εκκλησίας, ανά τους αιώνες, την στερέωσαν και την λάμπρυναν. Το πανίερο αυτό γεγονός μάς οπλίζει με θάρρος και μάς ενθαρρύνει να είμαστε αισιόδοξοι στη ζωή.

Γιώργος Λακαφώσης
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.